Adriana Mit
148 vizualizări 15 apr 2019

"La final de mandat de procuror general am un mesaj pentru tânăra generaţie, transmis tinerei generaţii de procurori acest premiu şi mesajul că nimeni nu va putea spune că am transmis un minister public supus politic. Din Timişoara le mai transmit colegilor procurori mesajul să îşi asume sarcina si răspunderea de a candida conform standardelor naţionale şi internaţionale pentru viitorul mandat de procuror general însoţit de îndemnul de a continua proiectele începute în mandatul meu de natură a întări independenţa magistraţilor procuror", a declarat Augustin lazăr, la Timişoara.

Întrebat ulterior ce a vrut să spună mai exact, Lazăr a fost din nou evaziv: "Eu am spus că încurajez tinerii procurori să-şi asume responsabilităţi. Încurajez tinerii procurori cum mi-am asumat eu responsabilităţi la vremea respectivă, să vină şi ei să îşi asume responsabilităţi în cadrul unor proceduri legale, cu nişte standarde europene naţionale şi internaţionale, pe care trebuie să le respecte orice procedură pentru ocuparea unor funcţii de conducere. Vă rog să remarcaţi încă ceva: a fost Comisia de la Veneţia, a fost mecanismul MCV, experţii mecanismului MCV au făcut această remarcă: toate procedurile pentru selectarea procedurilor cu funcţii de conducere trebuie să se desfăşoare în mod transparent, imparţial şi în mod corect".

Chestionat încă o dată cu privire la o nouă candidatură, actualul procuror general a evitat un răspuns clar.

"Reporter: Da sau nu?
Lazăr: Am vrut să mă asigur mai întâi că tinerii mei colegi sunt cei care îşi vor depune candidatura, apoi vă rog să remarcaţi că procedura care a făcut obiectul unor critici publice şi ca procuror experimentat aş vrea să mă asigur mai întâi că procedura la care am participat este sau nu corectă".

Procedura de selecţie a noului procuror general al României va fi reluată, a stabilit ministrul Justiţiei chiar în ziua auierii candidaţilor, adică în data de 10 aprilie.

Interviurile au fost susţinute de către cei patru candidaţi, respectiv actualul procuror general Augustin Lazăr, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul şef DIICOT Daniel Horodniceanu şi fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Mandatul lui Augustin Lazăr expiră în data de 28 aprilie 2019.

 

Citește și: