Departamentul Social - Mediafax
838 vizualizări 17 oct 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu s-a întâlnit la Bruxelles cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitate."Cei doi oficiali şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu o situaţie semnalată atât de cetăţeni ai unor state europene, cât şi de organizaţii neguvernamentale, vizavi de o posibilă încălcare a drepturilor copilului în Austria, ca urmare a intenţiei Parlamentului naţional de a indexa alocaţiile copiilor cetăţenilor rezidenţi, din alte state europene, care îşi desfăşoară activitatea pe teritorul statului austriac", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis Mediafax.

Potrivit comunicatului, Comisia Europeană este îngrijorată de promovarea mecanismului indexării alocaţiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE.

"În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat şi importanţa promovării principiului la contribuţii egale, prestaţii egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 şi 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remuneraţiei egale pentru aceeaşi activitate desfăşurată în acelaşi loc (în contextul revizuirii Directivei detaşarea lucrătorilor)," arată sursa citată.

Pentru prima dată, discuţia a apărut în Austria la începutul anului, când cancelarul austriac Sebastian Kurz a decis că Guvernul trebuie să reducă alocaţiile copiilor rezidenţilor austrieci care trăiesc într-o ţară în care nivelul de trai este mai scăzut.

”Sistemul nu este construit corect, pentru doi copii care nu trăiesc în Austria, ci în România, aproape 300 de euro sunt transferaţi lunar în România. Este aproape cât salariul mediu de acolo,” declara atunci Kurz.

Un proiect aflat în procedură legislativă prevede tocmai indexarea alocaţiilor pentru copiii muncitorilor străini, în cazul în care copiii trăiesc în ţările de origine. Dacă proiectul va trece de Parlamentul austriac, alocaţiile vor fi diminuate cu până la 50%.

Comisia Europeană a transmis deja că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor din Uniunea Europeană.

Nu este exclus ca statul austriac să rişte chiar o procedură de infringement pentru nerespectarea drepturilor copiilor muncitorilor din statele Uniunii Europene.

Problema alocaţiilor muncitorilor români a fost ridicată recent şi în Germania. În luna august, primarii unor oraşe germane avertizau că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autorităţile le plătesc pentru alocaţiile a aproape 270.000 de copii ai imigranţilor, inclusiv mulţi români. Guvernul federal de la Berlin informa că numărul copiilor imigranţilor care primesc alocaţii din Germania a crescut cu 10,4% în ultimul an.

 

 

Citește și: