Florin Jinga
6099 vizualizări 22 ian 2019

Călătorii care au circulat marţi pe linia 137 au avut parte, în jurul orei 12.00, de un incident neplăcut. Încă unul dintre autobuzele recent achizionate de Primăria Bucureşti s-a defectat în mijlocul străzii.

Un călător a filmat toată întâmplarea şi a postat înregistrarea pe contul său de Facebook.

Sistemul hidraulic a cedat complet, i-ar când o femeie a încercat să forţeze una dintre uşi, câţiva călători i-au atras atenţia că riscă ”să rupă” maşina. ”Lăsaţi, doamnă, să plătească Firea, că ea le-a luat pe astea bune. Haideţi, coborâţi!” a fost replica ei.

Şoferul transmite dispeceratului ceea ce s-a întâmplat, iar pe feţele unor călători se poate citi panica. Potrivit autorului postării, autobuzul se mai defectase o dată puţin mai devreme, când motorul s-a oprit din senin şi a fost repornit cu greu de către şofer.

”Prizonieri într-unul dintre noile autobuze bucureştene, pe linia 137, astăzi 22 ianuarie in jurul orei 12!!! Primele semne au apărut la semafor în zona Podului Eroilor, total întâmplător odată cu urcarea unei echipe de controlori, când s-a oprit motorul. După 3-4 minute de încercări reporneşte, dar frânele rămân blocate încă vreo 2 minute. Totul revine la normal, dar nu pentru mult timp. În zona Răzoare - Cotroceni îşi dă obştescul sfârşit - fără motor, fără curent, fără presiune hidraulică, fără sistemul de deschidere de urgenţă a uşilor!“, a spus pe Facebook Cristi Roşu, autorul postării.

INCIDENT cu un autobuz Otokar

Reacţia USR: Firea trebuie să răspundă

Consilierul USR Ana Ciceală a reacţionat pe Facebook, după ce a văzut incidentul: ”#Rebutokarele Gabrielei Firea pun în pericol siguranţa bucureştenilor! Astăzi, un astfel de autobuz a rămas fără curent, cu frânele blocate şi, cel mai grav, cu uşile blocate. Ce s-ar fi întâmplat dacă era un incediu sau un accident grav? Când uşile nu pot fi deschise nici măcar în caz de urgenţă, înseamnă că acel vehicul nu poate fi utilizat pentru transportul public. Toate celelalte defecţiuni care apar la autobuzele turceşti - şi nu sunt deloc puţine - pălesc în faţa acestei probleme majore. Este nevoie imediată de o verificare temeinică a calităţii tehnice a vehiculelor livrate de Otokar. Şi mai ales a modului în care a fost respectat caietul de sarcini“.

De asemenea, Ciceală crede că Gabriela Firea trebuie să răspundă pentru aceste defecţiuni care au loc.

Autobuzul Otokar în care a avut loc acest incident face parte din noul lot de vehicule de transport în comun, cumpărate de Primăria Capitalei în 2018.

Noile autobuze cumpărate de Primăria Capitalei au fost subiectul ştirilor negative încă dinainte de intrarea lor pe traseu, la 1 decembrie 2018: şoferii nu aveau loc în scaun, iar autobuzele nu sunt dotate cu manetă pentru retarder lângă volan.

După ce au fost puse în circulaţie, problemele semnalate au fost: blocarea uşilor de acces, oprirea autobuzelor în trafic din cauza unor probleme electrice

În decembrie 2018 a avut loc un alt incident cu un autobuz Otokar, plin cu călători, care a fost inundat cu apă fierbinte.

Pe 31 octombrie 2018, au ajuns la autobaza Titan din Bucureşti, primele 20 de autobuze din cele 400 contractate de Primăria Capitalei de la productărul turc Otokar, în urma unei licitaţii. Potrivit graficului, până la sfârşitul anului 2018 au fost livrate încă 80 de unităţi, iar în 2019 ar urma să ajungă la Bucureşti şi celelalte 300 de autobuze.  

Investiţia anunţată de Primăria Bucureşti pentru achiziţionarea noilor autobuze se ridică la 100 de milioane de euro.

Foto: Hepta/ Captură

Citește și: