4 vizualizări 22 iul 2007

Spitalul Judeţean Dâmboviţa, ieri, ora 14.00. Secţia Ortopedie e încă un fel de centru de triere a răniţilor. Încă de la 5 dimineaţa a căzut năpasta: la vreo 30 de kilometri de Târgovişte, un tren a spulberat 33 de oameni dintr-un autobuz. Într-un salon, într-un miros de var combinat cu transpiraţie, zace singură tanti Maria. E învelită în ghips de la gât până la coapse. În loc de ochi are două umflături vineţii, iar buzele îi sunt crăpate şi încă pline de sânge.  Încearcă să povestească: „Am plecat de la nuntă, cu toate rudele mele. Ne-am urcat în autocarul lui Romică şi n-a trecut mult de am aţipit. Din somn am auzit că unul ţipa: «Romică, ne omoară trenul!”»

M-am uitat şi am văzut farurile locomotivei în interiorul autobuzului.“ Maria Vintilă nu-şi mai aduce aminte ce a mai fost pe urmă. A mai auzit doar un scrâşnit greu de te tăia pe cap şi urlete isterice. „Zice lumea că ne-a târât trenul câteva sute de metri. Eu m-am trezit pe iarbă, lângă autobuz, şi am văzut cum atârnau oamenii printre fiarele alea.“ Femeia are o claviculă ruptă, bazinul fisurat şi o fractură de femur. Nu o doare nimic, numai sufletul: „Că s-au prăpădit oameni buni.“ Stă cu ochii pe uşă să vadă ce se întâmplă în salonul de vizavi. Acolo îi e bărbatul. Vasile e de dimineaţă cu masca de oxigen pe figură şi lumea zice că i s-a frânt şira. Omul, la vreo 50 de ani, are toate unghiile pătate de sânge închegat, iar pe piept e numai rană. Horcăie din când în când, iar când se trezeşte, priveşte ameţit salonul plin de răniţi şi leşină din nou.

Accidentul de ieri dimineaţă, de lân­gă Gura Ocniţei, judeţul Dâmboviţa, este unul dintre cele mai grave petrecute în ultimii ani în România. Aşa cum poves­tesc supravieţuitorii, dezastrul a fost po­sibil din cauza şoferului autobuzului, care a jucat un fel de ruletă rusească cu personalul care făcea legătura între Ploieşti şi Târgovişte. Oamenii povestesc că, după ce au plecat de la nuntă, s-au urcat în microbuzul lui Romică Voicu. Erau 33 de inşi, care trebuiau să ajungă în localitatea Valea Lungă. Trebuiau să bată vreo 30 de kilometri, iar ora era aproape 5 dimineaţa. Tot supravieţuitorii spun că, la 4 şi jumate, când au plecat de la nuntă, era aproape lumină.

„Era aşa, se îngâna noaptea cu ziua. Se vedea bine, iar locomotiva s-a văzut de la aproape un kilometru. Cert e că, în momentul în care ne-a izbit trenul, noi eram pe loc, pe mijlocul căii ferate“, povesteşte Ionuţ Zamfirescu, unul dintre supravieţuitori. Martorii zic că nebunia ucigaşă a început lângă calea ferată, după ce şoferul autobuzului se enervase cu o Dacie: „Şoferul a plecat nervos, mergea repede. A depăşit o Dacie şi l-am auzit cum înjură: «Tu-ţi mama mă-tii, de femeie!» L-a depăşit, a călcat pe acceleraţie şi a vrut să treacă pe dinaintea locomotivei. Chiar dacă locomotiva a şuierat lung de trei ori, ca să-l avertizeze.” Autobuzul s-a poticnit pe calea ferată şi a fost luat în plin de locomotiva personalului. Trenul a intrat în mijlocul autovehiculului, zdrobindu-i pe unii din cei care stăteau pe partea şoferului.

Ceilalţi, de pe partea stângă a maşinii, care au supravieţuit impactului cu locomotiva, au fost proiectaţi în partea cealaltă a maşinii, iar banchetele şi caroseria ruptă a autobuzului i-au strivit. Cu toţii au avut oasele rupte sau capetele sparte. După ce i-a târât vreo 200 de metri pe terasament, locomotiva s-a oprit. Unul din nuntaşi îşi aduce aminte că în liniştea câmpului se auzeau, slab, doar vaietele răniţilor. Doar doi, trei au scăpat fără nici o rană şi s-au apucat să-i scoată pe ăia rupţi în iarba de lângă linia ferată. Mulţi au rămas între fiarele contorsionate.

Ionuţ Zamfirescu povesteşte: „Pe la 9 şi un sfert seara, am plecat din Valea Lungă la nuntă. Eu şi soţia mea. Ne-am distrat, a fost frumos, am dansat. Şoferul cu care venisem, Romică, a stat la maşină. Pe la 4 dimineaţa ne-am hotărât să plecăm. M-am pus pe a patra bancă, pe partea dreaptă, cu uşa. Soţia era la geam. Băteau zorile. La un moment dat, la trecerea peste calea ferată, am auzit trenul cum vine. Locomotiva a dat claxoane. Oamenii au început să strige şoferului să stea. El a accelerat. Pe calea ferată s-a întâmplat ceva. Motorul… nu ştiu. Dar, când a venit trenul peste noi, stăteam. Ne-a izbit, iar ce oameni erau pe stânga au venit peste noi. Mie mi-au prins picioarele şi pieptul între banchete, când s-a auzit scrâşnitul ăla rău. Cătălin, leat cu mine de şcoală, a murit.

Era pe bancheta din spatele meu şi, când am întors capul, l-am văzut plin de sânge ca şi cum dormea. Soţia mea era lângă mine şi-i curgea sânge din gură. Zicea câte ceva, da’ nu ştiu ce“. Rudele lui Ionuţ strânse în jurul lui, la spital, se albesc la faţă. Au aflat că soţia lui este în stare foarte gravă la spital, la Bucureşti, iar Ionuţ nu ştie asta. Omul continuă să povestească: „Pe unul de la Bucureşti şi pe tanti Marina i-au dus la Bucureşti. Am auzit că cei care pleacă acolo sunt ăia care nu mai au nici o şansă“. Un om vine la capul patului lui Ionuţ, cu o veste neagră: „A murit şi tanti Marina“.

Ionuţ are coastele rupte şi picioarele zdrenţuite de răni. La cap nu are pernă, ci cămaşa de nuntaş şi cravata, amândouă pline de sânge închegat. Zice că-l doare, când respiră, dar mai rău îi pare de ăia ai lui Cheregi. Că sunt 5 copii, care au rămas fără mamă şi fără tată, după accidentul de ieri. Medicul de la Secţia Ortopedie spune că are 8 internaţi, iar o femeie i-a murit pe masa de operaţie. La început au fost aduşi 28 de inşi, iar ultimul a venit pe la 13.30, cu o problemă la gambă. Medicul spune că nu a văzut atâţia morţi şi răniţi de când lucrează la spitalul din Târgovişte.

Satul în care toată lumea e rudă cu morţii

Zona Ştiubee este un prund cu case, din satul Valea Lungă. Ieri, „cartierul“ era în doliu. Fiecare familie avea câte o rudă moartă în accidentul de pe calea ferată. Jalea cea mai mare era, însă, la o casă mai săracă, într-o fundătură. Aici stă familia Cheregi. Mihaela Cheregi, de 18 ani, tocmai coboară în sat, să facă rost de o căruţă. Vrea să care cu ea sicriile mamei şi tatălui ei. „Pe la 7 dimineaţa, m-a sunat fratele meu şi mi-a zis că a murit mama şi tata. Acum am rămas noi, copiii… suntem 5“. Fata e îmbrăcată în negru, are ochii roşii de-atâta plâns. Când vine vorba de şoferul autobuzului, Mihaela întoarce capul într-o parte, să nu i se citească ce e pe chipul ei.

Şoferul îi era rudă. „Aseară, când a plecat mama şi tata la nuntă, mi-au spus că nu e nici o problemă, că pleacă cu Romică, vărul nostru. Pe urmă ne-au zis să avem grijă de noi şi… asta a fost“. Mihaela şi fraţii ei nu au bani să-şi îngroape părinţii. La trei uliţe depărtare e casa şoferului Romică Voicu. Soacra sa stă hohotind la poartă. Bătrâna nici nu mai judecă de atâta plâns. Că, acum o săptămână, era să-i moară fiica, după ce a născut prin cezariană, iar acum a venit nenorocirea. La porţile de pe Ştiubee se adună tot satul. E ora 5 după-amiază, iar hainele cernite de doliu aşteaptă morţii, care tocmai trebuie să ajungă de la Târgovişte. „Acum sunt 8, dar mâine pot să fie 11. E o nenorocire.“

Două femei rănite – în comă 

Şase dintre victimele accidentului produs duminică dimineaţă în judeţul Dâmboviţa au ajuns în trei spitale bucureştene. Două femei rănite sunt în comă la Spitalul de Urgenţă. „Pacientele sunt în stare gravă, au traumatisme craniocerebrale, iar una are şi un traumatism pulmonar, şi sunt internate la secţie de anestezie-terapie intensivă”, ne-a declarat dr. Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Capitală. Medicii sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei stării de sănătate a celor două femei. Ieri dimineaţă a ajuns la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală un alt rănit.

„Acesta avea leziuni minore, mai multe contuzii, şi a refuzat internarea la neurochirurgie. Un alt pacient, în vârstă de 32 de ani, a ajuns la noi în jurul orei 13, cu un traumatism cranian. Acesta se află în sala de operaţii, deoarece i s-a descoperit un hematom subdural”, ne-a declarat, ieri după-amiază, dr. Florian Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar-Arseni”. În afară de problemele de la cap, rănitul a suferit şi o lovitură la gambă. Pacientul care nu a rămas internat la Bucureşti va fi ţinut sub observaţie la Spitalul Judeţean Târgovişte.

Alte două victime au fost transferate la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, ajungând în unitate ieri, în jurul orei 14. Unul dintre răniţi, un bărbat de 52 de ani, a suferit un traumatism craniocerebral minor şi a fost internat la neurochirurgie. Cealaltă victimă este un băiat în vârstă de 14 ani şi ieri după-amiază încă i se efectuau investigaţii, iar în funcţie de rezultatul acestora, ar putea fi transferat la un spital de copii din Capitală. (L.S.)

Citește și: