Petre Mazilu
Sorin Bogdan
2580 vizualizări 20 sep 2018

Până în prezent, în judeţul Vrancea au fost achiziţionate patru maşini de recoltat struguri, transmite corespondentul Mediafax.

Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din judeţul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeştiului, pământul şi pasiunea pentru viticultură fiind o moştenire de familie. Deşi recoltele sunt bune, Porumb se plânge că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus, deoarece nu găseşte, nici în zonă, nici în judeţele învecinate oameni pentru recoltat strugurii. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală: şi-a a cumpărat o maşină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar.

”Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Oneşti, Vaslui, dar anul acesta au fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat, ne-am hotărât să cumpărăm o maşină de recoltat struguri. Am făcut de urgenţă un împrumut în bancă de 230.000 de euro şi am achiziţionat una adusă din Franţa”, explică Adrian Porumb.

Maşină de recoltat struguri

Şi micii producători visează la maşini de recoltat struguri, dar nu şi le pot permite, deoarece fondurile europene pentru viticultură sunt foarte puţine.

”O maşină de recoltat struguri ar fi o soluţie foarte bună, însă nu toţi fermierii şi-o permit. Doar cei mari, cu bani, care au suprafaţă mare de viţă de vie, îşi pot permite aşa ceva. Fermierii mai mici nu au posibilitatea să cumpere o astfel de maşină. Este foarte scumpă. Dar, repet, acesta este viitorul. Cu zilierii, este din ce mai greu: au ajuns să ceară 150 de lei la 1.000 de kilograme de struguri culeşi. Ori aici nu suntem în Spania, să avem subvenţii mari, să ne putem permite să plătim banii ăştia. Din păcate, nu sunt fonduri europene pentru utilaje în viticultură. Măcar jumătate din bani dacă i-ar subvenţiona statul sau Uniunea Europeană pentru cumpărarea unei astfel de maşini, tot ar fi bine”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, Liviu Gheorghe.

În prezent, în judeţul Vrancea există patru maşini de recoltat struguri, dar ar fi nevoie de cel puţin 50 de utilaje. În plină campanie de recoltat struguri, doar o treime din forţa de muncă necesară este asigurată în judeţul Vrancea.

Achiziţionarea utilajelor de recoltat este îngreunată de condiţiile impuse la aprobarea finanţărilor europene, iar viticultorii vrânceni au cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Maşină de recoltat struguri

”Ministrul Agriculturii ne-a promis ajutor în ceea ce priveşte fondurile europene. Nu le putem accesa. Este mare nevoie de forţă de muncă în horticultură, Mai mare decât în agricultură. Trebuie să înlocuim forţa de muncă necalificată, pe care oricum, nu o mai găsim, iar dacă o aducem din Republica Moldova, trebuie să plătim prea mult, din cauza legislaţiei. În momentul de faţă, pentru toate viile din judeţul Vrancea ar fi nevoie de circa 3.500 de muncitori necalificaţi la recoltat. Acum sunt doar o mie, adică o treime din necesar. 50 de maşini de recoltat ar acoperi tot judeţul, un om pe combina de recoltat face într-o zi treaba pe care o fac 150 de oameni”, explică preşedintele Asociaţiei de Viticultori din Vrancea, Toader Manole.

În judeţul Vrancea sunt podgorii cunoscute în întreaga lume precum Panciu, Odobeşti şi Coteşti.

 

Struguri culeşi cu deţinute

Tot din lipsa forţei de muncă, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Valea Călugărească adună strugurii cu deţinutele singurului penitenciar de femei din ţară.

Contractul este pentru 30 de femei, timp de două săptămâni.

Disperat că nu găseşte persoane pentru culegerea strugurilor, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Valea Călugărească, Marian Ion a apelat la Penitenciarul Târgşor, după ce a văzut un anunţ într-un ziar.

Pentru munca prestată, fiecare deţinută primeşte 11,75 lei pe oră.

 

Mugur Isărescu, pasionat de viticultură

La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se aşteaptă să producă în această toamnă peste 200.000 de litri de vin, din podgoria de la Drăgăşani. Acesta este cel mai bun an din cei 13 de când Isărescu, ajutat de fiul său Costin, s-a apucat SERIOS de viticultură.

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naţionale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect şi-a transformat pasiunea într-o afacere, demonstrând totodată şi cum pot fi folosite cu succes finanţările europene, scrie jurnalistul irlandez Sean Hillen, pe site-ul worlditineraries.co.

Citește și: