20 vizualizări 12 iun 2007

România lipseşte cu desăvârşire din statisticile privind infecţiile de spital. Asta nu din cauză că spitalele româneşti strălucesc de curăţenie, ci pur şi simplu pentru că, la noi, astfel de îmbolnăviri nu sunt raportate de către spitale, în timp ce ţările Uniunii Europene consideră infecţiile nosocomiale (intraspitaliceşti) o mare ameninţare. Potrivit unui raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, anual, aproximativ 3 milioane de persoane din UE se „aleg” cu o infecţie asociată îngrijirilor medicale, iar în jur de 50.000 de persoane mor din această cauză.

Un alt motiv de îngrijorare pentru specialiştii europeni îl constituie microorganismele „selectate” în spitale, care devin din ce în ce mai rezistente la tratamentele cu antibiotice. „România, ca număr al infecţiilor intraspitaliceşti, este pe ultimele locuri în Europa din cauză că aceste cazuri nu sunt raportate de către spitale”, ne-a declarat prof. dr. Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. În condiţiile în care multe spitale stau să cadă, iar altele au pereţii scorojiţi şi îngălbeniţi de când n-a mai dat nimeni cu o mână de var măcar, în România se raportează 0,4 – 0,5% cazuri de infecţii nosocomiale din totalul persoanelor internate.

Cum, anual, în România, sunt aproximativ 6 milioane de internaţi, reiese că doar 12.000 de pacienţi au plecat din spital cu o boală provocată de un microb luat dintr-o unitate medicală. În ţările cu un sistem medical mult mai dezvoltat decât la noi, raportările acestor îmbolnăviri sunt între 5 şi 8% din numărul celor trataţi în spitale. În unele specialităţi, cum ar fi urologia şi chirurgia, cazurile de infecţii intraspitaliceşti ajung la 8-15% din numărul celor trataţi. Am derulat împreună cu Centrul Naţional al Bolilor Transmisibile un program-pilot timp de 2 ani, iar numărul infecţiilor intraspitaliceşti ar ajunge şi la noi la 5%”, a mai spus prof. dr. Molnar Geza.

Potrivit epidemiologilor, anul trecut, din 433 de spitale, 198 unităţi aveau autorizaţie „plină”, 150 primiseră aviz cu clauze şi condiţii, iar restul de 85, practic ar fi trebuit să fie închise, dar au primit avize „condiţionate”. „Cele mai frecvente infecţii nosocomiale apar în secţiile de urologie şi la chirurgie, mai ales în cazul plăgilor chirurgicale. Apoi, mai sunt cazuri în infecţiile din secţiile de neonatologie şi pediatrie”, a mai spus prof. dr. Molnar Geza. Astfel de îmbolnăviri apar mai frecvent şi în secţiile de terapie intensivă, obstetrică-ginecologie sau dializă.  Stafilococul auriu, Piocianic, Klebsiela, Coli (mai ales, în urologie) – cei mai periculoşi microbi prezenţi în spitale. Cu cât tratamentul aplicat pacientului este mai invaziv, cu atât posibila infecţie căpătată este mai periculoasă.  În 2002-2003, mai multe zeci de nou-născuţi au murit în maternităţile din Oradea, Iaşi şi Ploieşti din cauza unor microbi luaţi din spital.

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au declarat, ieri, că infecţiile intraspitaliceşti constituie o problemă, dar nu există un program standard pentru depistarea acestor cazuri.

Citește și: