Robert Veress
1231 vizualizări 20 feb 2011

O analiză gândul, pe care o puteţi citi în continuare, arată că există contradicţii flagrante între averile trecute în documente şi venituri. Şi tot mai jos puteţi citi povestea unuia dintre cei mai importanţi oameni din sistemul vamal din zonă, milionarul în euro Iulian Teşeleanu, şeful vămii Mihail Kogălniceanu, Constanţa, fost şef al Vămii Agigea.

Despre Teşeleanu cel mai bine vorbeşte prietenul său, Mircea Băsescu. Fratele preşedintelui Traian Băsescu a declarat, duminică, pentru gândul, că Iulian Teşeleanu este prietenul său şi este "o persoană corectă şi onestă".

Averea lui Teşeleanu

Teşeleanu a încasat din salarii şi stimulente, în anul 2007, echivalentul a 160.000 de euro. În anul 2009, Teşeleanu a încasat doar 23.000 de euro - de 7 ori mai puţin. În 2010, veniturile sale salariale au continuat să scadă. Cu toate acestea, nu renunţă la funcţie, ca şi alţi colegi ai săi din ale căror declaraţii de avere reiese că şi-au asigurat de pe acum o bătrâneţe liniştită.

Conform ultimei declaraţii de avere (aprilie 2010), Iulian Teşeleanu deţine două terenuri intravilane în Constanţa, însumând 10.500 mp, cumpărate în anii 2007 - 2008, un apartament de 130 mp, în Constanţa, cumpărat în 2006, un autoturism Infinity, cumpărat în 2007, bijuterii de 40.000 de lei, 230.000 de euro în conturi, 380.000 de euro în acţiuni.

Până în luna mai a anului 2010, Teşeleanu era şeful Vămii Constanţa-Sud (Agigea). Atunci, a fost mutat la vama Galaţi şi apoi la vama Kogălniceanu. "Pe hârtia lui nu scrie motivul transferului. Nu se spune nimic de mutare disciplinară. E un transfer în interes de serviciu", a declarat, pentru gândul, Rentea Gabriela, purtătorul de cuvânt al Direcţiei regionale pentru accize şi operaţiuni vamale Constanţa (DRAOVC).

Dosarul "tona de cocaină"

Teşeleanu a fost audiat doar ca martor în procesul judecării celor trei traficanţi care au încercat să asigure tranzitul a 1.203,9 kilograme de cocaină având puritatea 90%, valorând 100 de milioane de euro, dinspre Brazilia, prin România, cu destinaţia finală Spania. Cantitatea respectivă a fost capturată la 30 ianuarie 2009, o dată cu arestarea traficanţilor, iar alte 3,9 tone de cocaină, ce urmau să parcurgă acelaşi traseu, au fost capturate, ulterior, în Brazilia.

Cei trei traficanţi au fost condamnaţi, în decembrie 2010, la pedepse cu închisoarea de la 22 la 24 de ani. Avocaţii apărării s-au luptat din greu să îl aducă pe Teşeleanu în boxa acuzării, argumentul lor forte fiind faptul că şeful vămii Agigea avea în telefonul mobil numărul acuzatei Elena Ramona Cioroabă. În plus, din interceptările convorbirilor telefonice prezentate de acuzare, reieşea că acuzaţii discutau despre o sumă de 20.000 de euro, care le-a fost cerută de un anumit funcţionar public, numit, codificat, "cocoşul galic", în schimbul urgentării vămuirii containerelor în care era ascunsă cocaina provenită din Brazilia. Teşeleanu s-a apărat arătând că Cioroabă l-a sunat, dar nu a răspuns la apeluri. "A venit la mine, în birou şi mi-a solicitat să ne întâlnim în oraş. Am refuzat-o", a declarat Teşeleanu, în faţa judecătorilor.

Mircea Băsescu: "Nici pe el nu-l interesau găinile mele, nici pe mine nu mă interesau găinile lui"

"Care este problema dacă a fost anchet? Ştiu sigur că nu a fost niciodată urmărit penal. Trebuie să-l arestez eu? Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că DNA-ul declară că adjunctul lui Teşeleanu lua şpagă sau ce făcea, iertaţi-mă, dar nu vă cred. Eu dacă aş fi ăla de la DNA care a scris aşa ceva, mi-aş da demisia sau i-aş aresta pe ăia. Am tot respectul pentru DNA şi consider că fac o treabă bună. Sunt nişte meseriaşi, care îşi fac treaba".

Prietenia dintre cei doi este atât de strânsă, încât au petrecut împreună, cu familiile, Revelionul 2009 - 2010 la New York: "Am 56 de ani. Îmi este imposibil să spun cu câţi oameni am făcut revelioane. Şi dacă cumva sunt dintre ei prin puşcării sau sunt miniştri. Teşeleanu este unul dintre apropiaţii mei, un prieten de-al meu. Ne cunoaştem cu familiile, cu soţiile".


Cum presa a relatat că Teşeleanu a fost detaşat de la Constanţa, la Galaţi, în urma scandalului generat de dosarul "tona de cocaină", Mircea Băsescu spune că nu ştie amănunte: "Relaţia noastră de prietenie nu se referea la problemele de serviciu. Nici pe el nu-l interesau găinile mele, nici pe mine nu mă interesau găinile lui. Teşeleanu a fost numit şef de vamă cândva prin 2001 şi a fost numit de pesedişti. Teşeleanu nu este membru la niciun partid. E un om care a vrut să facă treabă în Constanţa Vama Sud Agigea".

Întrebat cum se face că ştie acest fapt, că Teşeleanu "a vrut să facă treabă în Constanţa Vama Sud Agigea", dacă nu discutau, deloc, probleme de serviciu, Mircea Băsescu a răbufnit: "În zece ani de când ne cunoaştem nu poţi să spui că n-am vorbit niciodată, eu nu m-am plâns niciodată sau el să nu-mi fi spus măi, uite am făcut nu ştiu ce raport şi nu m-a ascultat nimeni".

Cuplurile din vamă

Teşeleanu nu a putut fi contactat nici la biroul vamal Kogălniceanu, nici pe telefonul mobil.

Şeful direct al lui Teşeleanu, directorul executiv al DRAOVC, Cadîr Sunai nu a fost nici el de găsit, pentru a explica motivele transferului şefului vămii Agigea. Sunai are o casă de 322 mp, în Constanţa şi una de 112 mp în localitatea Malul lui Traian. A mai declarat o Skoda Octavia din 2005 şi un credit de 117.000 de franci elveţieni, contractat în 2007, pentru 25 de ani. În 2009, Sunai a fost plătit mai prost decât subordonatul său, Teşeleanu, încasând echivalentul a 16.800 euro.

La DRAOVC sunt angajaţi, cu totul, 399 de funcţionari publici (după cum rezultă din numărătoarea declaraţiilor de avere şi interese pe anul 2010). Între aceştia, 20 sunt cupluri (soţ-soţie) şi mai sunt o sumedenie de cetăţeni înrudiţi. Rentea Gabriela formează unul din cele 20 de cupluri: "Ne-am cunoscut cu soţul aici, la locul de muncă, acum 14 ani şi am rămas împreună. Despre ceilalţi nu vă pot spune dacă s-au cunoscut/căsătorit înainte sau după angajare", spune inspectorul vamal/purtător de cuvânt.

Mulţi dintre cei căsătoriţi au "desemnat" un singur reprezentant al familiei pentru a da ambele declaraţii de avere.

Diferenţe mari între venituri şi avere

Niciun vameş constănţean nu a fost arestat în decursul mega-operaţiunii desfăşurate luna aceasta, în mai multe puncte de frontieră. Totuşi, o verificare a celor 399 de declaraţii de avere a scos la iveală faptul că, în 26 de cazuri există contradicţii flagrante între averile trecute în documente şi venituri. Facem precizarea că acest rezultat a fost obţinut luând în considerare, în general, averile dobândite în ultimii 2-3 ani, perioadă pentru care este mai uşor de identificat sursa de finanţare a diverselor achiziţii. Mai menţionăm că mulţi vameşi nu se sinchisesc să completeze veniturile realizate sau fac trimitere la fişa fiscală, ceea ce contravine legii pe care sunt obligaţi să o cunoască.

Iată câteva exemple de neconcordanţe între averi şi venituri:

Inspectorul vamal asistent Stere Nicoleta a contractat în anii 2008-2009 împrumuturi în sumă de 276.000 de lei, cu scadenţa în anul 2014. Fără a considera dobânda şi comisioanele bacare, d-na inspector ar avea de returnat peste 55.000 de lei anual, în condiţiile în care, venitul său în anul 2009 a fost mai mic de jumătate din această sumă, respectiv sub 23.000 de lei.

Agentul vamal Cîţcăuan Adeliţa Dora a achiziţionat, în anul 2009, un apartament de 102 mp în Constanţa şi o maşină Toyota nouă. Pe care le-a achitat cu împrumuturi totale de 95.000 de euro, contractate de la persoane fizice, pe o perioadă de 10 ani. Asta, în condiţiile în care venitul d-nei Cîţcăuan pe 2009 a fost de 16.971 lei (1.414 lei sau 337 euro lunar).

Inspectorul vamal Coroian Aurel Daniel a cumpărat, cu banii jos, un Audi A6 model 2008 şi un Peugeot 207 model 2008, în condiţiile în care, venitul său salarial este de 475 euro.

Controlorul vamal Ene Ionel şi-a cumpărat, în anul 2007, un teren intravilan de 991,5 mp în Vişini (Călăraşi), cu o casă de 71,4 mp. În anul următor, a cumpărat un teren de 355 mp la Amara (Ialomiţa), pe care a construit, în 2009, o casă de 149 mp. Pentru 2009 Ene a declarat venituri lunare de 270 de euro.

Inspectorul vamal Petcu Dorel Emanuel a cumpărat o casă de 157 mp în Mangalia, în anul 2009. Deţine un Mercedes din 2007 şi a constituit, în 2009, un depozit de 19.000 de euro. Veniturile sale, ale soţiei şi alocaţia copilului însumează 927 euro, lunar.

Inspectorul vamal Ancuţa Monica a depus în bancă, în 2010, 30.000 de euro, care li s-au adăugat celor 13.500 de euro depuşi în anii anteriori (2001 - 2009). Soţii Ancuţa au realizat venituri de 548 de euro, lunar, în 2009. Mai deţin 3 apartamente (unul în Bucureşti şi 2 în Constanţa, dintre care unul de 101,6 mp), cumpărate în anii 2003 - 2004 şi un automobil Volkswagen din 2007.

Citește și: