946 vizualizări 9 nov 2017

"Cea mai mare provocare este acum păstrarea independenţei magistraţilor. Zilele acestea se dezbate în Parlamentul român o lege vizând statutul magistraţilor, care daca va fi aprobată, va afecta grav independenţa justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor. De aceea, recomandările de la Jakarta devin tot mai actuale şi mai importante. Chiar dacă provenim din sisteme juridice diferite, problemele noastre vizând independenţa şi eficienţa în combaterea corupţiei sunt aceleaşi. (..) O soluţie viabilă este si adoptarea unor declaraţii publice ale agenţiilor anticorupţie care să atragă atenţia asupra pericolului de limitare a independenţei", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA s-a referit modificarea legilor justiţiei, proiect aflat în Parlament. Printre propunerile din legea privind statutul magistratului se află înfiinţarea unei direcţii de investigare a judecătorilor şi procurorilor, în cadrul Parchetului General, şi excluderea preşedintelui României din procedura de revocare a şefilor de parchete.

O altă modificare din legile justiţiei se referă la crearea unei instituţii în subordinea căreia să treacă Inspecţia Judiciară.

Procurorul şef al DNA a făcut declaraţiile la Viena, unde a participat la evenimentul cu tema Analizarea principiilor de la Jakarta: întărirea independenţei şi eficienţei agenţiilor anticorupţie, organizat în cadrul celei de-a şaptea Sesiuni a Conferinţei Statelor Părţi (COSP) la Convenţia ONU împotriva Corupţiei (UNCAC).

La eveniment au participat şefi ai autorităţilor anticorupţie, practicieni şi experţi anticorupţie din întreaga lume.

Principiile de la Jakarta au fost adoptate în anul 2012, când şefi ai autorităţilor anticorupţie, practicieni şi experţi anticorupţie din întreaga lume s-au reunit în capitala Indoneziei, la invitaţia Comisiei pentru Eradicarea Corupţiei, a UNDP şi UNDOC şi au ca scop promovarea şi întărirea independenţei şi eficienţei agenţiilor anticorupţie, explică parchetul.

Citește și: