Mihai SCHIAU
Deprtamentul Corespondenţi
13362 vizualizări 7 ian 2012

O furtună puternică a afectat noaptea trecută Bucureştiul: zeci de copaci şi crengi au căzut pe maşini, mai multe semafoare au ajuns pe carosabil, iar zeci de cabluri electrice au cedat.

De asemenea, zece panouri publicitare şi cinci acoperişuri au fost smulse din cauza vântului puternic, care a bătut cu până la 60 km/h. În plus, mai multe tramvaie au rămas blocate pe şine, după ce o rafală a rupt cablurile electrice.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au intervenit, între orele 22.30 şi 8.30, în 97 de situaţii de urgenţă în Capitală, pentru îndepărtarea copacilor, a cablurilor şi a stâlpilor căzuţi. Potrivit ISU, 58 de maşini au fost avariate de copacii căzuţi.

Din fericire, furtuna din Bucureşti nu a produs victime. Totuşi, avertizarea de ploi şi vânt a fost prelungită până astăzi, la ora 12.30.

"Dacă aş fi în locul bucureştenilor cu maşini avariate, aş cere despăgubiri"

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoae, a precizat că a avut o "noapte lungă", aflându-se permanent în legătură cu reprezentanţii ISU.

Atănăsoae a lansat un atac la adresa primarilor de sector, despre care spune că au fost prinşi nepregătiţi de furtună, deşi prognozele au fost făcute publice în urmă cu mai multe zile.

"Primarii nu ar trebui să uite cât de periculoşi sunt copacii bătrâni şi putrezi: ei pot cădea pe maşini, provocând pagube bucureştenilor. Din păcate, nu există o lege care să-mi permită să îi sancţionez pe primarii care nu au dispus tăierea copacilor bătrâni. Eu, dacă aş fi în locul unui bucureştean al cărui autoturism a fost avariat, aş cere imediat despăgubiri la primăria de sector", a precizat prefectul.

Atănăsoae a mai spus că există şi sâmbătă riscul ca mai mulţi copaci să cadă pe maşinile bucureştenilor. "Copacii bătrâni nu ţin doar de estetica oraşului, ci şi de siguranţa sa. Eu aş vrea să fac mai multe, dar împreună cu primarii de sector", a conchis prefectul.

Un bărbat a murit în Călăraşi, după ce un copac i-a strivit maşina

Vântul puternic nu a provocat pagube numai în Capitală. În judeţul Călăraşi, un bărbat a murit, după ce maşina pe care o conducea a fost lovită de un copac smuls de vânt.

Incidentul s-a petrecut pe DN3B, la ieşirea din localitatea Borcea (Călăraşi), înspre Feteşti (Ialomiţa).

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, victima era singură în maşină în momentul producerii tragediei, iar localnicii care au văzut accidentul şi au sunat la 112 au încercat să-l scoată pe bărbat din autoturismul avariat.

"Primele noastre date arată că acest copac a căzut probabil din cauza vântului puternic, iar bărbatul aflat la volanul unui autoturism Dacia Logan şi-a pierdut viaţa. Au intervenit localnici din Borcea care au încercat să acorde primul ajutor victimei, dar bărbatul era decedat" a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Călăraşi, inspector Ramona Tudor.

Rafale între 55 şi 90 de km/h în opt judeţe

Prognozele meteo nu sunt deloc favorabile nici pentru celelalte regiuni ale ţării, în următoarele ore. Astfel, în Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş va ninge viscolit, iar vântul va atinge chiar şi 70-80 km/h. De asemenea, rafalele vor atinge 55-60 km/h şi în judeţele Gorj, Vâlcea, Constanţa şi Tulcea.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, încă de vineri, o avertizare de vânt şi ninsoare, pentru intervalul 6 ianuarie (ora 18) - 7 ianuarie (ora 18).

La munte, va fi şi mai rău, vântul atingând 90 km/h în Carpaţii Meridionali şi Orientali, unde rafalele vor pulveriza zăpada.

De asemenea, şi în Moldova se anunţă ninsori viscolite, însă acestea vor fi trecătoare.

În sudul şi sud-estul ţării, va ploua abundent, precipitaţiile depăşind 25-30 de litri pe metrul pătrat.

Duminică e frig, dar fără precipitaţii sau vânt

Duminică, ploile şi ninsorile se mai domolesc, iar cerul va fi mai mult acoperit de nori. Temperaturile vor fi situate între -4 grade, în depresiunile din Transilvania, şi 5-6 grade, în sud.

În Bucureşti, duminică nu va ploua, existând şanse să apară soarele. Dimineaţa, temperaturile nu vor urca peste -2 grade Celsius, însă la prânz pot ajunge la 5 grade.

La munte, cerul va fi înnorat, existând şanse mari de ninsoare, pe arii extinse. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, precipitaţiile vor depăşi 15 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în timpul nopţii, putând apărea viscolul. Temperatura aerului va scădea continuu, ajungând la sfârşitul weekend-ului în jurul valorilor normale pentru această perioadă.

Poliţia avertizează şoferii să nu parcheze lângă copaci

Poliţiştii au emis o avertizare prin care îi înştiinţează pe şoferi că trebuie să se asigure bine înainte de fiecare manevră şi că trebuie să folosească luminile de ceaţă în cazul vizibilităţii reduse. De asemenea, în timpul zilei trebuie folosite permanent luminile de întâlnire, indiferent de drumul pe care se circulă.

Conform poliţiştilor, vântul reprezintă un pericol pentru traficul rutier, iar şoferii ar trebui să reducă viteza în zonele afectate. De asemenea, maşinile nu trebuie parcarte lângă sau sub copacii mari, pe care rafalele îi pot rupe.

Citește și: