Mădălina CHIŢU
21691 vizualizări 21 iul 2013

Soarele este considerat inamicul numărul 1 al sănătăţii în sezonul estival. „Zilnic, în această perioadă, la spital ajung pacienţi cu diferite afecţiuni provocate de expunerea neadecvată la soare. Incidenţa lor creşte în perioada weekendului”, a declarat pentru gândul dr. Carmen Curea, medic dermatolog de la Spitalul Colentina. Astfel, la final de săptămână zeci de români se prezintă la camera de gardă cu arsuri solare, insolaţie, lupus, alergii şi chiar cancer de piele, acesta din urmă putând duce la deces dacă nu este depistat la timp.

Motivul? Românii nu se protejează atunci când stau la soare. Un studiu realizat de Societatea Română de Dermatologie arată că un român din trei nu a auzit de cremă cu factor de protecţie.

În plus, expunerea la soare la ore neadecvate, respectiv în intervalul 11.30 şi 16, reprezintă un alt motiv pentru care camerele de gardă devin neîncăpătoare din cauza afecţiunilor provocate de soare.

Incidenţa cancerului de piele în creştere

Nu doar medicii avertizează asupra riscurilor, ci şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ale cărei statistici arată că soarele omoară anual 60.000 de persoane. Cancerul de piele fiind cea mai riscantă afecţiune provocată de expunerea prelungită şi neadecvată la soare.

Experţii din domeniul avertizează că în ultimii ani s-a înregistrat o creştere alarmantă în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de piele. Datele arată că afecţiunea este mai des întâlnită în rândul femeilor decât a bărbaţilor.

La nivel de Uniune Europeană, Danemarca ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul ridicat al persoanelor diagnosticate cu această boală. Ultimul eurobarometru pe această temă arată că incidenţa bolii este de 20,4 la 100.000 de danezi şi de 26,1la 100.000 de daneze. Danemarca este urmată de Suedia – 21,8 la 1000.000 de bărbaţi şi 20,5 la 100.000 de femei, Ţările de Jos – 19,2% la 1000.000 de bărbaţi şi 23,1 la 100.000 de femei, Slovenia – 18,9 la 100.000 de bărbaţi şi 19 la 100.000 de femei, Republica Cehă – 18,4 la 100.000 de bărbaţi şi 15,4 la 100.000 de femei, Irlanda – 14,5 la 100.000 de bărbaţi şi 18,9 la 100.000 de femei, Regatul Unit – 15,9 la 100.000 debărbaţi şi 16,5 la 100.000 de femei, în timp ce în Germania 15,5 la 100.000 de bărbaţi şi 15,7 la 100.000 de femei suferă de această boală.

Datele eurobarometrului arată că media europeană a incidenţei cancerului de piele este de 11,7 la 100.000 de bărbaţilor şi de 11,8% la 100.000 de femeilor. România ocupă penultimul loc la acest capitol, după Cipru, unde 3,5 la 100.000 de bărbaţi şi 4,5% la 100.000 de femei suferă de cancer de piele.

Incidenţa acestui tip de cancer în România este de 3,5% la 100.000 de bărbaţilor şi de 3,9% la 100.000 de femei. Statisticle Societăţii Române de Dermatologie arată că în fiecare an la noi în ţară se întregistrează 2.000 de cazuri noi.

Motivele pentru care incidenţa cancerului este în creştere

Chiar dacă România se situează pe un penultimul loc la acest capitol, experţii din domeniu avertizează că incidenţa acestei boli este în ascensiune în ultimii ani. Poluarea, industrializarea şi trendurile în materie de modă reprezintă motivele pentru care acest tip de cancer este tot mai frecvent. „În urmă cu 20 de ani se purta pielea albă. Acum, cu cât eşti mai bronzat, cu atât eşti mai în pas cu moda. În plus, costumele de baie pe care le purtau străbunicii sunt total diferite faţă de cele pe care le purtăm noi. Dacă în trecut costumele acopereau o surprafaţă cât mai mare de piele, în prezent se poartă topless”, a precizat dr. Curea.

Poluarea şi industrializarea distrug stratul de ozon, acea zonă a stratosferei terestre care ne protejează de razele ultaviolete de tip C. „Razele ultraviolete de tip C sunt adesea folosite drept dezinfectant în spitale, în sălile de operaţie. Acestea au o capacitatea extrem de puternică de a distruge până şi cele mai rezistente bacterii. Astfel că expunerea pielii la acest tip de raze ultraviolete nu poate duce decât la distrugerea dermei şi favorizarea apariţiei cancerului de piele. Cremele cu factor de protecţie reprezintă cea mai sigură metodă de protecţie, cu condiţia să fie aplicate adecvat”, a precizat dr. Carmen Curea.

De asemenea, nefolosirea produselor cu factor de protecţie reprezintă un alt factor important care predispune la apariţia acestui tip de cancer.

Un studiu realizat de Societatea Română de Dermatologie arată că 32 la sută dintre români nu folosesc creme cu factor de protecţie atunci când se duc la plajă, 24 la sută folosesc destul de rar astfel de produse, 27 la sută dintre respondenţi au spus că folosesc uneori cremele cu factor de protecţie şi doar 17 la sută se dau cu astfel de produse frecvent, atunci când se expun la soare.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.124 de persoane, 1.820 de femei şi 1.304 bărbaţi, care au participat la un test pentru depistarea cancerului de piele. Datele obţinute mai arată că 73 la sută dintre persoanele chestionate au precizat că este prima dată când se supun unei astfel de analize, şi doar 27 la sută au mai făcut un astfel de control. În plus, statistica SRD arată că 9 la sută dintre pacienţii consultaţi folosesc frecvent solarul.

Cum poate fi depistat cancerul de piele

Cancerul de piele este cea mai riscantă afecţiune provocată de expunerea neadecvată la soare, avertizează dermatologii. Medicii spun că această boală se tratează, cu o singură condiţie: dacă este depistat la timp. „Există trei tipuri de cancer de piele. Toate trei se tratează 100%. Important este ca pacientul să se prezinte la doctor încă de la primele simptome”, a punctat dr. Curea.

● Melanomul este cea mai agresivă formă de cancerul de piele. „Acesta apare la nivelul aluniţelor. O aluniţă sănătoasă este uniformă atât ca formă, cât şi ca nuanţă. Aluniţele trebuie monitorizate foarte atent”, a completat medicul Carmen Curea. O aluniţă devine canceroasă atunci când devine asimetrică, este neregulată, are variaţii de culoare şi cresc brusc. 

● Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer al pielii şi se localizează frecvent la nivelul capului, gâtului şi mâinilor, având aspect adesea ignorat – o mică leziune care nu se vindecă. Cel mai adesea, acest tip de cancer se întâneşte la persoane cu piele deschisă la culoare şi mai rar la cele cu piele închisă. De obicei aceste leziuni nu cresc rapid . Este nevoie de luni de zile sau chiar ani pentru a creşte în diametru semnificativ. Netratat, acest tip de cancer adesea începe să sângereze, se acoperă de o crustă, se vindecă şi apoi ciclul se repetă şi se poate extinde dincolo de piele, afectând oasele şi nervii , producând distrucţii locale semnificative.

● Carcinomul scuamocelular ocupă locul doi ca frecvenţă a cancerului de piele. Localizarea tipică este la nivelul marginii urechii, faţă, buze şi gură. Poate debuta ca o mică umflătură sau ca o mică pată roşie. Creşte rapid şi poate deveni invaziv. Spre deosebire de epiteliomul bazocelular, această formă de cancer poate da metastaze. De aceea este important ca tratamentul să înceapă cât mai rapid.

Cancerul de piele are o rată de vindecare de peste 95%. Important este să fie depistat la timp. În acest sens medicii recomandă un control dermatologic în fiecare an.

Razele ultraviolete extrem de periculoase în intervalul 11.30 – 16.00

Pentru a preveni apariţia afecţiunilor provocate de expunerea la soare, medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la razele ultraviolete între orele 11.30 şi 16.00, deoarece energia solară atinge cote maxime. „Părinţii trebuie să evite expunerea la soare în rândul copiilor cu vârste până în 4 ani. Studiile au demonstrat că organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute de expunere la razele soarelui, pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestuia", subliniază medicul dermatolog prof. dr. Anca Zbranca, membru SRD. Specialistul adaugă că produsele cosmetice cu factor de protecţie sunt obligatorii atât în cazul micuţilor, cât şi al adulţilor.

Dermatologii spun că pentru o protecţie adecvată împotriva efectelor negative ale soarelui trebuie să optăm pentru o cremă cu factor de protecţie adecvată tipului nostru de piele. Persoanele care au tenul deschis trebuie să opteze pentru o cremă cu factor de protecţie 50+. Cu cât tenul este mai închis, cu atât se scade factorul de protecţie. Chiar dacă avem un ten măsliniu dermatologii recomandă să nu ne expunem fără protecţie. „O cremă cu factor de protecţie 15 sau chiar 20 nu ar trebui să lipsească nici măcar în cazul persoanelor care au tenul măsliniu”, a mai precizat dr. Zbranca.

Medicul dermatolog avertizează persoanele care folosesc ulei de măsline sau bere pentru a se bronza, deoarece acestea intensifică efectele negative ale razelor solare asupra pielii.

"Uleiul de măsline devine un fel de lupă atunci când este aplicat pe piele. Razele soarelui se intensifică. Are acelaşi efect asupra pielii ca şi atunci când punem un peşte la prăjit", subliniază prof. dr. Zbranca. Uleiul de măsline poate fi folosit după plajă, deoarece acesta înmoaie pielea şi oferă un aspect catifelat. Şi în cazul berii lucrurile sunt asemănătoare. Potrivit medicului dermatolog berea are acelaşi efect asupra pielii ca şi apa. "Acest lucru este un mit. Avem impresia că ne bronzăm mai repede, deoarece zahărul din băutură se topeşte la interacţiunea cu razele solare, iar pielea capătă un aspect uşor bronzant", spune specialistul.

Cremele trebuie să fie rezistente la apă

Pentru a ne asigura un bronz sănătos specialistul în dermatologie recomandă ca înainte de a ne duce la plajă să facem duş, apoi să ne dăm cu cremă cu factor de protecţie. "Când am ajuns la ştrand ne mai dăm o dată cu cremă, pentru a oferi pielii protecţia de care are nevoie. Efectul acestor produse durează patru ore", recomandă medicul. Pentru ca derma să beneficieze de protecţie maximă specialiştii recomandă cremele care sunt rezistente la apă, mai ales dacă preferăm să petrecem mai mult timp în apă decât pe uscat. "Efectul acestor produse dispar dacă ne ştergem imediat cu prosopul", completează prof. dr. Anca Zbranca.

Dermatologul recomandă mai ales persoanelor care au un ten deschis să nu se expună prea mult la soare, deoarece acestea nu vor obţine niciodată nuanţa ciocolatie pe care o obţin persoanele care au un ten mai închis. "Există un mic truc. După plajă sau înainte pot folosi produse autobronzante. Acestea intensifică bronzul. Atenţie însă, ele nu oferă protecţie împotriva razelor UV, deci cremele cu factor de protecţie sunt obligatorii", recomandă reprezentantul SRD.

Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecţie trebuie să alegem un produs adecvat tipului nostru de ten. Astfel, persoanele care se înroşesc destul de repede trebuie să opteze pentru un factor de protecţie cu 50 +. Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentaţi să intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, al cărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crema trebuie folosită din abundenţă, pentru a oferi pielii protecţie maximă.

Citește și: