Ana Petrescu
1432 vizualizări 1 mar 2019

 În condiţiile în care numărul accidentelor şi sinuciderilor la metrou s-au înmulţit, în ultima perioadă, Metrorex a precizat pentru MEDIAFAX care este situaţia privind dotarea staţiilor cu panouri de siguranţă, proiect fiind destul de discutat în mod public.

„Metrorex a făcut demersuri pentru stabilirea obiectivului de investiţii referitor la montarea panourilor de siguranţă. Acestea vor fi montate pentru a proteja călătorii, atunci când, la orele de vârf, peroanele unor staţii sunt foarte aglomerate. Pentru început, va fi demarată o licitaţie pentru studiul de prefezabilitate şi fezabilitate, urmând ca mai apoi, după definitivarea şi avizarea/ aprobarea documentaţiilor tehnico-economice, să se demareze procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie a noului sistem de siguranţă”, au precizat reprezentanţii Metrorex, pentru MEDIAFAX.

În aceste condiţii, termenul până la care vor fi instalate aceste panouri şi costul aferent rămân necunoscute.

„După finalizarea celor două studii, se vor şti, cu exactitate, atât costurile aferente proiectului, cât şi termenul de implementare a acestuia. De asemenea, Metrorex poate prezenta un termen de realizare al proiectului numai după parcurgerea etapelor prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv după finalizarea documentaţiilor tehnico-economice necesare”, au mai explicat reprezentanţii Metrorex.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situaţia de la METROREX, prezentată de către presă, legată de posibile defecţiuni la materialul rulant şi viitoarea instalare a panourilor de siguranţă în staţii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, precizează reprezentanţii instituţiei înr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

 

„Avocatul Poporului a luat cunoştinţă din mass-media de faptul că 15.000 de cetăţeni au semnat o petiţie prin care solicită instalarea panourilor de siguranţă în staţiile de metrou, pentru securizarea peroanelor. Aceste structuri de siguranţă sunt transparente, din plexiglas sau sticlă securizată şi sunt folosite pe peroanele din alte ţări pentru a împiedica oamenii să ajungă pe şinele metroului. Pe de altă parte, conform unor relatări din presă, ar fi fost semnalate nereguli şi în ceea ce priveşte siguranţa călătorilor care folosesc metroul”, completează sursa citată.

Reprezentanţii instituţiei mai precizează că potrivit unor publicaţii, „angajaţii Metrorex descoperă zilnic conductori defecţi, care provoacă scurtcircuite, cablurile electrice cedează săptămânal, iar avariile pot pune în pericol mii de vieţi”.

„Unul dintre angajaţi a mărturisit că: „Cele mai grave apar la bieletele antiroliu. Asta ţine instalaţia electrică. Poate duce şi la deraierea trenului””, conchide sursa menţionată.

În decembrie 2018, veniturile angajaţilor Metrorex au crescut, după ameninţările cu greva generală. Venitul salarial mediu net la Metrorex a ajuns la 5.408 lei net pe lună. 

În februarie 2019, directorul general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, a spus că preţurile la cartele vor rămâne la nivelul actual (5 lei/ 2 călătorii), deşi se vehicula o majorare la 4 lei călătoria.

 

"Dacă noi vom accepta creşterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusă decât în costurile biletului de călătorie. Suntem supuşi unei presiuni sindicale care trebuie, în viziunea celor care ameninţă cu greva, să conducă la creşterea preţului la biletul de metrou la 4 lei o călătorie, 8 lei două călătorii. Nu mi se pare că acest lucru poate fi acceptat. Suntem deschişi negocierii, dar nu şantajului. Administraţia Metrorex a propus succesiv diferite procente de creştere a salariului", a afirmat, pe 14 noiembrie, Lucian Şova.

Citește și: