936 vizualizări 10 ian 2017
„Am venit la Parchetul Militar pentru a da o declaraţie în dosarul Mineriada. (...) După 27 de ani e greu să îţi aminteşti mare lucru. Am fost surprins, şocat, ca orice om care a văzut acele momente. În rest, rămâne să discut cu domnul procuror militar, să vedem exact ce mă întreabă şi să răspund cât mai sincer, cât mai deschis şi fără niciun fel de reţineri. Nu am avut nicio implicare la acea vreme, de aceea sunt curios", a declarat Victor Ciorbea.
 
La ieşire, Ciorbea a precizat că, la momentul desfăşurării evenimentelor, era la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
 
„În '90 eram la FSLI. Am fost ales preşedinte CNSLR la Congresul din 28-29 iunie, la mai bine de două săptămâni după aceea. Colegii din sindicat din învăţământ, vă daţi seama, că nu au venit la acţiuni alături de mineri şi IMGB. Asta o să puteţi afla (ce le-a declarat procurorilor -n.r.) când ajunge dosarul la instanţă. Nu am avut cu ce mare lucru să contribui la aflarea adevărului. Au fost discuţii despre organizarea sindicatelor, clarificarea acestui aspect, ce funcţii aveam în sindicate pe vremea aceea. Eram preşedintele sindicatului din Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, preşedinte FSLI. Nu eram încă la CNSLR", a declarat Victor Ciorbea. Avocatul Poporului a mai precizat că nu a discutat cu inculpaţii din dosar despre acele evenimente.

Pe 23 decembrie, Parchetul General a anunţat că Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma au fost inculpaţi în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 pentru infracţiuni contra umanităţii. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al FSN, Virgil Măgureanu, primul şef al SRI, şi Cristian Mugurel Florescu, fost adjunct al procurorului general, sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, având calitatea de inculpat. 
 
Potrivit procurorilor, „în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării” . 
 
Magistraţii susţin că atacul a avut drept consecinţe uciderea uciderea prin împuşcare a 4 persoane şi rănirea prin împuşcare a 3 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane şi privarea de libertate pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane. 
 
În acelaşi dosar au fost inculpat şi fostul lider al minerilor, Miron Cozma, precum şi alte persoane care îndeplineau diverse funcţii în guvern sau în structurile sindicale ale minerilor. 
 
Roman: „Acuzaţia e fără temei”
 
Petre Roman a declarat atunci că acuzaţiile procurorilor sunt „absolut fără temei”. „Afirmaţia mea este categorică: nu există niciun fel de fapte ca să susţină asemenea acuzaţii. Fără îndoială, am un avocat şi am stabilit că această acuzaţie nu are nicio susţinere. Eu eram convins că această acuzaţie nu are cum să stea în picioare. Nu cred că numele meu poate fi pătat de aşa ceva, până la urmă opinia publică, oamenii ştiu cum s-au întâmplat lucrurile şi sub nicio formă nu văd cum ar putea să mă vadă altfel prin prisma acestor acuzaţii.”, a declarat Petre Roman, imediat după aflarea deciziei procurorilor.  
 
Voiculescu: „O diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe preşedintele Klaus Iohannis''
 
Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu a susţinut şi el că inculparea sa şi a celorlalte nume din conducerea statului român din 1990 reprezintă „o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe preşedintele Klaus Iohannis''.
 
„Este o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe preşedintele Iohannis şi a da o altă întorsătură atenţiei publice de la aşteptarea desemnării candidatului de prim-ministru. Atunci repede s-au găsit în momentul ăsta, înainte de Crăciun, să anunţe inculparea noastră. Sunt moduri scandaloase de a utiliza justiţia în scopuri politice de moment'', a declarat Gelu Voican Voiculescu pentru MEDIAFAX.
 
El a mai spus că-şi susţine în continuare nevinovăţia: „Eu nu ştiu cum nu se descalifică aceşti jurişti care consideră că atunci când s-a câştigat cu 83%, eu am câştigat cu 95% locul de senator la Buzău, FSN a câştigat cu 67%, pe 14 iunie trebuia să deschidem solemn Parlamentul, ne apucăm să facem şi să ordonăm violenţe de stradă, să facem tot felul de lucruri într-un mod absurd. Adică ce nevoie aveam noi de aşa ceva, în condiţiile acestui triumf absolut. Deci e limpede că s-a încercat împiedicarea deschiderii Parlamentului, care ar fi consfinţit rezultatul alegerilor. Nu a reuşit, pentru că peste două săptămâni s-a întâmplat ceea ce s-ar fi întâmplat pe 14, dar forţe revarşarde, nostalgice au vrut să împiedice cu orice preţ să meargă România pe calea democratizării şi a statului de drept. Atunci au făcut acele provocări şi violenţe din 13 iunie, care au antrenat reacţia minerilor. Toate astea ne-au fost puse nouă în cârcă. Ca nişte jurişti să intre în capcana asta şi să se preteze la asemenea entorsă logică şi să ne inculpe în termenii aceştia este inadmisibil'', a afirmat Voiculescu.
 

Citește și: