Andreea OFIŢERU
23921 vizualizări 6 sep 2012

Elevii care aleg să dea bacalaureatul profesional nu vor mai avea acces în universităţi, nici în cele particulare, nici în cele de stat. BAC-ul profesional propus de Ministerul Educaţiei pentru 2013 presupune ca elevii să pregătească un proiect, să susţină o probă practică şi să dea o lucrare scrisă la educaţie antreprenorială.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că ordonanţa de urgenţă prin care se introduce bacalaureatul profesional interzice categoric elevilor accesul la universitate şi nu va permite niciunei instituţii de învăţământ, indiferent că este de stat sau particulară, să primescă absolvenţii.

"Ordonanţa specifică clar că este vorba de orice fel de învăţământ superior", a spus Ecaterina Andronescu.

Universităţile particulare, o afacere de un sfert de miliard de euro anual

Statisticile de la Ministerul Educaţiei arată că, din cei aproape 700.000 de studenţi câţi sunt în România, aproximativ 250.000 învaţă la universităţile particulare. Taxele de studiu de la aceste universităţi variază în funcţie de profilul urmat de student. Suma medie plătită de un student la particulară este de 1.000 de euro, ceea ce înseamnă că toate cele 56 de universităţi particulare acreditate şi autorizate rulează un sfert de miliard de euro anual din taxele de la studenţi.

Rectorii universităţilor particulare susţin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenţi este în scădere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate în ultimii trei ani a crescut concurenţa dintre universităţi, susţin rectorii. Pe de altă parte, oficialii de la particulare spun că era previzibilă scăderea numărului de studenţi.

Totodată, reprezentanţii universităţilor particulare susţin că unii dintre elevii care vor lua cu BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodată la facultate.

Rectorul Universităţii Ecologice: E absurd să dai două tipuri de bacalaureat

Rectorul Universităţii Ecologice, Alexandru Ţiclea, nu agreează măsura introducerii bacalaureatului profesional, pentru că se aplică la toate liceele, şi nu numai la cele profesionale, aşa cum ar fi normal.

"Educaţia antreprenorială te scoate antreprenor? Facem schimbări numai aşa să ne aflăm în treabă. Dacă ar fi fost licee industriale, aş fi fost de acord, dar dacă învaţă profesie în liceu? Nu cred că măsura asta se justifică pentru toate liceele, ci pentru anumite licee. Fără o pregătire în licee pentru profesie nu văd de ce am introduce o astfel de măsură. Iar această restricţie pe care le-o impun elevilor de a nu merge la universitate sper că n-o va accepta toată lumea şi că măsura până la urma nu va trece", a spus rectorul de la Universitatea Ecologică.

Alexandru Ţiclea a explicat cum vor fi afectate universităţile în general şi cele particulare în special. "Ne fac şi nouă rău, pentru că studenţii nu vor mai veni la noi. Prin această măsură, unii dintre elevi nu vor mai ajunge niciodată la facultate. E absurd să dai două tipuri de bacalaureat. Anul acesta numărul de studenţi este sub nivelul anului trecut", a spus rectorul, care a adăugat că studenţii vor fi din ce în ce mai puţini şi din ce în ce mai slabi.

"După Revoluţie, s-au făcut reforme peste reforme, dar elevii sunt din ce în ce mai slab pregătiţi. Părerea mea este că ar fi trebuit să iasă nişte genii în urma reformelor, dar, dimpotrivă, calitatea a scăzut", a mai spus Alexandru Ţiclea.

Aurelian Bondrea: N-o să mai avem studenţi deloc

Nici pentru Aurelian Bondrea Jr, rectorul Universităţii Spiru Haret, bacalaureatul profesional nu este o măsură bună. "N-o să mai avem studenţi deloc ", a spus Aurelian Bondrea.

"Credeţi că ceilalţi elevi, care dau Bacalaureat naţional sunt mai buni?", s-a întrebat retoric Bondrea.

Ovidiu Folcuţ, rectorul de la Universitatea Româno-Americană, afirmă că un examen de maturitate profesional va tria într-un fel şcolile. "Vor rămâne şcolile în care elevii vor învăţa şi îşi vor dori cu adevărat să meargă la facultate", a declarat Ovidiu Folcuţ. Rectorul este de părere că cei care vor alege să dea BAC profesional vor fi de la liceele tehnologice. "Oricum, la noi, numărul de studenţi care provin de la acest tip de licee este foarte mic", a precizat Folcuţ.

Rectorul a spus că este previzibil ca numărul de studenţi să scadă.

"Oricum numărul de studenţi e la jumătate faţă de acum câţiva ani din cauza pe de o parte a scăderii demografice, iar pe de altă parte a examenului de BAC picat", a spus Folcuţ.

Ion Spânulescu: Bacalaureatul profesional nu are niciun viitor

Pentru preşedintele Universităţii Hyperion, Ion Spânulescu, bacalaureatul profesional nu are niciun viitor. "Spun că n-o să aibă viitor pentru că cei mai mulţi dintre elevi vor alege tot BAC-ul naţional pentru a putea da la facultate. Cred că la anul oricum se va schimba din nou examenul şi or să fie mai multe tipuri de examen", a spus Ion Spânulescu.

Corina Dumitrescu, rectorul de la Universitatea Dimitrie Cantemir, a refuzat să comenteze pe tema bacalaureatului profesional. Ea a spus, totuşi, că numărul de studenţi se menţine constant, iar în prezent universitatea şi-a ocupat 70% din numărul de locuri scoase la concurs. "În anul I avem aproximativ 6.000 de studenţi, iar în total numărul de studenţi va fi şi anul în 2012 de 20.000, la fel ca în 2011", a spus Dumitrescu.

BAC-ul profesional poate fi dat de orice elev indiferent de liceu şi oricare ar fi filiera sau profilul pe care îl urmează.

Totodată, elevii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând.

Citește și: