Raluca ION
5386 vizualizări 1 iun 2012

877 de liceeni au intrat de curând în sesiunea specială BACALAUREAT 2012, dedicată olimpicilor. Dintre ei însă, doar 47, adică aproximativ 5%, sunt olimpici la discipline care nu au nicio legătură cu sportul, precum româna sau matematică. Sub 100, adică aproximativ 11% dintre participanţii la sesiunea specială a Bacalaureatului sunt sportivi care fac parte din centrele olimpice pentru juniori, potrivit datelor Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), care a cerut demararea unei anchete care să arate cum au ajuns la Bac-ul olimpicilor restul de 740 de sportivi. La sesiunea specială din luna mai, desfăşurată la Bacău, rata de promovare a fost de doar 32,74%.

Ministrul interimar al Educaţiei pentru Gândul: "Sunt lucruri lăsate de izbelişte de alţii"

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat pentru gândul că instituţia pe care o conduce va verifica înscrierile la sesiunea specială. "Am dat un ordin intern, pentru a verifica tot ce înseamnă înscrieri la sesiunea specială a Bacalaureatului, se numeşte sesiune specială nu a olimpicilor. Sunt lucruri lăsate de izbelişte de alţii, noi trebuie să le rezolvăm. Nu îmi place să caut vinovaţi, noi facem eforturi supraomeneşti să rezolvăm situaţia", a spus ministrul interimar.

"Doar 108 elevi fac parte din centrele olimpice pentru juniori şi au absolvit clasa a XII-a. Dintre ei, s-au prezentat la Bac sub 100. Eu nu am nicio problemă ca la sesiunea specială să se înscrie membrii ai loturilor naţionale pentru juniori. Dar oare sunt chiar atâţia sportivi în loturile naţionale olimpice pentru juniori? De aceea am cerut demararea unei anchete", a declarat pentru gândul Octavian Morariu, preşedintele COSR. Comitetul Olimpic Român a solicitat Ministerului Educaţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret începerea unei anchete, care să arate cum au fost făcute înscrierile sportivilor de performanţă la sesiunea specială a Bacalaureatului. "Niciodată Ministerul Educaţiei nu ne-a consultat în această privinţă. Este absolut legitim ca sportivii de performanţă să fie susţinuţi de către stat, dar orice exagerare, orice profit al unora din acest lucru este contraproductiv", a mai declarat Morariu

Ministerul Educaţiei: "Responsabilitatea aparţine federaţiilor sportive"

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, listele cu sportivii de performanţă au fost întocmite de Federaţiile de specialitate şi trimise ministerului. "Conform procedurilor în vigoare, listele cu participanţii la competiţiile sportive care optează să susţină bacalaureatul în sesiunea specială sunt avizate şi asumate integral de către federaţiile sportive naţionale. Drept urmare, întreaga responsabilitate pentru corectitudinea datelor aparţine federaţiilor sportive", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului că la sesiunea specială de bacalaureat se pot prezenta nu doar participanţii la olimpiade sportive şi pe discipline, ci şi participanţii la concursurile internaţionale sau elevii care se află în loturi de pregătire pentru competiţiile internaţionale în perioada rezervată sesiunii normale a examenului de bacalaureat (11 iunie - 6 iulie). "Ca atare, printre cei care şi-au manifestat intenţia de a participa la sesiunea specială s-au aflat mai mult de 108 competitori, cât susţine preşedintele COSR că s-ar afla în lotul olimpic, respectiv 928, dintre care s-au înscris 880 şi s-au prezentat 877, toţi absolvenţi ai promoţiei 2012. Subliniem că 47 dintre aceştia sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive", se mai arată în comunicatul trimis de Ministerul Educaţiei.

Rata de promovare la sesiunea specială a bacalaureatului dedicată exclusiv elevilor olimpici (cei care partricipă la olimpiade pe discipline sau la competiţii sportive) a fost, înaintea contestaţiilor, de 32,7 la sută, potrivit rezultatelor afişate, joi seară, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, organizatorul acestui examen. Din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi pentru tentative de fraudă.

BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012. Calendar, subiecte, rezultate

 

 

Citește și: