Daniela Timofti
1501 vizualizări 31 oct 2018

“În urma mai multor analize pe care le-am făcut vara, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor”, a explicat pentru Mediafax, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Ionel Florian Lixandru.

Noutatea o reprezintă introducerea acestor itemi şi la subiectele de examen de la Limba Română, Matematică şi Istorie, a declarat pentru edupedu.ro preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Şuţă. “Se merge pe abordare unitară la toate disciplinele de examen. La unele discipline erau deja itemi obiectivi, la socio-umane, la geografie. Nu erau astfel de subiecte la Română, la Matematică şi la Istorie“, a precizat oficialul.

Aşa numiţii itemi obiectivi pot fi întrebări cu variante de răspuns multiple, o întrebare cu alegere duală sau întrebare cu răspuns Adevărat sau Fals.

“Creşterea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor la 40% asta s-a propus pentru a evita diferenţele de evaluare între cea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a mai spus secretarul MEN.

Lixandru anunţă că noile reguli vor fi aplicate începând cu examenele din vara anului 2019.

“Mâine (n.r. - joi) vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Reducerea acelei doze de subiectivism din evaluare. Pe cât posibil evaluarea să fie una obiectivă,” a mai spus Ionel Florian Lixandru.

Schimbările la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a nu au fost consultate public.

Citește și: