Departamentul Social - Mediafax
3108 vizualizări 31 oct 2018

Ministerul Educaţiei a retras de pe site modelele de subiecte pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională 2019, la câteva ore după ce au fost publicate. Modificările nu fuseseră supuse dezbaterii publice.

Preşedintele Federaţiei de Părinţi, Iulian Cristache, a precizat pentru Mediafax că vineri, împreună cu reprezentanţi ai elevilor şi ai sindicatelor din învăţământ, va discuta pe acest subiect cu cei de la Minister. Potrivit lui Cristache, ar fi înţelept ca modificările să fie amânate cu un an.

Ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Rovana Plumb, anunţă că se va întâlni, vineri, cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi ai elevilor, pentru a discuta despre tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019.

“Întâlnirea are ca obiect găsirea celor mai bune soluţii, astfel încât noile tipuri de subiecte să ofere o evaluare obiectivă a cunoştinţelor candidaţilor, în concordanţă cu programa şcolară şi cu prevederile legale în vigoare”, se arată într-o informare de presă trimisă, joi, de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ministerul Educaţiei Naţionale publicase pe site-ul oficial modelele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat. Acestea conţineau întrebări închise, întrebări cu răspuns multiplu, întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals, conform noilor modificări anunţate deja de reprezentanţii MEN.

Subiectele la toate disciplinele vor conţine 40% întrebări grilă, a declarat pentru Mediafax, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizând că astfel va fi redusă doza de subiectivism din test.

Reprezentanţii elevilor susţin că nu au fost consultaţi cu privire la introducerea testelor grilă la examenele naţionale, precizând că schimbările au rolul de a creşte artificial promovabilitatea la Bacalaureat, pentru că răspunsurile vor putea fi mai uşor de copiat.

Potrivit documentelor publicate de Ministerul Educaţiei, prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie). În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă este programată în data de 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării se va desfăşura pe 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

 

Citește și: