Andreea OFIŢERU
1237 vizualizări 18 sep 2012

Senatorii au adoptat la începutul acestei săptămâni introducerea bacalaureatul profesional din acest an şcolar. Noul tip BAC constă în trei probe de competenţe, identice cu cele de până acum, un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la disciplina educaţie antreprenorială, pe care toţi elevii o fac în clasa a X-a.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că metodologia de examen prevede ca elevii să se înscrie pentru bacalaureatul profesional mult mai devreme.

"Cei care vor opta pentru bacalaureatul profesional îşi vor alege o temă din disciplinele pe care le fac la liceu şi vor elabora un proiect pe parcursul anului şcolar. Proiectul va fi susţinut în sesiunea de examen, care se va desfăşura înaintea bacalaureatului naţional", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a precizat că nu exclude posibilitatea ca cei care aleg un proiect dintr-o temă să aleagă şi proba practică din aceeaşi temă. "De exemplu, cei care sunt la industrie alimentară şi fac un proiect despre modul de servire sau aranjare a mesei, pot susţine proba practică pe aceeaşi temă, să le arăte profesorilor examinatori cum se serveşte", a precizat Ecaterina Andronescu. Ea a mai spus că cei de la informatică pot să pregătească nişte slide-uri despre informatică.

Metodologia de examen va fi publicată imediat ce legea va fi promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Cei care vor urma ruta noului tip de bac vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Oficialii de la Ministerul Educaţiei estimează că, pentru anul şcolar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a care vor susţine examen de bacalaureat. La aceştia se adaugă cei peste 64.000 de candidaţi respinşi la examenul de anul acesta.

Citește și: