Adriana Mit
2591 vizualizări 21 apr 2019

După mobilizarea uriaşă pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris, o echipă de studenţi la arhitectură din Timişoara au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din staţiunea Băile Herculane, din judeţul Caraş-Severin. Este vorba de imobilul care a găzduit Băile Imperiale Neptun, unde o parte din acoperiş s-a prăbuşit în această iarnă.

Oamenii sunt încurajaţi să doneze fonduri în conturile Asociaţiei Locus, un ONG realizat de studenţii timişoreni, care au iniţiat proiectul „Herculane Project”. În total, este nevoie de o sumă de aproximativ 100.000 de euro pentru punerea în siguranţă a clădirii Băile Neptun. În ultimele zile, în urma mobilizării de pe Facebook, s-au adunat aproape 5.000 de euro.

„Am strâns aproximativ 4.500 de euro în trei zile, de când am început campania. Noi, după ce am văzut ce s-a întâmplat la Catedrala Notre-Dame, am primit foarte multe mesaje de la cei care ne urmăresc, oameni care ne etichetau şi spuneau că acum este timpul. Oamenii spuneau că şi este aici un proiect, donaţi. Şi am zis să «profităm» cumva şi să facem această campanie acum, cât oamenii au interes şi faţă de ce se întâmplă la noi în ţară vizavi de patrimoniu. A fost o conjunctură şi am fost cumva împinşi şi de cei care ne urmăresc văzând că există această dorinţă şi interes de a face ceva şi de a se implica”, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, Oana Chirilă, din partea Asociaţiei Locus.

Oana Chirilă a mai precizat că, în cadrul „Herculane Project”, Asociaţia Locus a dezvoltat un proiect tehnic, după ce au fost analizate toate cele 62 de încăperi ale Băilor Neptun.

„Dincolo de sentimente, am muncit o echipă de tineri, Asociaţia Locus, ca să dezvoltăm un proiect tehnic şi să îl avizăm - am cercetat toate cele 62 de încăperi singulare pe trei straturi, am scanat faţada principală şi accesul principal cu ajutorul a două firme, am mapat degradări, având un cumul de 265 de planşe de degradări, am făcut releveele exacte ale casei, şi am documentat detaliile şi ornamentele. Şi totuşi... o parte din casă s-a prăbuşit în februarie. Acum, acel sector al casei este atât de degradat încât numărăm zilele până la prăbuşirea totală a acestuia. Singurul obstacol pe care îl avem sunt lipsa fondurilor - banii de la primărie sunt insuficienţi, iar acolo unde există promisiuni din partea unor instituţii ale statului... nu avem certitudinea că ele vor fi onorate”, a afirmat Oana Chirilă.

Clădirea Băile Neptun a fost construită între anii 1883 şi 1886 de către Alpar Ignat, la comanda împăratului austriac Franz Josef, şi a servit ca o baie termală şi sulfuroasă, cu o gamă largă de tratamente oferite. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de arhitecturi mai mare denumit Ansamblul Casino, format din Băile Neptun, Cazinoul şi două hoteluri, Traian şi Decebal. În prezent, Băile Neptun se află într-o stare avansată de degradare.

Suma de 100.000 de euro pe care studenţii din Timişoara doresc să o adune este necesară pentru aducerea clădirii de patrimoniu într-un stadiu de conservare. Pentru reabilitarea totală a Băilor Neptun, investiţia se ridică la câteva milioane de euro.

 

 

 

 

Citește și: