88 vizualizări 25 aug 2010

Mircea Baniciu nuşi-a plătit noile contribuţii impuse de Executiv şi nici nu se grăbeşte s-o facă. Nu vrea să stea la cozi pe la ghişee. "Să ne impoziteze fără să ne facă să stăm la coadă. Am zis că, şi dacă mor de foame, la coadă nu mai stau", spune cântăreţul care nu este singurul critic al măsurilor catalogate drept "o porcărie nouă a guvernului Boc" de către Mihai Trăistariu. "Îl vede cineva pe Florin Piersic stând la trei cozi în fiecare lună? ", se întreabă artistul.

"Eu nu cred. În loc să simplifice, ei complică din ce în ce mai mult. Se vor vedea repercusiunile la următoarele alegeri", afirmă Trăistariu. La rândul său, fostul consilier de la Finanţe, Dan Bittman, vrea să dea în judecată statul. "Faptul că s-a dat o lege nu înseamnă că e şi legală", declară artistul care-şi propune să sesizeze Curtea Constituţională pentru că legea este neconstituţională.

"Legile făcute pe genunchi nasc aberaţii. Celor care dau aceste legi nu le pasă de felul în care ne rezolvăm noi problemele", mai spune liderul Holograf, precizând că, în cazul în care măsura Executivului va fi declarată neconstituţională, banii pe care cei vizaţi îi plătesc acum nu vor mai fi recuperaţi. "Vom ajunge la CEDO ca să ne recuperăm banii", a concluzionat Bittman.

Moculescu: "Nu pot să-mi plătesc pensie în pensie. Boc aşa ar vrea"

Compozitorului Horia Moculescu nu-i pasă de penalizări. "Este o formă nouă adăugată la celelalte de până acum, cu anularea cumulului între pensie şi salariu, lucru care i-a afectat pe foarte mulţi artişti. Este o bătaie de joc", spune Moculescu pentru Mediafax. El mărturiseşte că "nici nu a încercat" să meargă să plătească: "treaba lor cu penalizările". "Eu sunt pensionar, nu mai plătesc CAS. Nu pot să-mi plătesc pensie în pensie. Boc aşa ar vrea.

Avem o panoplie de incompetenţi", a mai spus compozitorul. Florin Chilian compară măsura guvernanţilor cu regimurile totalitare. "E mai rău ca în «Ferma animalelor» (satira de George Orwell, n.r.). Nici măcar Ceauşescu nu a îndrăznit să facă aşa ceva, atunci se respecta cumva mediul artistic. Acum artiştii şi jurnaliştii sunt consideraţi nişte ameninţări la adresa acestui stat poliţienesc. Guvernanţilor le e frică de creaţie", conchide Chilian. "De când este, guvernul ăsta a luat numai măsuri proaste. Nu mă aştept la ceva bun", spune Victor Rebengiuc. Radical este şi directorul Teatrului Nottara, actorul Mircea Diaconu, care apreciază noul sistem de taxare drept "bâlbâit". "A pune beneficiarul să stea la coadă este ură de rasă", susţine Diaconu.

El a precizat că, dacă situaţia nu se schimbă, el, ca artist, "nu mai joacă nimic în România pe drept de autor": "Eu pe scenă nu mă mai urc". În vreme ce preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, spune că singurii care sunt în pericol de a sta la cozile interminabile sunt cei care nu au carte de muncă, scriitorul Vasile Ernu recunoaşte că a pierdut o săptămână pentru a-şi declara veniturile potrivit noilor reglementări. "Cred că după trei luni voi renunţa să fac asta", a mai spus acesta, afirmând că se va alătura "unui eventual protest faţă de aceste măsuri": "Numai gesturile radicale ne mai pot salva".

Citește și: