Cătălin Legănel
4588 vizualizări 2 iun 2014

Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, luni, contestaţia depusă de avocatul lui Adrian Zglobiu împotriva măsurii luate, joi, de Judecătoria Constanţa, prin care bărbatul urma să fie internat în Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare pentru a fi expertizat psihiatric, şi au decis punerea acestuia în libertate.

Sentinţa Tribunalului Constanţa este definitivă, astfel că Adrian Zglobiu va fi externat din secţia de psihiatrie şi va putea pleca acasă.

El va fi cercetat în continuare, în libertate, pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Judecătoria Constanţa admisese, joi, propunerea de spitalizare formulată, miercuri, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa în cazul lui Adrian Zglobiu, după ce acesta refuzase internarea în Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare în vederea examinării de către comisia medico-legală psihiatrică şi a hotărât internarea acestuia pentru şapte zile.

Decizia magistraţilor nu a fost una definitivă şi a fost contestată de avocatul lui Zglobiu în termenul legal de 24 de ore de la pronunţare.

Adrian Zglobiu, cel care în 24 mai l-a scuipat pe preşedintele Traian Băsescu, a refuzat, miercuri, internarea în Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare, după ce, iniţial, fusese de acord să fie expertizat psihiatric.

Bărbatul a încercat să se sinucidă, miercuri, în momentul în care un echipaj de Poliţie urma să-l ia de la locuinţa sa şi să-l ducă la spital pentru o expertiză psihiatrică.

La vederea poliţiştilor care ar fi urmat să îl ducă pe bărbat la expertiza psihiatrică la Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare, acesta a fugit în spatele casei şi, cu un cuţit, a început să-şi provoace răni pe braţe, pe gât şi pe abdomen, el fiind imobilizat de unul dintre agenţii prezenţi.

La faţa locului a fost chemată o ambulanţă şi, după ce a fost pansat, Adrian Zglobiu a fost dus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Medicii spuneau că bărbatul şi-a provocat răni superficiale, care nu îi pun viaţa în pericol.

Adrian Zglobiu a fost dus şi luni la Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare pentru a fi supus unei expertize psihiatrice complexe, astfel încât să stabilească dacă este sănătos şi dacă are discernământ.

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, din Constanţa, l-a scuipat în faţă, de la o distanţă foarte mică, pe preşedintele Traian Băsescu, în momentul în care acesta a coborât de pe nava şcoală "Mircea", la finalul vizitei făcute la bordul vasului după ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc, în 24 mai, în dana de pasageri a Portului Constanţa.

După incident, bărbatul a fost imobilizat de către ofiţerii SPP, în timp ce şeful statului s-a şters cu mâna pe faţă, apoi a continuat să stea de vorbă cu câţiva oameni din mulţimea adunată în terminalul de pasageri al Portului Constanţa, după care s-a urcat în maşină şi a plecat din port.

După ce a fost imobilizat de ofiţerii SPP, bărbatul a fost predat unui echipaj de jandarmi, iar aceştia l-au dus la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, ulterior fiind audiat şi la Parchetul Tribunalului Constanţa. Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu declara că acesta a susţinut în faţa anchetatorilor că gestul său, de a-l scuipa pe preşedinte, nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan.

De asemenea, Adrian Zglobiu le-a spus jurnaliştilor că a fost deranjat de cântecele patriotice de la ceremonie, "cântate pentru Băsescu". "După ce a vândut flota vrea cântece patriotice?", spunea constănţeanul.

Întrebat apoi dacă regretă gestul făcut, bărbatul a răspuns: "Regret că nu am emigrat din România, că am fost fraier să rămân".

Bărbatul a fost reţinut de procurori în noaptea de 24 spre 25 mai, pentru ultraj, loviri şi alte violenţe, dar ulterior anchetatorii au schimbat încadrarea juridică în cazul său, el fiind cercetat pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

În aceeaşi noapte, Adrian Zglobiu a fost eliberat din arestul Poliţiei, după expirarea ordonanţei de reţinere. El le-a spus jurnaliştilor care l-au aşteptat la ieşirea din arest că nu face parte din nicio formaţiune politică.

În 26 mai, reprezentanţii Parchetului Tribunalului Constanţa au anunţat că preşedintele Traian Băsescu a depus plângere penală împotriva bărbatului pentru infracţiunea de ultraj, plângerea fiind transmisă prin e-mail.

În aceste condiţii, procurorii au preluat dosarul de la Poliţia Constanţa, cercetările fiind făcute pentru infracţiunile de ultraj, tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, în 24 mai, în Portul Constanţa, la ceremonia de întoarcere a navei şcoală "Mircea" din voiajul anual de instrucţie. Şeful statului a înmânat echipajului navei şcoală "Mircea" Ordinul "Virtutea Maritimă" - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului, iar după ceremonie a făcut o vizită la bordul navei.

Citește și: