Biro ATTILA
5513 vizualizări 23 apr 2014

Florin Popescu a fost audiat la DNA unde i-a fost adus la cunoştinţă faptul că este urmărit penal. ”Nu am nimic de ascuns. Sunt la dispoziţia Justiţiei”, a declarat Florin Popescu la ieşirea de la DNA. Ba mai mult, el s-a apărat spunând că DNA îl acuză că ar fi cerut produse agricole, care, a precizat Popescu, „oricum, nu sunt droguri”: „În primul rând, vreau să mulţumesc celor de aici, de la DNA, pentru că au fost foarte corecţi, mi-au spus toate articolele din lege pe care le-aş fi încălcat şi mi-au pus la dispoziţie dosarul în termenul legal. Mi-au adus la cunoştinţă învinuirile, faptul că am avut o legătură acum doi ani de zile, în 2012, cu o firmă de pe raza judeţului Dâmboviţa şi că aş fi solicitat, în prima funcţie pe care am avut-o, anumite produse agricole, pe care să le folosesc în campania electorală”, a spus deputatul Florin Popescu. Întrebat despre câţi saci de produse a fost vorba, ce produse erau şi în ce scop le-a folosit, Florin Popescu nu a dorit să comenteze, dar a arătat că nu are nimic de ascuns, că este la dispoziţia justiţiei şi că "oricum nu sunt droguri".

DNA a anunţat că solicită Parlamentului încuviinţarea arestării preventive. Pentru că Popescu este deputat procurorii nu se pot cere instanţei arestarea sa, doar după ce Parlamentul aprobă cererea. În cazul deputatului Vlad Cosma parlamentul a refuzat să aprobe o astfel de cerere

”În anul 2012,  inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al  organizaţiei judeţene Dâmboviţa al unui partid politic,  i-a cerut  administratorului unor societăţi comerciale (denunţător în cauză) cantitatea de  60 sau 70 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetăţenilor în scop electoral, în contextul campaniei electorale din luna iunie 2012”, se arată în comunicatul DNA

Procurorii mai spun că omul de afaceri şi Florin Popescu au încercat să disimuleze operaţiune de livrare a cărnii de pui. ”Pentru a împiedica descoperirea faptei de corupţie, omul de afaceri respectiv  a livrat produsele în pungi neinscripţionate, dintr-un spaţiu de depozitare închiriat şi folosit de o societate comercială care nu îi aparţinea omului de afaceri.  Detaliile privind livrarea,  transportul şi   locurile de descărcare a  produselor au fost stabilite de Popescu Florin Aurelian cu o persoană, auditor financiar şi cenzor la  una din firmele omului de afaceri denunţător, la cererea acestuia din urmă”, mai spune DNA

Florin Popescu a fost pus sub acuzare pentru infracţiunea de art. 13 din Legea 78/2000 şi anume folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Apărarea lui Florin Popescu

Întrebat dacă dosarul în care este vizat are legătură cu presupuse fapte de corupţie privind modul de organizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Popescu a declarat citat de Mediafax că s-a implicat în acea campanie, deşi era suspendat din funcţia deşinută atunci în PDL.

Întrebat dacă în legătură cu acea campanie a cerut bani unor oameni de afaceri, Popescu a spus că nu a solicitat niciun ban. Întrebat care au fost gradul său de implicare în campania electorală din 2012 şi care acţiunile sale directe, Popescu a răspuns: "În campania din 2012, de la parlamentare, eu nici nu eram preşedintele partidului. Fusesem suspendat de către domnul Blaga, deci nu eram preşedinte de partid şi eu niciodată nu am fost trezorierul partidului, nici la nivelul judeţului Dâmboviţa, nici la nivel naţional. Am făcut campanie, cum să nu fac. Am mers din poartă în poartă, am prezentat oferta electorală şi am spus că, dacă consideră oamenii că mi-am făcut datoria faţă de Târgovişte şi de judeţul Dâmboviţa, să mă voteze".

Întrebat dacă se află pentru prima dată la DNA, Florin Popescu a spus că a mai avut o reclamaţie făcută de "nişte adversari de acolo, din judeţul Dâmboviţa, pe o temă mai veche, cu un stilou ..." (Sursa: Mediafax)

Cine este Florin Popescu

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP. De altfel, el este unul dintre susţinătorii cei mai activi ai Elenei Udrea pe care a sprijinit-o în cursa pentru şefia PDL şi a urmat-o ulterior la Mişcarea Populară.

Are 46 de ani şi este originar din Galaţi. În 1992 a absolvit Facultatea de Medicina a Universităţii Bucureşti. În 2010 susţine că a devenit doctor în economie. În perioda 2004-2008 a mai deţinut un mandat de deputat. Şi-a început cariera politică în Alianţa Pentru România, formaţiune condusă de Teodor Meleşcanu actualul director al SIE. În 2002 a trecut la PNL unde a stat până în 2007. În 2007 a devenit preşedinte al organizaţiei judeţene a PLD care apoi a fost absorbit de PDL. În perioda 2007-2008 a ajuns vicepreşedinte al PDL şi preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A deţinut şi două mandate de consilier local la Târgovişte în perioda 1996-2004. În aceeaşi perioadă, Popescu a candidat fără succes la primăria municipiului Târgovişte.

În ultima declaraţie de avere spune că are cinci terenuri, o casă şi trei apartamente. Mai spune că nu deţine nici o maşină dar că are cate 5% acţiuni la două societăţi comeriale. Deputatul declară şi un credit de 9000 de euro.

Apropiatul Elenei Udrea

Numele lui Florin Popescu a fost vehiculat în mai multe dosare de corupţie ale unor primari din Dâmboviţa. El este considerat şi unul dintre apropaţii Elenei Udrea. De altfel, în 2011 CJ Dâmboviţa a suferit cele mai importante corecţii financiare pe fondurile europene. Asta înseamnă că fondurile au fost utilizate defectuos sau că existau diverse suspiciuni de fraudare a banilor europeni. 

În acest moment Florin Popescu nu are încă o calitate oficială în dosar. Vezi aici detalii

Pe 24 aprilie 2013 Florin Popescu a fost cuzat oficial de ANI de conflict de interese.  În cazul lui Popescu, ANI susţine că acesta a încălcat regimul incompatibilităţilor în anul 2010 când deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Potrivit inspectorilor ANI, Florin Popescu a semnat şapte acte adiţionale la un contract încheiat între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi compania Procor SA companie la care a fost acţionar până în 2008.

ANI susţine că, potrivit legislaţiei, Popescu a încălcat legislaţia pentru că şi-a creat un beneficiu material. Potrivit ANI, cele şapte acte adiţionale au adus în conturile companiei la care a deţinut acţiuni nu mai puţin de 230.000 euro. Deputatul a fost notificat de ANI şi a depus un punct de vedere.

”În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese de către Florin Aurelian Popescu, întrucât, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contractul de proiectare şi execuţie lucrări nr. 436/20.10.2010, precum şi şapte acte adiţionale la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, încheiate între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi S.C. PROCOR S.A., societate unde acesta a deţinut calitatea de asociat până în luna iunie 2008, beneficiul patrimonial obţinut fiind în cuantum de  1.003.509,37 Lei (aprox. 228.070 Euro)", se arată în comunicatul ANI.

Agenţia a sesizat în cazul lui Florin Popescu Parchetul Curţii de Apel Ploieşti pentru infracţiunea de conflict de interese. Până acum Florin Popescu nu a fost trimis în judecată

12 dosare investigate de DNA la CJ Dâmboviţa

Presa locală a semnalat că DNA are în cercetare 12 dosare penale care vizează activitatea Consiliului Judeţean Dâmboviţa. „Pe rolul DNA Serviciul Teritorial Ploieşti se află 12 dosare penal în care procurorii efectuează acte premergătoare privind în esenţp, legalitatea derulării mai multor proceduri de achiziţie publică şi circumstanţele încheierii unor contracte de lucrări la Nivelul Consiliului Judeţean Dâmboviţa”, se arată într-o adresă remis de DNA publicaţiei Jurnalul de Dâmboviţa

Citește și: