346 vizualizări 21 sep 2009

În ultimele zile, preşedintele Traian Băsescu şi-a înteţit atacurile la adresa celor care nu-şi iubesc ţara şi pe conaţionalii lor. Mai întâi a amintit, în urmă cu o săptămână, în Parlament, că sunt prea mulţi cei ce apar seara la televizor şi se ruşinează că sunt români. Apoi i-a acuzat explicit pe ziarişti că denigrează valorile naţionale, pentru ca ieri să-i ia la rost pe tinerii care n-au învăţat la şcoală să respecte istoria şi frumuseţile patriei.
Necazul preşedintelui: românii vorbesc ţara de rău

Traian Băsescu s-a arătat, ieri, la prezentarea raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniu, indignat de scepticismul tinerilor faţă de valorile românismului: "Foarte mulţi, mai ales tineri, care probabil au învăţat foarte puţin la şcoală despre ţara lor, propagă dispreţul pentru valorile româneşti, pentru mândria de a fi român".

Observaţia preşedintelui este ultima dintr-un lanţ de aprecieri negative la adresa românilor nepatrioţi. Cu câteva zile în urmă, acesta declarase, la postul public de radio, că "avem o problemă, trebuie să se termine şi cu generaţia asta, pe care eu o apreciez generaţia tânără. Aţi văzut cum vorbesc că le e scârbă de România, că ar vrea să plece". În comparaţie cu ziariştii şi tinerii insensibili, şeful statului pare a avea o dragoste neţărmuirtă pentru simbolurile naţionale, el invitându-i, cu altă ocazie, pe români să-şi agaţe steaguri la balcoane de ziua naţională pentru a-şi dovedi ataşamentul patriotic.

Andrei Pleşu: "E totuna cu a spune «sunt mândru că am nasul cârn»"

Contactat de Gândul pentru a comenta mândria provocată de naţionalitate, Andrei Pleşu a făcut referire la un mai vechi eseu publicat în "Dilema veche", în care acesta susţinea că "a spune «sunt mândru că sunt român» e totuna cu a spune «sunt mândru că am nasul cârn»". Pentru Pleşu, simplul fapt de a aparţine unei naţionalităţi anume nu ar trebui să provoace nici mândrie, nici jenă, întrucât aceasta nu reprezintă un merit personal: "Nu te-a întrebat nimeni dacă vrei să te naşti român şi n-ai fost declarat român de un juriu care ţi-a evaluat, în prealabil, virtuţile".

Filosoful mai crede că românismul nu înseamnă, neapărat, să te simţi solidar cu tot ce cuprinde România: "Dacă românii sunt Enescu şi Brâncuşi, mă bucur să fac parte din aceeaşi comunitate cu ei. Dar dacă românii sunt Emil Bobu, Aurelian Bondrea, nu sunt prea încântat de vecinătate".

Victor Rebengiuc: "Nu văd de ce ar trebui să fiu aşa mândru"

Actorul Victor Rebengiuc a precizat şi el, pentru Gândul, că naţionalitatea română nu îi trezeşte sentimente de orgoliu:

"Nu aş vrea să comentez teme lansate de domnul preşedinte. Eu sunt român şi cu asta basta. Aici s-a întâmplat să mă nasc. Nu văd de ce ar trebui să fiu aşa mândru că sunt român".

Acesta a adăugat că poţi fi mândru de ceva ce ai reuşit sa dobândeşti prin merite proprii, nu de un dat natural:

"N-am înţeles niciodată fanfaronada asta: «Eu sunt român. Ce grozav sunt eu!».

Eşti mândru că-ţi faci treaba bine, dar asta poate s-o spună şi un francez, şi un ungur".

CTP: "Preşedintele revine la temeliile discursului securisto-comunist"

La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu apreciază că recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu reflectă reminiscenţe naţional-comuniste: "Regăsesc în declaraţiile domnului preşedinte reflexele activiştilor PCR şi securiştilor reşapaţi după 1989, a căror primă grijă era să acuze presa de denigrarea României. Problema era presa, care vorbea de rău. Acum şi tinerii. Adevăraţii iubitori de ţară, potrivit unei alte declaraţii a preşedintelui, sunt agenţii serviciilor secrete.

De parcă, dacă presa şi tinerii ar fi vorbit de bine, ar fi crescut nişte autostrăzi din pământ. Dacă cineva spune că roşiile umflate din import sunt mai bune decât roşiile româneşti, nu influenţează pe nimeni, e trimis să le mănânce el. Dacă însă spune că preşedintele Băsescu n-a adus României în 5 ani nicio roşie degerată, se pot găsi destui care să-l creadă." Concluzia jurnalistului este că "preşedintele revine la temeliile discursului securisto-comunist din anii `90".

Citește și: