15182 vizualizări 9 ian 2012

Atacuri în cascadă, în mai puţin de oră, ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa fondatorului SMURD şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Dacă într-o primă fază, şeful statului l-a acuzat pe Arafat că, prin poziţionarea sa faţă de noua lege a sănătăţii, creează "o psihoză publică", ulterior Băsescu a revenit transmiţându-i secretarului de stat că, dacă va contiua, trebuie să plece de la Ministerul Sănătăţii. "Dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea", a comentat ironic şeful statului.

"Cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile"

Dacă în urmă cu două săptămâni comenta că Raed Arafat este duşmanul reformei din sistemul de sănătate, astăzi Băsescu l-a atenţionat pe acesta că prin nemulţumirile pe care şi le exprimă public cu insistenţă nu face decât să creeze "psihoză".

"Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, ticălos, de altfel, nu, domnu' Arafat, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi", a spus Băsescu. El a menţionat că, dacă acesta este mesajul, este incorect.

"Aştept ca domnul Raed Arafat să-şi înţeleagă misiunea de secretar de stat"

La nici o oră de la aceste declaraţii, Băsescu a revenit şi i-a recomandat lui Arafat să plece de la Ministerul Sănătăţii dacă nu "găseşte înţelegere" pentru problemele pe care le-a ridicat.

"Eu cred că un secretar de stat într-un minister, când ministrul lui a decis să pună în dezbatere publică o lege, are în primul rând obligaţia să facă această dezbatere în interiorul ministerului. Cred că secretarii de stat sunt primii care trebuie să susţină sau să explice. Această lege nu este explicată. (...) Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aibă părerea că trebuie să rămână un sistem al statului, dar acest lucru îl exprimă în primul rând în interiorul ministerului şi, dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea!", a spus Băsescu.

Şeful statului a dat ca exemplu pe fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, care, atunci când s-a exprimat în neconcordanţă cu guvernul, " a fost remaniat prompt".

"Aştept ca domnul Raed Arafat să-şi înţeleagă misiunea de secretar de stat. Nimeni din actualul guvern nu va accepta un sistem de stat etanş şi netransparent", a mai spus Traian Băsescu.

El a adăugat că, dacă Raed Arafat va avea să-i comunice ceva, atunci trebuie să-i înainteze un memoriu, respingând varianta unei întâlniri cu acesta, deoarece a precizat că nu se poate substitui ministrului Sănătăţii.

"Ar fi o mare greşeală ca noua lege să treacă prin asumarea răspunderii"

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că ar fi "o mare greşeală" ca noua lege a sănătăţii să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, apreciind că textul legislativ trebuie dezbatut în Parlament, iar înainte de aceasta trebuie "dezbătut public cu bună credinţă".

"Cred că ar fi o mare greşeală (ca noua lege a sănătăţii - n.r.) să treacă prin asumarea răspunderii", a spus şeful statului, răspunzând unei întrebări.

Preşedintele Băsescu a menţionat că legea trebuie dezbatută în Parlament şi, înainte de aceasta, trebuie dezbătută public "cu bună credinţă".

Citește și: