Adrian POPESCU
27087 vizualizări 12 aug 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

"Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi".

"România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.

Ce este şcoala de vară de la Izvorul Mureşului

Preşedintele Traian Băsescu participă, luni, la a 11-a ediţie a Şcolii de Vară de la Izvorul Mureşului (jud. Harghita), destinată reprezentanţilor minorităţilor româneşti din Bulgaria, Ucraina, Ungaria şi Serbia.

De altfel, Traian Băsescu a devansat deschiderea Şcolii de Vară, programată iniţial pentru 11, preşedintele anunţând că ajunge la ora 9. Până la urmă, elicopterul preşedintelui a aterizat cu jumătate de oră întârziere, din cauza ceţii dese.

Traian Băsescu a fost întâmpinat de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, care i-a transmis: „Bine că aţi venit măcar la spartul târgului”. Aceasta este prima vizită a preşedintelui la Şcoala de Vară de la Izvorul Mureşului. Unul dintre organizatori a declarat că, dacă Traian Băsescu nu ar fi venit la Şcoala de Vară, niciun ziar şi nicio televiziune nu ar fi fost prezente la Izvorul Mureşului.

Cei aproximativ 100 de reprezentanţi ai minorităţii române din statele vecine s-au plâns că se chinuie să supravieţuiască fără niciun sprijin, sunt victime ale politicilor de discriminare şi deznaţionalizare, duse făţiş sau ascuns de autorităţile ţărilor respective.

„Guvernul român alocă anual, prin Fundaţia Naţională a Românilor de Pretutindeni, 2 milioane de euro comunităţilor româneşti din statele învecinate. Pe de altă parte, minorităţile din România primesc 30 de milioane de euro pe an, dintre care 20 de milioane numai maghiarii”, a declarat preşedintele Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu.

„Pe vremea Imperiului Otoman, românii din Bulgaria aveau mai multe drepturi decât acum. Aveam biserici, şcoli, ne puteam ruga şi puteam învăţa în limba noastră, ne puteam păstra în voie tradiţiile”, a declarat Ivo Gheorghiev, reprezentantul minorităţii române din Bulgaria.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii organizaţiilor civice româneşti din Harghita, Covasna şi Mureş s-au plâns de modul în care sunt trataţi românii din aceste judeţe, de către administraţiile localem UDMR, PCM şi PPMT.

Deschiderea Şcolii de Vară de la Izvorul Mureşului a fost marcată şi de un incident neplăcut. Un ofiţer SPP a bruscat o jurnalistă gravidă, pe care a ameninţat-o că o va împinge dacă nu se va da la o parte.

Şcoala de Vară de la Izvorul Mureşului este organizată de Ministerul Culturii, Fundaţia Naţională a Românilor de Pretutindeni, Episcopia ortodoxă Covasna-Harghita şi susţinută de Departamentul pentru românii de pretitudineni, din cadrul MAE.

Şcoala de Vară, care va dura până pe 16 august, îi aşteaptă în următoarele zile pe Mircea Duşa, parlamentar de Harghita, pe Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi pe premierul Victor Ponta.

Citește și: