1377 vizualizări 12 mar 2016

''Toţi vor vă dobândească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică. Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliţia, SIE şi SRI vor opera fiecare independent şi secret , platforma de interceptare a comunicaţiilor, operată pînă în prezent numai de SRI. Nu va funcţiona, iar dacă asta s-a vrut, s-a reuşit. Se va constata acest lucru cînd se vor face regulamentele şi protocoalele de partajare a utilizării platformei. Mai mult, în practică adesea se va constata că şi unii şi alţii au în supraveghere aceleaşi persoane, iar regulamentele, crearea de specialişti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocaţii îl vor exploata nemilos în instanţe'', a scris fostul şef de stat pe Facebook sâmbătă dimineaţa.

El a subliniat că prin soluţia adoptată de Guvern şi CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicaţiilor de către o singură instituţie, SRI, la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare. ''Până la urmă, în loc să fie servit interesul naţional, prin soluţia adoptată au fost servite ambiţiile şi interesele şefilor instituţiilor de forţă. Iar dacă Preşedintele şi Premierul nu au fost în măsură să găsească soluţia corectă, este obligaţia Parlamentului s-o facă urgent'', consideră Băsescu.

El a reiterat faptul că, în urma deciziei CCR, soluţia corectă este ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM, care să presteze servicii pentru toate instituţiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea naţională.

''Tot personalul care actualmente deserveşte platforma (operare, întreţinere şi securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă, iar oamenii reangajaţi ca funcţionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Şi în sfîrşit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare şi acces la platformă, ţinînd cont şi de urgenţele care pot să apară pe securitate naţională. Această soluţie era rapidă şi garanta deplină continuitate în procedurile penale'', a concluzionat Traian Băsescu.

Prin OUG privind interceptările adoptată de Guvern, ministerul Public va putea deţine şi folosi mijloace pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile cercetate, la fel ca DNA şi DIICOT, scop în care se vor detaşa 40 de poliţişti de la MAI pentru fiecare instituţie. Totodată, SRI va fi abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism.

Citește și: