Ana Petrescu
658 vizualizări 14 apr 2019

„E complicat de spus ce ar trebui să facă pentru că deocamdată suntem într-o dezbatere publică jurnalistică. Deci un ziarist, alt ziarist, publică documente, fac documente etc. Nu avem un document oficial. Pe de altă parte, îmi aduc aminte ce mi-a făcut presa pentru că am cerut mapa profesională când am respins-o pe Norica Nicolai, tocmai pentru a anchetat pe unul în locul unui altuia, un om a ajuns în puşcărie. Constatând asta am spus că nu o numesc. Dacă ar fi fost cerută mapa profesională a lui Lazăr, lucrurile acestea s-ar fi văzut. Sunt preşedintele care a condamnat comunismul, în baza unui raport de sute de pagini care include penitenciarele şi viaţa penitenciarelor în regimul comunist şi alt capitol e justiţia, de unde se vede cum era justiţia un instrument al ţinerii sub control a populaţiei şi un instrument impotriva clasei. Procurorii, ei erau jupâni, cum s-a încercat şi aici cu dosarele deschise judecătorilor. Aţi văzut la Oradea. Pe atmosfera care s-a creat domnul procuror general ar trebui să demisioneze singur. Nu are rost să ducă o bătălie pe care o pierde. Nu are rost să mai stea. Dacă nu, ar fi responsabilitatea preşedintelui, ca asigurând continuitatea condamnării comunismului, pe care a făcut-o un alt preşedinte inaintea sa, să îl elibereze din funcţie. Este simbolic, pentru că este la sfârşit de mandat, dar ar trebui făcută. Să îl elibereze din funcţie, nu pentru că există documente oficiale ale unei instituţii care să confirme lucrul acesta, dar dezbaterea publică e suficientă şi a fost alimentată cu documente”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Întrebat care din aceste două scenarii se va întâmpla, demisia sau revocarea lui Augustin Lazăr, Traian Băsescu a răspuns: „Nu ştiu. Eu spre exemplu nu m-am solidarizat public cu ideea, dintr-un motiv simplu, că s-a făcut această solicitare printr-o abordare politică. Adică a făcut-o domnul Tăriceanu imediat după ce au apărut documente în Luju. Şi m-am abţinut. Eu nu aş face cererea de revocare în numele a ceea ce făcut Tăriceanu, ci în numele raportului de analiză care a condamnat comunismul, ca fiind un regim ilegitim şi criminal. Eu am citit concluziile raportului în Parlament”.

Tot mai multe persoane publice îi cer demisia lui Augustin Lazăr, după ce a apărut, în spaţiul public, faptul că a făcut parte, în anii '80, din comisia care a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului Iulius Filip.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o scrisoare deschisă şefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Liderul ALDE a anunţat ulterior că nu a primit un răspuns de la şeful statului.

Procurorul general Augustin Lazăr a catalogat drept grosolănii declaraţiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar. Lazăr nu exclude totuşi ca printre dosare să se fi aflat şi cel al disidentului Filip, dar susţine că totul era calculat matematic.

Băsescu, despre dosarul Revoluţiei: Lazăr a făcut o operaţiune de PR. A fost un anunţ pripit

Traian Băsescu a declarat, referitor la anunţul lui Augustin Lazăr potrivit căruia procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei, că acţiunea a fost una de PR, crezând că „va da peste cap pe toată lumea”, însă rezultatul este lipsit de credibilitate.

„Părerea mea e că domnul Lazăr a făcut o operaţiune de PR crezând că va da peste cap pe toată lumea, însă e lipsit de credibilitate rezultatul. Domnul Lazăr vine cu trei vinovaţi, Voican Voiculescu, Iliescu şi comandatul Aviaţei Militare. Mi-e greu să înţeleg ce a avut cu comandantul Aviaţiei Militare. Probabil o legătură cu plecarea lui Ceauşescu. E clar că a fost un anunţ pripit, o acţiune de PR eşuată. Mi-e foarte greu să am o explicaţie de ce s-a anunţat înaintarea în instanţă, dar continuă ancheta. E o operaţiune de PR pe care dl Lazăr nu avea dreptul să o facă. A crezut că întoarce opinia publică. Nu cred că românii stau cu sufletul la gură, în momentul de faţă, legat de dosarul Revoluţiei. Nu văd de ce s-a făcut gratuit această operaţiune de PR”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.

Acesta a adăugat că speră ca soluţia în dosarul Revoluţiei să fie una corectă, precizând că Parchetul are obligaţia să facă o informare publică cu privire la dosarele în care s-a pronunţat instanţa, care numără peste 2.000 de cauze.

„Aşteaptă istoria în primul rând. Eu sper să fie (corectă soluţia-n.r.). Trebuie puse cap la cap toate soluţiile, pentru că sunt cel puţin 2.000 de dosare a căror anchetă s-a terminat. Numai eu ştiu cinci, şase generali care au fost condamnaţi. Ele trebuie puse la un loc pentru a avea imaginea completă şi pentru justiţie şi pentru istorie. De aceea obligaţia Parchetului, dincolo de a finaliza dosarul, să facă o informare publică legat de dosarele în care s-au pronunţat în instanţă. Sunt peste 2.000 de dosare care s-au judecat”, a conchis fostul preşedinte al României”, a conchis Băsescu.

Augustin Lazăr a anunţat, pe 8 aprilie, că procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus au fost inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Procurorul general a mai precizat că dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume şi a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.

În dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, procurorii militari i-au trimis în judecată doar pe fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

 

Citește și: