803 vizualizări 30 sep 2009

Lupte corp la corp, îmbrânceli, acuzaţii şi jigniri. Aceasta a fost atmosfera în care s-a desfăşurat ieri, şedinţa Consilului General al Municipiului Bucureşti. Scandalul a început în jurul orei 11, în faţa sediului Primăriei, unde reprezentanţii a 40 de ONG-uri, semnatare ale Pactului pentru Bucureşti, s-au adunat să protesteze împotriva aprobării mai multor planuri de urbanism printre care se afla şi cel al controversatului om de afaceri, Costică Constanda.

Aici au avut loc primele îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine. Jandarmii au încercat să împiedice o procesiune funerară cu preot, sicriu, coroane mortuare şi lumânări ce risca să se întindă şi pe carosabil. Reprezentanţilor societăţii civile li s-au adugat şi câţiva membri PRM, printre care foştii senatori Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu. Cocoţaţi pe jardinierele din piatră, ei au transformat mitingul de protest în unul electoral. Îmbrâncelile din stradă s-au transformat în lupte corp la corp în sala de şedinţe a CGMB. Foştii parlamentari au pătruns în clădirea municipalităţii la invitaţia consilerului PSD, Doru Giugula. Cum au intrat în sală, sub pretextul că vor să dea mâna cu reprezentaţii consilierilor municipali, aceştia au provocat forţele de ordine. Atât Codrin Ştefănescu, cât şi Marius Marinescu au depăşit zona rezervată invitaţilor obligând poliţiştii comunitari să intervină. Ei le-au strigat consilierilor că sunt nişte mafioaţi şi aşteaptă să li se rupă hainele şi să fie daţi afară din sală dar cu presa de faţă. Încurajaţi de alţi simpatizanţi PRM, cei doi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. Din rândul rezervat invitaţilor câţiva participanţi au sărit în apărarea lor. În timpul altercaţiilor, un poliţist comunitar a fost trântit la podea şi după minute bune de lupte corp la corp cei doi au fost târâţi afară din sală. Pe hol aceştia au fost preluaţi de jandarmi.

Fără cvorum la votul planurilor de urbanism

În acelaşi atmosferă tensionată a continuat şi şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Spiritele s-au incins când s-a ajuns la cele 54 de planuri urbanistice. Consilierii PSD au anunţat că se retrag pe motiv că nu vor să legalizeze ilegalităţile făcute de cei din Comisia de Urbanism. De la prezidiu, preşedinte de şedinţă a încercat să-i oprească făcându-i laşi. Consilierilor de la PSD li s-au alăturat şi cei ai PNL, iar consilierii PNG au anunţat că rămân în sală dar vor vota împotrivă. Viceprimarul general al Capitalei Mircea Raicu a anunţat că aceasta era ultima şedinţă în care mai putea să-i voteze planul urbanistic omului de afaceri, Costică Constanda. "Primăria este bună de plată. Domnului Constanda va trebui să-i dăm 29 de milioane de euro. 18 milioane de euro sunt despăgubirile la care a renunţat când s-a făcut schimbul de terenuri dintre Parcul Bordei şi Satul Francez iar 11 milioane de euro reprezintă penalităţi". Cifra i-a ameţit pe consilierii PD-L care au hotărât să convoace o altă şedinţă la ora 20.

Oprescu nu renunţă să mute Primăria Capitalei

Nici pentru primarul Sorin Oprescu ziua nu a fost una bună. Consilierii municipali i-au respins proiectul prin care trebuia mutată Primăria Capitalei pe perioada cât aceasta se află în consolidare. Consilierii PSD au susţinut că preţul pe care vrea să-l plătească Oprescu este mult prea mare. "Nu putem să dăm 3 milioane de euro pe an chirie. E exagerat. Imobilul găsit nici măcar nu este în centru. PSD votează împotrivă", a susţinut consilierul Victor Stan. La rândul său, viceprimarul general al Capitalei Mircea Raicu a sărit ca ars: "Ce faceţi este o manglă. De ce nu aţi făcut licitaţie la care să participe mai multe firme?" Oprescu s-a apărat susţinând că totul este legal şi că va muta sediul municipalităţii chiar împotriva voinţei consilierilor municipali. "Sunt ordonator principal de credite şi voi încerca să mut primăria etaj cu etaj. Nu voi aştepta să le cadă oamenilor cărămizi în cap". El a precizat că va încheia contracte de închiriere separate pentru fiecare etaj în parte. Oprescu vrea să mute sediul municipalităţii, într-un imobil pe Splaiul Independenţei unde ar urma să plătească o chirie de 224.000 de euro lunar, timp de trei ani.

Doi lideri PRM s-au batut cu politistii comunitari in Primaria Capitalei!

StirileProTV.ro

Citește și: