Diana MARCU
Adrian MACARIE
10561 vizualizări 8 aug 2012

Anunţul că se retrage din gimnastică al Cătălinei Ponor şi zvonul privind o posibilă plecare a antrenorilor Mariana Bitang şi Octavian Bellu de la lotul olimpic feminin au surprins milioanele de români care s-au bucurat şi au sperat la această ediţie a Jocurilor Olimpice de la Londra, urmărind evoluţiile fetelor antrenate de titratul cuplu.

"Nu vom demisiona. Nu suntem în satul olimpic la office să aşteptăm oferte. Noi nu abandonăm", au spus miercuri la prânz, la unison, cei doi antrenori. În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Londra, cuplul Bellu-Bitang a desfiinţat zvonurile privind plecarea şi a punctat presa din România care le-a catalogat pe gimnastele românce drept expirate. "Expiratele asta au adus României două medalii", a spus Octavian Bellu.

Gândul vă prezintă cele mai importante declaraţii ale sportivilor şi antrenorilor din lotul olimpic de gimnastică.

* Cătălina Ponor: Vreau să-mi cer scuze pentru că am spus că domnii antrenori nu m-au felicitat, pentru că m-au felicitat după exerciţiul de la sol. Nu am ştiut de ce au plecat în grabă după ce am luat medalia de argint. Aş fi vrut ca interviul meu să fi fost dat în întregime pentru că s-ar fi văzut că eu le-am mulţumit pentru că ne-au fost alături.

* Octavian Bellu: Vor mai fi multe discuţii după această ediţie a JO. Mă bucur că, per total, echipa României a realizat aceste performanţe în condiţiile date. Vreau să mă refer puţin şi la aprecierile făcute în mai multe ziare, cum că fetele ar fi expirate. Cele două "expirate" au adus două medalii echipei României

* Adrian Stoica, preşedintele FRG: Suntem într-un moment de bucurie pentru că am terminat o competiţie foarte dură.

* Bitang: Nu ştiu ce a spus Bellu, dar eu nu am declarat nimănui, şi nicăieri, că plec. Nu ne dăm demisia, nu abandonăm nimic. Singura evidenţă este că am avut contract până la Olimpiadă.

*Nu am declarat nici un moment, nici unui membru al presei, că plecăm în străinătate. Nu am discutat cu nimeni despre demisia noastră. Nici cu cei de la federaţie nu am vorbit.

* Anul viitor sunt numai competiţii individuale şi toate fetele au nevoie de relaxare, de odihnă, pentru a putea lua decizii corecte. Nu este bine să luăm deciziile la cald, sub presiune.

* Bellu: O să vedem ce facem când ajungem acasă, ce colectiv vom avea, şi nu neapărat un colectiv tehnic, cât mai ales un colectiv de gimnaste. Nu ştiu de unde a venit asta cu plecatul în străinătate. Aşteptăm să vedem ce proiecte vor avea, cei de la Federaţie, cei de la COSR. Mulţi antrenori, nu numai de la noi, ci şi de la alte federaţii, şi-au anunţat intenţia de a nu mai face parte dintr-un proiect pentru următorii patru ani.

* Nu vreau ca mâine să apară în presă că Bellu a întors-o ca la Ploieşti. Noi nu am declarat nimănui că plecăm. Să nu credeţi că Bellu şi Bitang stau aici în satul olimpic la vreun office şi aşteaptă ofertele.

* Stoica: Nu cred că domnul Bellu şi doamna Bitang vor renunţa. Ei ştiu cel mai bine să facă acest lucru


Anunţul că se retrage din gimnastică al Cătălinei Ponor şi zvonul privind o posibilă plecare a antrenorilor Mariana Bitang şi Octavian Bellu de la lotul olimpic feminin au surprins milioanele de români care s-au bucurat şi au sperat la această ediţie a Jocurilor Olimpice de la Londra, urmărind evoluţiile fetelor antrenate de titratul cuplu.

Şirul veştilor negre a debutat marţi seară, când argintul de sol, Cătălina Ponor a afirmat că Jocurile Olimpice au reprezentat ultima competiţie din carieră, care se încheie cu cinci medalii olimpice în palmares, dintre care trei de aur. "Mă retrag fără regrete. Am muncit fiecare secundă pentru echipă, am muncit fiecare secundă pentru mine, am muncit fiecare secundă pentru toată lumea", a spus sportiva pentru site-ul oficial al organizatorilor JO de la Londra. "Am fost deja campioană olimpică şi voi părăsi gimnastica cu fruntea sus. Le mulţumesc tuturor pentru susţinere şi îmi pare rău că i-am dezamăgit", a spus Ponor care pe 20 august va împlini 25 de ani, dintre care 20 au fost ai gimnasticii.

Înainte de a de dedica antrenoriatului, Ponor a mărturisit, în cadrul unei declaraţii televizate, că şi-ar fi dorit să primească felicitări şi din partea antrenorilor săi, după ce a obţinut argintul la sol. "Mi-aş fi dorit să primesc şi nişte felicitări din partea antrenorilor, dar asta este. Mulţumesc familiei şi prietenilor care au fost alături de mine", a spus Cătălina, care a avut marţi o zi nu tocmai bună.

Ea a fost la un pas de a mai câştiga o medalie la bârnă, pe lângă argintul de la sol, dar în cele din urmă s-a clasat a patra, după ce arbitrii au acceptat contestaţia făcută de antrenorul americancei Alexandra Raisman, românul Mihai Breştian, acordându-i gimnastei din SUA o notă egală cu a cea a fetei noastre, dar cu o dificultate a exerciţiului mai mare.

Argintul Cătălinei Ponor a devenit astfel a treia medalie a României la gimanstică, după aurul Sandrei Izbaşa la sărituri şi bronzul obţinut în concursul pe echipe. Un obiectiv stabilit, ba chiar depăşit potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica.

Poate tocmai de aceea, Stoica a refuzat să comenteze zvonul cu privire la Bitang şi Belu. Într-o declaraţie acordată Mediafax, şeful FRG a spus că acum nu este momentul pentru comentarii. "Nu pot comenta direct, pentru ca nu am informaţii directe şi eu nu discut pe zvonuri. Am văzut şi eu ce se scrie pe acasă, dar acum nu e momentul de astfel de comentarii din partea noastră. Obiectivul lotului feminin de gimnastică a fost de câştigare a 1-2 medalii, s-au câştigat trei, deci din partea noastra este îndeplinit şi depăşit. Sigur că se putea mai mult, ne doream cu toţii, dar asta este. Vom face şi o analiză a parcursului de la Jocurile Olimpice si vom vedea ce s-a întâmplat. Dar, toate acestea acasă, nu aici la Londra, la nervi", a spus Stoica.

Dacă renunţă sau nu la lotul olimpic, Mariana Bitang şi Octavian Belu vor face anunţul oficial astăzi, la ora 14.00, când tot lotul va susţine o conferinţă de presă, ce va fi transmisă în direct la Sport.ro şi pe www.sport.ro.

Citește și: