Andrei Luca POPESCU
3738 vizualizări 1 iul 2015

Lista celor 73 de condamnaţi la închisoare care au scris cărţi din spatele gratiilor continuă aici, în ordinea numărului de cărţi publicate, după ce GÂNDUL A PREZENTAT AICI CEI MAI PRODUCTIVI ÎNTR-ALE SCRISULUI 30 DE DEŢINUŢI ROMÂNI.

31. Realini Lupşa, cântăreţ: 2 cărţi

Coleg de dosar şi complice al deputatului Nicolae Vasilescu, zis nea Jack, campionul scriitorilor din închisori, Realini Lupşa, cunoscut drept Alin Lupşa, este fost component al trupei „Gaz pe Foc”. El a fost condamnat în 2013 la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Alături de Vasilescu, i-au cerut patronului unei firme de construcţii 2 milioane de lei pentru a interveni la CJ Constanţa, să facă plăţile pentru lucrări la 5 primării din judeţ, în valoare de 5 milioane lei. Grupul lui Vasilescu, din care făcea parte şi Realini Lupşa, voiau un comision de 40% din suma totală.

Cărţile sale scrise în penitenciar şi publicate la Editura Niculescu din Bucureşti au fost prefaţate de conferenţiarul universitar Sergiu Drafta, de la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti, specializat în stomatologie: „Celule stem în medicina dentară” (2014), „Implanturi dentare versus lucrări protetice cimentate pe dinţi naturali” (2014).

În aprilie 2015, Realini Lupşa a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Găeşti.

32. Gheorghe Neţoiu, om de afaceri: 2 cărţi

Fostul acţionar al FC Dinamo şi Universitatea Craiova, Gigi Neţoiu a fost condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare în Dosarul Transferurilor, în 2014, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

El a scris două cărţi în închisoare, publicate la Editura Sitech din Craiova: „Finanţarea agriculturii româneşti, înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană” (2015), „Evoluţia exploataţiilor agricole în România – riscuri şi performanţe economice” (2015).

33. Mihai „Meme” Stoica, om de fotbal: 2 cărţi

Fostul oficial de la Steaua a fost condamnat în 2014 la 3 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul Transferurilor, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

„Meme” a scris în închisoare două cărţi, publicate la Editura Oscar Print din Bucureşti: „Ultimii 11 ani – participarea echipelor de club în competiţiile continentale 2004-2015, statistici, tendinţe, perspective” (2015), „FIFA World Cup Brasil – statistici, analize, comentarii” (2014).

34. Ioan Becali, zis Giovanni, om de fotbal: 2 cărţi

Impresar de fotbalişti, Ioan este fratele lui Victor şi vărul lui Gigi Becali. În 2014 a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare, în Dosarul Transferurilor, pentru înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fiind acuzat de implicarea în efectuarea de tranzacţii ilegale în cazul transferurilor unor fotbalişti către cluburi din străinătate, care au provocat un prejudiciu total de 11,5 milioane euro.

În închisoare, Giovanni a publicat sau vrea să publice două cărţi la Editura Oscar Print din Bucureşti: „Statutul jucătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale” (2015) şi „Manualul investitorului în fotbal” (2015).

35. Marin Măciucă, general de armată: 2 cărţi

General maior în rezervă, fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al Ministerului Apărării Naţionale, Marin Măciucă a fost condamnat în 2013 la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind contractul pentru uniformele Ristrop. Potrivit DNA, în perioada iunie - septembrie 2003, cu ocazia achiziţiei publice de ţesătură tip Ripstop, necesară pentru confecţionarea uniformelor militare, patru inculpaţi, printre care şi Măciucă, au viciat licitaţia în scopul de a favoriza una din firmele participante, Texplorer Gmbh Nettetal din Germania, care pierduse prima oară această licitaţie. Inculpaţii au organizat însă o nouă licitaţie, câştigată de firma germană pe baza unei oferte a unei firme turceşti şi a unor documentaţii făcute la laboratoare neautorizate. Alte două firme participante au pierdut, deşi aveau oferte mai bune decât firma germană. Prejudiciul stabilit de DNA în dauna MApN a fost de 2,26 milioane euro.

Cărţile scrise de generalul Măciucă în închisoare: „Curriculum şi competenţe pentru piaţa muncii” (2014, Editura Centrul Tehnic-Editorial al Armatei), „Dinamica riscului de insecuritate în societatea epistemologică” (2015, Editura Sitech, Craiova).

36. Sabin Ilieşi, fost consilier judeţean şi funcţionar public: 2 cărţi

Foto: Bistriţeanul.ro

Fost director al Direcţiei Finanţe Publice Bistriţa Năsăud, fost lider judeţean PNL, a trecut la PDL. Ilieşi a fost şi prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. A fost consilier judeţean din partea PNL şi PDL. A fost condamnat în 2014 la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. Ilieşi a luat 6.000 de euro din postura de consilier judeţean, pentru a interveni la Finanţele Publice pentru o persoană controlată de instituţie. De asemenea, Sabin Ilieşi a pus o persoană să îi semneze două acte false care să îl ajute să devină conferenţiar universitar la Universitatea Vasile Goldiş. El a fost acuzat că intervenea la examene pentru studenţi şi stopa controale fiscale, contra „atenţii” în bani sau favoruri.

În închisoare a scris două cărţi publicate la Editura Risoprint din Cluj: „Veniturile statului şi controlul financiar de stat” (2015), „Biruinţă în suferinţă” (2015).

Ilieşi a mai scris 3 cărţi înainte de puşcărie. Pe 15 iunie, instanţa i-a aprobat cererea de liberare condiţionată din Penitenciarul Bistriţa, o decizie definitivă urmând să fie luată în iulie.

37. Anton Olimpiu Aurel, consilier ANSV: 2 cărţi

Fost consilier la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară Sibiu, Anton a fost condamnat în 2012 la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului, pedeapsă la care s-a adaugat o pedepsă cu suspendare din 2007, de 1 an şi 8 luni, pentru aceeaşi faptă, rezultând o pedeapsă de 3 ani de închisoare.

Consilierul sibian, închis la Penitenciarul Bârcea Mare, a fost liberat condiţionat în iunie 2014, scriind în detenţie două cărţi, publicate la Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu: „Tehnologia creşterii bovinelor” (243 pagini, 2014), „Creşterea chinchilelor” (151 pagini, 2014).

38. Nicolae Răzvan Bujdoiu, om de afaceri, avocat: 2 cărţi

Foto: newsbv.ro.

Fost avocat şi om de afaceri din Braşov, Bujdoiu a fost condamnat în 2012 la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Este fiul profesorului universitar Nicolae Bujdoiu, fostul decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Transilvania din Braşov, conform presei braşovene.

În închisoare a scris două cărţi publicate la Editura Sitech din Craiova: „Justiţia penală pentru minori” (2014), „Perspective juridice” (2015).

În 2013, anterior perioadei monitorizate de gândul, a mai scris două cărţi tot în Penitenciarul Miercurea Ciuc, unde este închis, pe care le-a publicat tot la Editura Sitech din Craiova: „Dreptul şi sistemul valorilor” şi „Îndrumar de cunoaştere a mediului penitenciar şi probaţiunii”.

39. Ovidiu Măeruţiu: 2 cărţi

A fost condamnat în 2011 la 5 ani de închisoare pentru şantaj, într-un dosar al DIICOT Arad privind un caz de înşelăciune cu un imobil moştenit şi un grup infracţional organizat. În dosar au fost condamnate şi persoane care au folosit arme, sprayuri lacrimogene, săbii.

Măeruţiu a scris două cărţi în închisoare, publicate la Editura Gutenberg Univers din Arad: „Acţiunea civilă din procesul penal în noua reglementare” (2014), „Judecata în primă instanţă în procesul civil” (2014).

În decembrie 2014 Măeruţiu a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Arad, deşi prima instanţă îi respinsese cererea, fixând termen de reexaminare a cererii de liberare condiţionată în ianuarie 2015.

40. Alain Modrea, şef de vamă: 2 cărţi

Foto: aradon.ro

Fostul şef al Vămii Cluj din ANAF, Modrea a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în 2013, pentru luare de mită. El a fost prins cu 4.000 de euro primiţi de la un om de afaceri israelian, care voia să obţină o amendă mai mică pentru firma sa.

Modrea a scris două cărţi în închisoare, publicate de Editura Boldaş din Constanţa: „Decizia - mecanism managerial complex” (2014), „Fiscalitatea - motor de dezvoltare economică” (2014).

Modrea a fost liberat condiţionat în martie 2015, din Penitenciarul Poarta Albă.

41. Eduard Valentin Pelengică, om de afaceri: 2 cărţi

Patron de firmă, Pelengică a fost condamnat în 2013 la 6 ani de închisoare în dosarul fostului şef al RADET Ion Dabela, pentru că a cerut şi primit bani (40.000 de mărci germane) şi bunuri pentru şefii RADET, de la reprezentanţii unei firme germane care voia să facă afaceri cu RADET.

În închisoare a scris două cărţi cu subiecte similare, publicate de Editura Sitech din Craiova: „Reabilitarea conductelor prin metode no-dig” (2015), „Instalarea şi montarea conductelor prin metode No-Dig” (2015).

Pe 11 iunie 2015, Judecătoria Sectorului 4 i-a admis cererea de liberare condiţionată lui Pelengică, decizia nefiind definitivă.

42. Carmen Ioana Popescu, economistă: 2 cărţi

Economistă, condamnată în 2014 la 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul lui Dinel Staicu, în care acesta a fost condamnat pentru că a mituit-o pe judecătoarea Veronica Cârstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti. Dinel i-a dat 630.000 de euro judecătoarei, ca să-l scape de o pedeapsă de 7 ani, iar banii au fost daţi prin intermediul lui Carmen Popescu şi al fratelui lui Dinel, Marin.

În închisoare, Carmen Popescu a scris două cărţi, publicate la Editura Aius din Craiova: „Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită” (2014), „Evaziunea fiscală” (2015).

În martie 2015, Popescu a fost liberată condiţionat din Penitenciarul Târgşor.

43. Sebastian Nicolae Secoşan, funcţionar public: 2 cărţi

Foto: ebihoreanul.ro.

Fost şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Secoşan a fost condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare, pentru luare de mită. A luat 1.400 de euro de la patroni de magazine de etnobotanice. El mai fusese condamnat cu suspendare pentru ucidere din culpă într-un accident de maşină.

Cărţile publicate de Secoşan în închisoare au apărut la Editura Universităţii Oradea: „Comportamentul organizaţional” (2014, apărută iniţial şi la Editura Treira din Oradea, nerecunoscută de CNCSIS, deci care nu conta pentru liberarea condiţionată), „Mediul organizaţional şi comunicarea” (2014, în 2015 apare ediţia a doua revizuită).

Pe 29 iunie 2015, Tribunalul Bihor i-a respins liberarea condiţionată lui Secoşan, după ce Judecătoria Oradea i-o admises în mai 2015. Secoşan a primit termen de rediscutare a liberării în octombrie 2015.

44. Laurenţiu Ionuţ Bălan, poliţist: 2 cărţi

Ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Argeş, Serviciul Rutier. A făcut parte din Lotul permiselor de la  Argeş, trimis în judecată în 2008 de DNA, în frunte cu şeful Poliţiei Rutiere Argeş. Bălan a fost condamnat în acest dosar în 2014 la 6 ani de închisoare, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată, fiind prins că a luat 5.700 euro şpagă pentru obţinerea frauduloasă a permiselor auto.

În al doilea dosar DNA pe acest caz, trimis în judecată în 2011, Bălan a fost judecat pentru trafic de influenţă în formă continuată, fiind prins cu 5.400 de euro şpagă. „De regulă, candidaţii care au dat bani cu titlu de mită nu susţineau decât proba teoretică şi aceasta în condiţiile în care pe chestionar erau însemnate răspunsurile corecte, nu susţineau nici proba practică, iar dosarul pentru obţinerea permisului de conducere era întocmit din documente falsificate de către inculpatul Bălan Ionuţ Laurenţiu”, arătau procurorii DNA. În acest dosar, Bălan a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare, în 2013.

Bălan execută pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare.

În închisoare, Bălan a scris două cărţi despre automobile, publicate la Editura Delta Cart Educaţional din Piteşti: „Automobilul solar, soluţie de transport cu energii regenerabile, studiul dinamic al automobilului” (2014), „Construcţia şi calculul automobilului – aerodinamica acestuia” (2014).

45. Octavian Arhip, condamnat pentru trafic de droguri: 2 cărţi

Condamnat pentru trafic de droguri la 6 ani de închisoare (pedeapsă redusă de la 10 ani) în dosarul supranumit „Cocaina săracilor”, disjuns din cel în care a fost cercetat Ion Ion Ţiriac, în 2010. El a fost acuzat că supraveghea transporturile de droguri.

Arhip a scris două cărţi despre turism, la Editura BREN din Bucureşti: „Turismul, factor activ de dezvoltare economică în România” (2015), „Serviciile aferente activităţilor de turism intern şi internaţional” (2015).

La începutul lunii iunie 2015, Judecătoria Sectorului 4 i-a admis lui Arhip cererea de liberare condiţionată din Penitenciarul Jilava.

46. Cristian Borcea, om de afaceri: 1 carte

Fostul patron de la Dinamo a fost codamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în 2014, în Dosarul Transferurilor, pentru înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Borcea a fost judecat în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Fotbaliştii Contra, Mara, Cernat, Alexa, Mihalcea, Mitea au fost dinamoviştii transferaţi ilegal.

În închisoare, Cristi Borcea a scris o carte publicată la Editura Gutenberg Univers din Bucureşti: „Am fost preşedintele unui vis. Dinamo Bucureşti” (2014).

47. Victor Becali, om de fotbal: 1 carte

Impresar de fotbalişti, văr cu finanţatorul Stelei Gigi Becali, Victor a fost condamnat în 2014 la 4 ani şi 8 luni de închisoare, în Dosarul Transferurilor, pentru înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. El a fost acuzat de implicarea în efectuarea de tranzacţii ilegale în cazul transferurilor unor fotbalişti către cluburi din străinătate, care au provocat un prejudiciu total de 11,5 milioane euro.

În închisoare, Victor Becali publică o carte la Editura Muntenia din Constanţa: „Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate şi al organizaţiilor sportive” (2015).

48. Ioan Niculae, om de afaceri: 1 carte

Patronul grupului Interagro, omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat în aprilie 2015 la doi ani şi 6 luni de închisoare, pentru complicitate la fals în înscrisuri. El a fost acuzat că a plătit aproximativ 150.000 de euro dintr-un milion de euro promişi fostului „baron” PSD de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pentru a finanţa campania electorală a lui Mircea Geoană pentru preşedinţia României, în 2009. Niculae a plătit banii către Insomar, care realiza sondaje pentru PSD, însă obiectul contractelor era unul fictiv. În schimbul banilor, lui Niculae i s-a promis că îşi va putea numi oameni în conducerea Ministerului Economiei, precum şi a companiilor Transgaz şi Romgaz, unde avea interese de afaceri directe.

Abia intrat în închisoare, Niculae a şi anunţat că publică o carte, la Editura Aius din Craiova: „Bioetanolul, combustibilul viitorului” (2015).

49. Emilian Frâncu, primar şi senator: 1 carte

Fost senator PNL, fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Frâncu a fost condamnat în 2014 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. El a fost prins în flagrant, luând 50.000 de lei de la un arhitect care câştigase contracte cu primăria şi care l-a denunţat, pentru că îi ceruse 20.000 de euro şpagă, adică 10% din contractul cu primăria.

Frâncu a publicat un articol ştiinţific de aproape 30 de pagini în revista Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea, care apare anual şi este acreditată CNCSIS: „Istoriografia Bisericii Catolice în judeţul Vâlcea” (2014).

Frâncu a mai scris anterior detenţiei „Istoria judeţului Vâlcea”, în 2012, două volume împreună cu Corneliu Tamaş, şi în 2013 „Valachia cisalutana”, la care a fost tot coautor.

50. Ionel Manţog, secretar de stat: 1 carte

Fost director al CE Turceni, fost secretar de stat la Ministerul Economiei (PDL), Manţog a fost condamnat în 2012 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. El a beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conducea, pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.

În închisoare, Manţog a scris o carte publicată la Editura Academia Brâncuşi, din Târgu Jiu: „Instrumente legale de catalogare ca nepublice a informaţiilor - condiţii de aplicare a prevederilor art. 12 lit. a şi b din Legea nr. 78/2000” (2015).

Manţog a fost liberat condiţionat în mai 2015.

51. Zsolt Nagy, ministru, parlamentar: 1 carte

Fost ministru UDMR al Comunicaţiilor, Nagy a fost condamnat în 2015 la 4 ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional, în dosarul Codruţ Şereş-privatizările strategice. Acuzaţiile din dosar se refereau la activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul Ministerului Comunicaţiilor, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul Ministerului Comunicaţiilor.

Zsolt Nagy a scris o carte în închisoare, publicată de Editura Meteor Press din Bucureşti: „Un oraş de pe Mureş - drumuri prin timp” (2015).

52. Marius Petcu, lider sindical: 1 carte

Fost lider sindical al CNSLR-Frăţia şi Sanitas, Petcu a fost condamnat în 2013 la 7 ani de închisoare, pentru luare de mită. El a primit 1,4 milioane de lei şi un imobil în Predeal, de la un om de afaceri, pentru a-i asigura câştigarea contractului public de reparaţie a Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere din Snagov.

Petcu a scris din închisoare o carte publicată la Editura Sitech din Craiova: „Consolidarea democraţiei româneşti prin implicarea activă a mişcării sindicale” (2015).

53. Dan Mihai Tartagă, om de afaceri: 1 carte

Foto: brasov.net.

Patronul fabricii de zahăr din Bod, Braşov, a fost condamnat în 2011 la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru că a luat un credit de 1,2 milioane lei în baza unor acte false.

În închisoare a publicat o carte, prima oară la o editură neacreditată CNCSIS, în 2014 – Transilvania Expres din Braşov, apoi în 2015 la Editura Universităţii Transilvania din Braşov: „Tehnologii moderne pentru extracţia şi rafinarea zahărului” (4 volume).

În mai şi în iunie instanţele din Braşov i-au respins cererea de liberare condiţionată.

54. Nicu Caracotă: 1 carte

Conform presei constănţene, Caracotă controla restaurantul Zorile. El a fost condamnat pentru furt de motorină de aproape 215 tone din conductele Petrotrans şi spălare de bani, prin firme fantomă, la 6 ani de închisoare, în 2012.

„Reţeaua Miralen”, din care făcea parte şi Caracotă, a fost prinsă în 2003, în apropiere de penitenciarul Valea Seacă, cu o autocisternă încărcată cu motorină sustrasă din conductele Petrotrans, potrivit anchetatorilor, citaţi de telegrafonline.ro. Firma Miralen avea contract cu Rafinăria Dărmăneşti şi a făcut ilegalităţi cu mai multe firme fantomă, activităţi la care a participat şi Nicu Caracotă, pentru a valorifica în acest fel motorina furată din conducte.

În închisoare, Caracotă a scris o carte gastronomică, prima oară publicând-o la Editura Alsacian din Constanţa, neacreditată CNCSIS, deci care nu conta pentru liberarea condiţionată, apoi la Editura Zigotto din Galaţi, acreditată CNCSIS: „Ghid de gastronomie - specialităţi culinare” (2015).

55. Neculai Coman, colonel de pompieri: 1 carte

Foto: cugetliber.ro

Colonel, fost prim adjunct al şefului ISU Dobrogea, Coman a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare în 2014, pentru participarea la fraudarea unui concurs din 2007, pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofiţeri. Coman era şeful comisiei de examinare şi grupul său a favorizat 205 candidaţi. Grupul a întocmit foile de concurs pentru aceşti candidaţi, pe care apoi i-a notat cu note mari.

În închisoare, Coman a scris o carte publicată la Editura Nautica din Constanţa: „Managementul riscurilor naturale şi tehnologice cu impact major asupra vieţii şi factorilor de mediu” (2014).

Anterior, în libertate, Neculai Coman a scris mai multe cărţi despre domeniul său de activitate.

La sfârşitul lunii mai 2015, Judecătoria Medgidia i-a admis cererea de liberare condiţionată lui Coman, din Penitenciarul Poarta Albă, o decizie definitivă urmând să fie luată pe 22 iulie, de Tribunalul Constanţa, după ce DNA a contestat prima sentinţă.

56. Doru Fărcuş, colecţionar de arme: 1 carte

Cunoscut ca un mare colecţionar de arme de epocă şi pentru faptul că a împrumutat din colecţia sa pentru filmările peliculei „Cold Mountain” din România. Fărcuş a fost condamnat la 3 ani de închisoare în 2012, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, într-un dosar al DIICOT Prahova, fiindu-i confiscate mai multe arme şi muniţii de epocă.

În închisoare, Fărcuş a scris o carte publicată la Editura Mustang din Bucureşti: „Armele secolelor XV-XVIII din câmpul de luptă în panopliile colecţionarilor” (2014).

În mai 2014, lui Fărcuş i-a fost aprobată liberarea condiţionată din Penitenciarul Găeşti.

57. Toader Găureanu, administrator RAFO: 1 carte

Fostul administrator al RAFO Oneşti a fost condamnat în 2012 la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi spălare de bani, care au dus la prejudicierea RAFO cu aproape 25 milioane lei, alături de Corneliu Iacobov, care a primit 7 ani.

În închisoare a scris o carte publicată la Editura Sitech din Craiova, în două volume: „Energia geotermală – sursele de energie geotermală” (2014-2015).

58. Georgeta Gabriela Ghiţă, procuror: 1 carte

Fostul procuror general adjunct al României, sub Joiţa Tănase şi Ilie Botoş (2002-2006), Ghiţă a fost condamnată în 2014 la 2 ani de închisoare, pentru participarea la fraudarea în 2007 a concursului pentru judecători şi procurori. Ea era şefa comisiei de examinare şi i-a dat subiectele lui Sterian Guli, care voia să promoveze ca şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În închisoare a scris o carte publicată la Editura Aius Printed din Craiova: „Metode speciale de supraveghere sau cercetare: supravegherea tehnică în lumina noului Cod de Procedură Penală” (2014).

În noiembrie 2014, Ghiţă a fost liberată condiţionat din Penitenciarul Târgşor, după ce Tribunalul Prahova a întors decizia Judecătoriei Ploieşti, care îi respinsese cererea.

59. Sterian Guli, procuror: 1 carte

Coleg de dosar cu Gabriela Ghiţă, este fostul procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni. A fost condamnat în 2014 la 2 ani de închisoare, pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. El voia să promoveze şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi a primit subiectele de examen de la Ghiţă.

În închisoare a scris o carte publicată la Editura Mustang din Bucureşti: „Corupţia în reglemetarea legii penale în vigoare la 1 februarie 2014” (2014).

În mai 2015, Judecătoria Sectorului 5 i-a admis lui Guli liberarea condiţionată.

60. Cristian Klement, avocat: 1 carte

Condamnat în 2014 la 2 ani de închisoare pentru înşelăciune şi alte infracţiuni. Fost avocat din Braşov, are interdicţie să mai profeseze 3 ani.

În închisoare a scris o carte, publicată de Editura Lux Libris din Braşov: „Retorica şi persuasiunea socială” (2014).

Pe 27 mai 2015, Judecătoria Braşov i-a admis cererea de liberare condiţionată lui Klement din Penitenciarul Codlea.

61. Carmen Mihaela Negoiţă, bancher: 1 carte

Fostă directoare la Banca Transilvania din Bacău, a fost condamnată la 8 ani de închisoare în 2013, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave în formă continuată. Era vorba de o fraudă bancară cu credite pentru 19 firme din grupul Bujeniţă – 147 de credite de 34 miliarde lei vechi, cheltuite pe alte destinaţii decât fuseseră acordate.

În închisoare, Negoiţă a scris o carte publicată de Editura Alma Mater din Bacău, fiind coautor alături de mai mulţi profesori, inclusiv de Ovidiu Turcu, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău: „Analiza diagnostic a firmei. Studiu de caz” (2014).

Instanţele din Bacău i-au respins cererea de liberare condiţionată, în 2015.

62. Alexandru Bogdan Nichiţelea, comisar financiar: 1 carte

Comisar la Garda Financiară Bucureşti, a fost condamnat în 2014 la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. A cerut şi a primit 5.000 de lei şpagă împreună cu un coleg, de la patronul unei firme, pentru reducerea unei amenzi.

Nichiţelea a scris o carte în închisoare, publicată la Editura Pro Universitaria din Bucureşti: „Puterea şi comunicarea politică” (2014).

63. Florin Niculae, primar Vidra: 1 carte

Foto: jurnaluldeilfov.ro

Fost primar PDL în Vidra, Ilfov, Niculae a fost condamnat în 2014 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. El a primit peste 170.000 euro şpagă, comision din contracte publice.

În închisoare a scris o carte publicată la Editura Sitech din Craiova: „Globalizarea abordărilor teoretico-metodologice” (2015).

64. Marin Niţă, procuror: 1 carte

Procuror la Parchetul Judecătoriei Olteniţa, delegat la Parchetul Tribunalului Călăraşi, Niţă a fost condamnat în 2013 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. El a cerut 5.000 de euro pentru scoaterea de sub urmărire penală a unui urmărit pentru înşelăciune. A primit doar 2.500 de euro, abia după ce a dispus măsura şi tot atunci a fost prins şi în flagrant.

A scris o carte în închisoare, publicată la Editura Sitech din Craiova: „Protecţia juridică a pădurilor” (2015).

În aprilie 2015, Tribunalul Ilfov i-a respins definitiv o cerere de liberare condiţionată lui Marin Niţă, introdusă în ianuarie. În mai 2015, Judecătoria sectorului 4 îi admite o altă cerere de liberare condiţionată care nu apare contestată, deci rămâne definitivă.

65. Claudiu Olteanu: 1 carte

Gândul nu a putut stabili cu exactitate detalii despre acest deţinut. El a publicat o carte din închisoare, la Editura Lux Libris din Braşov, sub editarea profesorului Florin Andreescu, de la Universitatea Transilvania din Braşov: „Recondiţionarea agregatelor – prezent şi perspective”(2014).

66. Nicolae Pişcu, bancher: 1 carte

Fost director al Băncii Agricole Braşov, condamnat în 2011 la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. A dat un credit de 1,2 milioane lei în baza unor acte false, unui om de afaceri, patronul fabricii de zahăr din Bod., Dan Tartagă.

Pişcu a scris şi el o carte în închisoare, publicată de Editura Lux Libris din Braşov, cu menţiunea că a apărut în 2013, însă ANP a inclus-o pe lista cărţilor din perioada 2014-2015: „Prezentarea informaţiilor contabile în situaţiile financiare”.

În martie 2014 a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Codlea, conform instanţei de la Judecătoria Braşov.

67. Tibor Polgar, condamnat pentru proxenetism: 1 carte

Patron de pensiune din Alba Iulia, a fost condamnat în 2013 la 5 ani de închisoare pentru proxenetism, trafic şi sex cu minori. La pensiunea lui a deschis un club unde plasa prostituate, inclusiv minore, cu care făcea şi el sex, contra sume de 50-100 de lei pe partidă, conform anchetatorilor citaţi de presa locală.

Polgar a scris o carte în închisoare, publicată de Editura Aeternitas din Alba Iulia, prefaţată de lectorul universitar Petronela Maria Talpaş de la Universitatea „1 decembrie 1918” Alba Iulia: „Aspecte privind reinserţia socio-profesională a persoanelor private de libertate” (2014).

În luna iulie 2015, instanţa din Dej judecă liberarea condiţionată a lui Polgar.

68. Aurica Puşcaş, patroană de liceu: 1 carte

Preşedinta Fundaţiei Sfântul Anton de Padua, din Ulmeni, Maramureş, care deţine liceul privat „Gheorghe Pop de Băseşti”, a fost condamnată în 2014 la o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă. În 2008, DNA a trimis în judecată 125 de profesori şi elevi din Sighetul Marmaţiei şi Baia Mare, care au fost acuzaţi de fraudarea examenului de Bacalaureat. Potrivit procurorilor, la sesiunea de BAC din 2008, directoarea liceului privat „Gheorghe Pop de Băseşti” a primit mită de la 113 elevi peste 30.000 euro. Potrivit rechizitoriului, Meda Virginica, directoarea liceului, a luat câte 1.000 de lei de la fiecare elev. Directoarea liceului, împreună cu profesorii supraveghetori, au rezolvat subiectele şi le-au multiplicat. Directoarea liceului intra în clasele în care se dădea examen şi împărţea elevilor rezolvările subiectelor. Preşedintele comisiei de evaluare a primit 15.000 lei pentru a închide ochii la fraudarea examenului de Bacalaureat. Banii au fost remişi de către Aurica Puşcaş.

În închisoare, Aurica Puşcaş a scris o carte publicată de Editura Eikon din Cluj: „Sintaxa limbii române - Noţiuni fundamentale pentru învăţământul gimnazial” (2014).

În februarie 2015, Judecătoria Gherla i-a aprobat liberarea condiţionată din Penitenciarul Gherla.

69. Claudiu Ristea, funcţionar public: 1 carte

Fostul şef al Finanţelor Publice Ilfov, a fost condamnat în 2014 la 2 ani de închisoare pentru luare de mită, 30.000 de lei de la patronul unei firme, pentru a debloca contul societăţii.

În închisoare a scris o carte publicată la Editura Muntenia din Constanţa: „Taxa pe valoarea adăugată în UE – armonizare şi diferenţe” (2015).

În martie 2015, Judecătoria Sectorului 5 i-a aprobat cererea de liberare condiţionată.

70. Andrei Marius Staicovici, condamnat pentru proxenetism: 1 carte

A fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru proxenetism, în 2012, în dosarul de prostituţie cu băieţi minori, în care a fost condamnat şi fostul prezentator OTV Doru Iuga.

În închisoare, Staicovici a scris o carte în curs de apariţie la Editura Agir din Bucureşti: „Analiza termo-energetică a unor cicluri avansate cu coabsorbant de condiţionare a aerului”.

În septembrie 2014, a fost liberat condiţionat prin decizia Judecătoriei Sectorului 4.

71. Zevri Senol, funcţionar public: 1 carte

Foto: ziuaconstanta.ro

Fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, a fost condamnat în 2014 la 3 ani de închisoare pentru luare de mită. El a cerut 10.000 de euro şi a primit doar 5.000 de euro pentru eliberarea unui aviz de mediu pentru o firmă.

În închisoare a scris o carte publicată la Editura Next Book din Constanţa, neacreditată CNCSIS, pe care apoi a republicat-o la Editura Muntenia din Constanţa, acreditată CNCSIS: „Elemente de igienă mintală şi mediu penitenciar” (2015).

72. Aurel Enea, condamnat pentru omor: 1 carte

Foto: mesagerulhunedoarean.ro

Criminal condamnat în 2010 la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unei eleve de 17 ani, pe care a tranşat-o şi a aruncat-o în râul Mureş, în zona Hunedoara. Poreclit Măcelarul din Petroşani sau Enea Spintecătorul de presa locală. Crima a avut loc în 2007. Instanţa l-a pus pe Enea să plătească şi câte 200.000 de lei familiei victimei.

Enea a publicat o carte în închisoare, la Editura Gutenberg Univers din Arad, fiind disponibilă şi pe blogul său personal: „Evoluţie vs. creaţie – 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie” (2015).

73. Cristinel Vasile Petcu, om de afaceri: 1 carte

A fost în trecut acţionarul Total Post, firmă de curierat care concura cu Poşta Română, având mari contracte cu corespondenţa ANAF sau EON. Petcu a fost condamnat în 2013 la 2 ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi plata a 30.000 de euro către părţile vătămate, în urma unui accident de maşină.

În închisoare a publicat o carte la Editura Hamangiu din Bucureşti: „Managementul şi gestionarea eficienţei în IMM-uri: (controlling-ul)” (2014).

În septembrie 2014 Judecătoria Sectorului 5 i-a admis liberarea condiţionată.

 

 

„Nea Jack a scris nu mai puţin de 9 cărţi (dintre care 5 sunt caracterizate drept „studii documentare”) în doar un an de...

Posted by Gandul on 1 Iulie 2015

 

Citește și: