Alina Botezatu
49 vizualizări 6 apr 2019

„Bilanţul nostru la jumătatea mandatului este (...): 15 dosare închise după 65 de trialoguri cu Parlamentul European; pentru 6 dosare legislative şi pentru unul nelegislativ a fost obţinut un acord la nivelul Consiliului. Am organizat trei Consilii ECOFIN şi 95 de întâlniri ale grupurilor de lucru pentru a închide aceste dosare şi pentru a avansa în acele dosare despre care veţi auzi în lunile următoare”, a susţinut, sâmbătă, Eugen Teodorovici, în conferinţa de final a reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).

Ministrul român al Finanţelor este timp de şase luni şi preşedinte al Consiliului ECOFIN, în contextul deţinerii preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a organizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Impactul mobilităţii pieţei muncii asupra finanţelor publice, rolul impozitării în sprijinirea creşterii economice şi pregătirea reuniunilor G20 şi FMI din aprilie au fost temele de pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii informale ECOFIN.

Libertatea de mişcare a forţei de muncă este una dintre cele mai importante valori europene care poate îmbunătăţi viaţa cetăţenilor europeni, dar statele din Estul şi din Sud-Estul Europei se confruntă cu mari provocări legate de mobilitatea forţei de muncă în spaţiul intra-comunitar, care au atât un impact pozitiv, cât şi unul negativ, potrivit ministrului român de Finanţe.

„Muncitorii care lucrează în străinătate contribuie la PIB-ul ţării de origine. De ani buni, asta se întâmplă şi în România. Cu toate aceasta, mobilitatea forţei de muncă poate avea şi efecte negative. Este cazul mobilităţii selective, care duce la un exod al creierelor şi împiedică creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a subliniat că aceste discuţii sunt de-abia la început, iar în aceste discuţii ar trebui implicaţi şi miniştrii Muncii din UE.

„Sunt evaluări făcute de diferite ţări, care acestea sunt de-abia la început. După cum s-a spus, sunt discuţii, dar avem nevoie de mai multe date, pentru a vedea posibilele efecte ale propunerilor înaintate. Este de-abia începutul discuţiilor. Vrem să vedem efectele asupra fiecărei ţări. Nu ştim exact care sunt efectele, din cauza acestei situaţii, pozitive sau negative. Vom continua discuţiile ca până la finalul acestei preşedinţii să avem o situaţie mai clară”, a precizat Teodorovici.

În plus, miniştrii de finanţe ai UE au discutat despre necesitatea de a reflecta asupra unei viziuni comune şi globale a politicilor fiscale ale statelor membre în secolul XXI, luând în considerare atât provocările actuale, cât şi cele emergente şi implicaţiile lor fiscale. În acest scop, este crucială nu numai găsirea modalităţilor corecte, dar şi a nivelului potrivit de acţiune, potrivit MFP.

Ultimul punct pe agenda miniştrilor de finanţe din UE a fost aprobarea termenilor de referinţă pentru reuniunea G20 şi declaraţia pentru Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional.

 

Citește și: