Cosmin Pirv
39 vizualizări 23 iun 2019

Potrivit reprezentaţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ploile şi vijeliile din ultimele 24 de ore au provocat pagube în zece judeţe: Arad, Bihor, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Prahova şi Suceava.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din 17 locuinţe, 110 curţi şi beciuri, dar şi de pe 6 străzi. Totodată, salvatorii au asigurat înlăturarea a cinci copaci căzuţi pe carosabil şi autoturisme şi a acoperişului unei şcoli din judeţul Constanţa, desprins din cauza vântului puternic.

„În localitatea Tomeşti din judeţul Iaşi, un bărbat de 63 ani a fost lovit de trăsnet. La faţa locului s-a deplasat imediat un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă, care a reuşit resuscitarea, stabilizarea şi transportarea victimei la spital”, se mai arată în bilanţul IGSU.

Duminică dimineaţa nu erau în desfăşurare misiuni operative, însă în mai multe localităţi afectate de inundaţiile din această perioadă se desfăşoară evaluări ale pagubelor produse.

Mai multe localităţi din ţară s-au aflat ieri sub avertizări de Cod roşu şi portocaliu, emise de meteorologi şi hidrologi.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, duminică, la ora 15.00, intră în vigoare o nouă avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Hunedoara, precum şi zona montană şi submontană a judeţelor Argeş, Sibiu şi Alba.

Specialiştii susţin că se vor semnala verse torenţiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină şi frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 60-70 l/mp. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 15.00.

Citește și: