Raluca Lazaroi
475 vizualizări 30 ian 2019

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au declanşat, miercuri, anchete, după ce la o şcoală din localitatea Rodna au fost descoperite viermi într-un un bax cu 21 de cutii cu lapte destinat elevilor.

Laptele nu a ajuns la elevi

Cadrele didactice au sesizat rapid problema şi au retras laptele de la consum.

„O echipă de control a fost trimisă la faţa locului. Laptele este distribuit de o companie din Suceava, însă este produs de o companie din Alba. Din primele date rezultă că în baxul în care au fost cutiile cu lapte s-a spart o cutie şi în locul în care laptele s-a vărsat s-au găsit larve. Nu ştim dacă este vorba de larve vii sau moarte. Trebuie să vedem unde s-a produs infestarea - la nivel de fabrică sau la nivel de depozitare. Avem nevoie de o serie de informaţii foarte concrete - când a ajuns laptele, care au fost condiţiile de păstrare. Nu sunt numai atribuţiile noastre, şi Direcţia de Sănătate Publică a trimis o echipă de control”, a spus, pentru corespondentul Mediafax, directorul DSVSA Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin.

Vor fi făcute verificări atât la Suceava, cât şi la Alba pentru a vedea ce s-a întâmplat, potrivit acestuia.

„Este o perioadă de iarnă, când muşte sunt doar într-un în spaţiu închis şi doar în această variantă s-a putut infesta baxul respectiv. Larvele respective erau pe ambalaje, nu în lapte. Îmi este destul de greu să cred că larvele respective s-ar fi putut produce în spaţiul de depozitare din şcoală, pentru că este destul de rece. Nici nu pot face afirmaţia că au venit de la fabrică aşa, în bax, dar facem verificări. Din cutia respectivă nu s-a dat deloc lapte elevilor”, a adăugat Bogolin.

Reacţia Inspectoratului Şcolar

Conducerea şcolii din Rodna, unde a fost descoperit baxul cu larve, a anunţat situaţia şi la Inspectoratul Şcolar.

„La primirea cutiilor ambalate, aşa cum vin de la furnizor, repartizate pentru clasa a VII-a A, nu s-au constatat nereguli, nicio cutie nu avea ambalajul murdar sau deteriorat. Astfel, elevii de serviciu pe clasă au trecut la distribuirea laptelui sigilat în cutiile de formă triunghiulară, personal fiecărui elev, pentru aceasta fiind necesară desigilarea unei cutii mari, de formă pătrată. La desfacerea unei asemenea cutii mari, ambalată aşa cum vine de la producător, elevii au constatat că aceasta era infestată cu larve. Elevii au semnalat cazul, cutia completă (cu cele 21 de cutii triunghiulare) a fost retrasă, fără a se distribui din ea şi înlocuită cu altă cutie. După constatarea cazului am anunţat furnizorul. Menţionăm că este pentru prima dată când am constatat asemenea caz”, au declarat oficialii Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Citește și: