47 vizualizări 28 oct 2010

Premierul Emil Boc a declarat, joi seară,că îndreptarea celordouă legi privind reducerea TVA la alimentele de bază şineimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei depinde de decizia depromulgare a preşedintelui Traian Băsescu. El a susţinut că nu arfi discutat cu oficialii FMI termenul de 1 noiembrie pentru acorecta greşeala parlamentarilor care au votat pentru scăderea TVAcu 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000lei. "Nu ştiu de unde aţi cules acest termen (n.r. - 1 noiembrie),eu nu l-am discutat cu nimeni până acum", a spus şefulExecutivului, subliniind că cele două acte normative nu suntsustenabile din punct de vedere economic şi nu au acoperire înbugetul de stat pentru 2011.
"Din punctul meu de vedere depinde de decizia de promulgare saunepromulgare a acestei legi, dar Guvernul nu poate rămâne populistşi să promită lucruri care nu au acoperire", a spus Boc.

"Gardienii" apărării bugetului s-au încurcat

În ceea ce priveşte responsabilitatea pentru adoptarea celordouă acte normative, premierul a spus că "în primul rând, Guvernultrebuia să fie gardianul apărării bugetului şi a strategiei fiscalepentru anii următori". "Din acest punct de vedere, miniştrii careaveau secretari de stat desemnaţi pentru relaţia cu Parlamentultrebuiau să fie primii care să vegheze la apărarea bugetului destat şi la neaprobarea unor proiecte care nu sunt în concordanţă custrategia guvernului", a mai spus Emil Boc. Modest, primu-ministrua declarat că, înainte de a blama pe cineva, întotdeauna "se uităîn propria-i ogradă" pentru a vedea ce a greşit. "Acolo nu a fost osuficientă colaborare şi comunicare între secretarul de stat pentrurelaţia cu Parlamentul pe problemele respective sau ministrulpentru relaţia cu Parlamentul, astfel încât să atragă atenţia dintimp că acolo este o problemă", a declarat şeful Executivului, carea dat asigurări că deficienţele de coordonare au fost analizate şiau fost stabilite o serie de măsuri pentru a fi evitate pe viitorastfel de situaţii.

Citește și: