Andrei Luca POPESCU
27302 vizualizări 25 ian 2012

Autostrăzile A1 şi A2 şi 22 de drumuri naţionale sunt blocate. Peste 1.000 de maşini sunt izolate în zăpadă. 5.000 de militari sunt gata de intervenţie. Un om a murit în maşină, altul la spital după ce a fost găsit inconştient în autoturismul acoperit de zăpadă.

Premierul Emil Boc a cerut intervenţia Armatei pentru operaţiunile de deszăpezire, inclusiv folosirea tancurilor cu şenile pentru situaţiile de urgenţă. Şeful guvernului, însoţit de miniştrii Transporturilor şi Apărării, Anca Boagiu şi Gabriel Oprea, a mers pe autostrada 1 pentru a vedea care este situaţia. Ajuns la faţa locului, Boc a pus mâna pe o lopată şi a dat zăpada din jurul unei maşini de teren blocate.

Armata acţionează pe drumurile din Giurgiu, la Şindriliţa, în Ilfov, pe E85, între Buzău şi Râmnicu Sărat, şi la Mihăileşti, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al MApN, maiorul Constantin Spânu.

gândul vă prezintă în timp real tot ceea ce se întâmplă în ţară: care drumuri sunt închise, unde s-a reluat circulaţia, ce curse aeriene sunt anulate, ce măsuri au autorităţile şi la ce urmează să ne aşteptăm, din punct de vedere meteorologic, în următoarele zile.

UPDATE 07.30

- Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri dimineaţă, că au fost degajate de zăpadă căile de acces în grădiniţe, şcoli şi spitale, cerând drumarilor curăţarea nămeţilor pentru a nu se mai înregistra internări de persoane cu fracturi şi luxaţii. Potrivit primarului Oprescu, peste 1.200 de apeluri la serviciul de ambulanţă s-au înregistrat în ultimele 24 de ore fiind internate peste 180 de persoane cu fracturi sau luxaţii.

UPDATE 05.50 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) informează că vineri, la ora 5.00, un număr de 28 de drumuri importante din ţară erau închise, între care şi autostrăzile A1 şi A2, pe alte 14 circulaţia rutieră fiind îngreunată.

UPDATE 00.50 Un bărbat de 53 de ani, din comuna vrânceană Vulturu, a murit, joi seară, într-un microbuz, în apropiere de localitatea Boţârlău, în timp ce se întorcea de la Focşani, după ce a împins autovehiculul, care rămăsese înzăpezit.

UPDATE 00.00Premierul Emil Boc a descins în noaptea de joi pe Centura Capitalei, ca să inspecteze felul în care drumarii, Poliţia şi Jandarmeria fac deszăpezirea.

UPDATE 23.50 Aproximativ 20 de utilaje de deszăpezire acţionează pentru a curăţa zăpada de pe pista Aeroportului din Craiova pentru ca cele şapte curse de vineri, între care şi cea care îi transportă pe inginerii Ford de la Craiova la Koln şi Londra, să se desfăşoare conform orarului de zbor.

UPDATE 22.39 Ministerul Sănătăţii va transmite, vineri, o circulară către serviciile de ambulanţă prin care va solicita ca maşinile destinate intervenţiilor medicale să patruleze noaptea, între diferite ore, în zone în care stau persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate şi cazate în azil de noapte.

UPDATE 22.15 Ministrul Apărării Gabriel Oprea a anunţat că 5.000 de militari sunt gata de intervenţie.

UPDATE 21.43 Videoconferinţă cu prefecţii la Palatul Victoria. Premierul a anunţat că peste 1.000 de maşini sunt blocate în zăpadă. Boc a precizat că zonele de blocaj major sunt Centura Bucureştiului, în Ilfov zona Afumaţi-Şindriliţa, în Giurgiu zona Adunaţii Copăceni, A1 şi A2.

UPDATE 21.40 Premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de unele intervenţii la deszăpezire, susţinând că vinovaţii vor fi stabiliţi prin rapoarte.

UPDATE 21.25 Electrica a anunţat că sunt probleme majore în privinţa alimentării cu energie electrică în partea de sud a judeţului Dâmboviţa, respectiv în zomele Titu şi Găeşti.

UPDATE 20.10 Ministerul de Interne a publicat imagini video de la acţiunile de deszăpezire desfăşurate astăzi, inclusiv cu persoanele evacuate şi adăpostite din calea viscolului.

UPDATE 19.00 Aproape 50 de trenuri au fost anulate, o linie este închisă şi mai multe trenuri au întârzieri la sosirea şi plecarea din Capitală, circulaţia feroviară în zona Complexului Bucureşti Nord desfăşurându-se cu dificultate din cauza viscolului.

UPDATE 18.33 Mai multe utilaje de deszăpezire pornite înspre aeroportul Otopeni au fost întoarse din drum de către poliţişti deoarece nu aveau roviniete, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Utilajele s-au întors după ce au fost achiziţionate rovinietele.

UPDATE 18.30 În acest moment existe ambulanţe blocate în două judeţe, la Târgovişte fiind necesară intervenţia elicopterelor SMURD.

UPDATE 18.29 Autostrăzile A1 şi A2, precum şi 21 de drumuri naţionale şi judeţene şi trei tronsoane de pe centura Bucureştiului rămân închise, au anunţat autorităţile.

UPDATE 18.25 Trei decese au fost înregistrate din cauza frigului, potrivit autorităţilor.

UPDATE 18.20 Potrivit subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, una dintre persoanele găsite inconştiente într-o maşină blocată sub zăpadă la Adunaţii Copăceni a decedat. Femeia este în stare foarte gravă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, intoxicată cu monoxid de carbon. Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Mediafax că bărbatul a decedat, iar femeia a fost transportată la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica, a spus că femeia are hipotermie şi intoxicaţie cu monoxid de carbon.

UPDATE 18.00 Aşa arăta ceva mai devreme autostrada A1.

UPDATE 18.00 DN 1D Albeşti - Paleologul - Urzicen a fost deschis pentru vehicule cu masa mai mică de 7,5 tone.

UPDATE 17.54 Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat că 50 de maşini sunt blocate pe A2, însă mulţi dintre şoferi nu vor să-şi părăsească autoturismele.

UPDATE 17.48 Meteorologii au prelungit codul portocaliu pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până vineri la ora 12.00, iar codul galben a fost menţinut pentru judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi.

UPDATE 17.20 În cazul în care nu începe viscolul, este posibil ca autostrada A1 să fie redeschisă în această seară, spun militarii care i-au ajutat să iasă de pe autostradă pe şoferii blocaţi în zăpadă. Ei au reuşit să scoată de sub nămeţi maşinile înzăpezite şi spun că în acest moment nicio persoană nu se mai află blocată pe A1. Pe marginea drumului, se mai află însă aproximativ zece maşini abandonate de şoferi în apropierea ieşirii din Bucureşti. Autostrada este deocamdată închisă, însă drumul a fost deszăpezit.

UPDATE 17:12 Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost găsite inconştiente într-o maşină cu numere de Bulgaria, găsită îngropată sub zăpadă în Giurgiu.

UPDATE 16.21 Vremea rea a făcut prima victimă. Un bărbat a murit în maşină, după ce a rămas blocat între Călugăreni şi Adunaţii Copăceni.

UPDATE 15.10 Joi noapte mai multe artere principale din Bucureşti vor fi închise pentru deszăpezire.

UPDATE 14.51 650 de maşini sunt blocate pe drumurile din Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi Prahova.

UPDATE 14.46 MAI a anunţat că situaţia cea mai dificilă este în zona Afumaţi-Şindriliţa, unde în anumite zone înălţimea stratului de zăpadă atinge 3 metri.

UPDATE 14.42 Premierul Emil Boc a declarat că 182 de localităţi nu au curent electric şi 718 şcoli sunt închise.

UPDATE 14.06 Peste 220 de persoane rămase blocate în autoturisme în judeţul Ialomiţa din cauza viscolului au fost recuperate de pompieri, iar în prezent aceştia intervin pentru deblocarea altor cinci maşini în care se află zece persoane şi care au rămas înzăpezite în apropierea localităţii Coşereni.

UPDATE 14.06 Zăpada din Piaţa Victoriei, Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Ion Mihalache, Calea Griviţei şi Calea Dorobanţi va fi ridiată şi transportată, joi seară, în spaţii din zona de nord a Capitalei, a anunţat Primăria Sectorului 1.

UPDATE 14.05 Un număr de 146 de unităţi de învăţământ din 28 de localităţi din judeţul Buzău au fost închise, joi, din cauza viscolului şi a drumurilor închise.

UPDATE 14.03 DN1 a fost deblocat, circulaţia desfăşurându-se încă cu dificultate.

UPDATE 13.47 Ştirile Pro TV au deschis un număr de telefon unde românii blocaţi în zăpadă pot suna şi pot cere ajutor, în direct la ştiri. Numărul de telefon este 021.9454. gândul susţine demersul colegilor şi vă îndeamnă să sunaţi dacă sunteţi în dificultate. Vom încerca să găsim o rezolvare situaţiei dumneavoastră.

UPDATE 13.34 De ce nu primesc niciun fel de despăgubire cei care sunt blocaţi în trenuri şi ce drepturi au pasagerii ale căror curse aeriene întârzie sau au fost anulate.

UPDATE 13.30 Premierul Emil Boc, aflat pe A1, a pus mână pe lopată şi s-a apucat să deszăpezească un Q7.

UPDATE 13.13 Patru porturi fluviale şi martime, precum şi căile navigabile Bara şi Canalul Sulina au fost închise din cauza vântului puternic, informează site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

UPDATE 13.13 Turiştii aflaţi în situaţii de urgenţă pot apela nonstop şi gratuit linia telverde 0800.86.82.82, iar operatorii îi vor îndruma spre cea mai apropiată structură de primire turistică, unde li se va acorda ajutor, a anunţat MDRT.

Iată cum arată DN1 în aceste momente

Anca Boagiu şi Emil Boc în inspecţie pe A1

UPDATE 13.13 Primăria Cluj-Napoca a amendat, miercuri seară, cele două firme care se ocupă cu deszăpezirea străzilor din municipiu cu câte 2.500 de lei pentru că nu au intervenit corespunzător.

UPDATE 13.13 Opt trenuri au înregistrat, joi, până la ora 10.30, întârzieri între 55 şi 240 de minute din cauza viscolului şi a macazelor înzăpezite, informează site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

UPDATE 13.06 Cititoarea gândul Nicoară Andreea, aflată într-un tren Ploieşti-Bucureşti blocat de câteva ore la Buftea, scrie pe Facebook Gândul: "Ambulanţa a sunat la dispecerat la Bucureşti, să verifice că e un tren blocat la Buftea, şi le-au spus că nu e niciun tren! Noroc că au sunat pe numărul de la care au fost solicitaţi si le-am confirmat că suntem tot în gară! Acum i-au acordat primul ajutor (n.r. femeii cu criza de spasmofilie) şi o vor transporta la spitalul Elias!".

UPDATE 12.49 Un număr de 28 de localităţi din judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi nu au energie electrică, din cauza viscolului, iar pentru remedierea avariilor au fost trimise pe teren 90 de echipe, intervenţia fiind îngreunată de accesul dificil şi de vizibilitatea redusă.

UPDATE 12.38 IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) acţionează cu prioritate pentru a debloca drumurile unde au rămas înzăpezite ambulanţe care nu pot ajunge la pacienţi. O gravidă de 13 ani a născut acasă, în jud. Ialomiţa, asistată prin telefon de medicii de pe Ambulanţa SMURD.

UPDATE 12.37 Femeia cu colică renală preluată, în noaptea de miercuri spre joi, de o ambulanţă care a rămas blocată în zăpadă mai mult de zece ore ore pe drumul judeţean Puţuri - Castranova din Dolj a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

UPDATE 12.34 Cititoarea gândul Nicoară Andreea, aflată într-un tren Ploieşti-Bucureşti blocat de câteva ore la Buftea, scrie pe Facebook Gândul: "Deja avem o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale, suferă o criză de spasmofilie, credem, aşteptăm ambulanţa, tot la Buftea suntem!!!".

UPDATE 12.29 Premierul Emil Boc a anunţat că de la Rezervele Statului au fost scoase apă minerală, apă plată şi conserve pentru a fi distribuite persoanelor blocate în trafic sau în adăposturi.

UPDATE 12:22 În 364 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 19 judeţe nu se susţin cursuri din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat Ministerul Educaţiei. Cea mai gravă situaţie este în Călăraşi, unde în toate cele 105 unităţi de învăţământ, cursurile au fost suspendate.

UPDATE 12.15 Locuitorii municipiului Târgovişte nu au avut apă, în noaptea de miercuri spre joi, timp de şapte ore, din cauza viscolului care a provocat întreruperi repetate la alimentarea cu energie electrică a staţiilor de apă din Dâmboviţa, iar în prezent 100 de localităţi din judeţ nu au curent electric.

UPDATE 12.15 Emil Boc a mai anunţat că sunt aproximativ 100 de maşini blocate în trafic în jud. Călăraşi, Ilfov şi Giurgiu.

UPDATE 12.11 26 de drumuri naţionale sunt blocate. De asemenea, blocaje sunt pe A1, A2, DN 1 şi centura Bucureştiului.

UPDATE 11.52 Utilajele Armatei acţionează pe drumurile din Giurgiu şi Buzău.

UPDATE 11.51 Premierul Emil Boc va pleca, în jurul orei 12.00, spre Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, kilometrul 18, împreună cu ministrul Transporturilor şi cel al Apărării.

UPDATE 11:43 O cisternă s-a răsturnat pe DN5 (Bucureşti-Ruse).

UPDATE 12:00 Toate autobuzele care circulau deviat au revenit la traseele normale, inclusiv liniile care fac legătura cu Otopeni putând ajunge până la destinaţie, la Aeroportul "Henri Condă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu.

UPDATE 11:59 În 364 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 19 judeţe nu se ţin cursuri din cauza vremii, cele mai multe fiind în judeţul Călăraşi, unde toate şcolile sunt închise, în Gorj, Dolj, Buzău, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa, a anunţat, joi, Ministerul Educaţiei.

UPDATE 11:58 Un număr de 144 de persoane, între care o femeie însărcinată şi doi copii, rămase blocate în maşini pe DN 24 D Galaţi-Bârlad, în apropierea localităţii Cuca, din cauza viscolului, au fost duse la Primăria Cuca şi la Primăria Băleni, unde au primit alimente şi ceai.

UPDATE 11:57 Premierul Emil Boc va pleca, în jurul orei 12.00, spre Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, kilometrul 18, împreună cu ministrul Transporturilor şi cel al Apărării.

UPDATE 11:29 Dacă sunteţi blocat pe şoselele din România sau vă aflaţi în trenuri care nu pot ajunge la destinaţie, postaţi mesajele voastre la secţiunea de comentarii sau pe pagina de Facebook a ziarului gândul, iar noi vom contacta autorităţile.

UPDATE 11:25 O cititoare a postat, în urmă cu câteva minute, pe pagina de Facebook a ziarului gândul că se află într-un tren care a plecat la 7:30 de la Ploieşti la Bucureşti. "Trenul în care mă aflu eu a plecat de la Ploieşti la 7: 30 , am stat la Crivina 3 ore, momentan sunt la Buftea, nu am ajuns în Bucureşti. Care întârziere de o oră?".

UPDATE 11.13 CODUL PORTOCALIU SE PRELUNGEŞTE

UPDATE 11.03 Premierul Emil Boc a anunţat că a solicitat miniştrilor Apărării şi Transporturilor să folosească echipamentele armatei, inclusiv tancuri cu şenile, pentru operaţiunile de deszăpezire în cazuri de urgenţă, arătând că astfel de cazuri sunt înregistrate în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

UPDTE 10.47 TREN DERAIAT în zona localităţii Mosiştea. Un intercity a sărit de pe şine.

UPDATE 10.43 MAI: 480 de localităţi au fost afectate în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică

UPDATE 10.35 30 de persoane au fost recuperate din maşinile blocate pe A2 şi au fost ulterior cazate la Primăria Lehliu.

În Buzău, un tren personal a intrat într-un camion

UPDATE 09.56 TRENURILE AU ÎNTÂRZIERI. Situaţia circulaţiei feroviare. CE TRENURI AU FOST ANULATE

UPDATE 09.55 CURSE AERIENE ANULATE. Şaisprezece curse de pe aeroporturile Otopeni şi Băneaua au fost anulate

UPDATE 09.50 SITUAŢIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 08:45

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din informaţiile primite de la dispeceratele de poliţie până la ora 08:45, circulaţia rutieră este întreruptă din cauza zăpezii şi a viscolului pe 37 de drumuri naţionale şi 80 de drumuri judeţene.

Cele mai importante drumuri naţionale cu traficul întrerupt sunt:

-A1 Bucureşti - Piteşti;

-A2 Bucureşti - Lehliu;

-DN2(E85) Voluntari - Buzău; s-a întrerupt şi Buzău - Râmnicu Sărat;

-DN1D Urziceni - Albeşti-Paleologu;

Pe DN1 se circulă cu dificultate (stânga), în timp ce DN2 este paralizat

-DN22 Râmnicu Sărat - Brăila;

-DN2C Costeşti - Slobozia;

-DN2M Focşani- Odobeşti;

-DN23B Măicăneşti - Ciorăşti;

-DN2N Bogza - Caiata - Dumbrăveni; se va închide şi tronsonul Dumbrăveni - Dumitreşti - Jitia.

-DN5B Giurgiu - Ghimpaţi;

-DN3 Călăraşi - Bucureşti;

-DN3A Lehliu Gară - Feteşti;

-DN21 Călăraşi - Slobozia;

-DN3B Călăraşi - Feteşti;

-DN31 Călăraşi - Mănăstirea.

-DN3 Bucureşti - Fundulea; se va închide şi către Lehliu;

-DN4 Bucureşti - Budeşti;

-DN71 Ulmi - Bâldana;

-DN2A Slobozia - Urziceni;

-DN2B Buzău - Făurei. S-a închis DN1 Otopeni - Tâncăbeşti şi DN1A Bucureşti - Buftea - Ploieşti în zona Cocani.

Echipajele de deszăpezire pe unul dintre drumurile naţionale

Sute de TIR-uri au rămas blocate

O maşină din Vrancea se chinuie să iasă de pe un drum înzăpezit

În judeţul Ilfov sunt probleme pe DN Centura Bucureşti, traficul fiind întrerupt în mai multe puncte;În judeţul Dâmboviţa s-au produs blocaje pe DN72 Târgovişte - Găeşti şi DN7 Costeştii din Deal - Mătăsaru.În judeţul Galaţi s-a întrerupt traficul pe DN24D Galaţi - Bârlad.

În judeţul Tulcea un tir a blocat DN22A Ciucurova - Topolog.Pe DN73 Câmpulung - Braşov a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Poliţia rutieră recomandă conducătorilor auto să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

UPDATE 00.00 Traficul rutier este închis, la această oră, pe A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Lehliu şi pe 22 drumuri naţionale, din cauza ninsorii şi a viscolului, anunţă CNADNR.

UPDATE 23.55 Circulaţia pe trei drumuri naţionale din judeţul Prahova, respectiv DN 1 A, DN 1 D şi DN 72, este complet blocată, miercuri seară, din cauza viscolului, poliţiştii instituind filtre pentru informarea şoferilor. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Prahova, trei drumuri naţionale sunt blocate din cauza viscolului.

UPDATE 23.50 Traficul rutier pe DN 7 Bucureşti - Piteşti blocat, miercuri seară, în localitatea dâmboviţeană Mătăsaru din cauza unui tir care a derapat, a fost reluat după aproximativ patru ore.

UPDATE 23.40 Persoanele rămase blocate în autovehicule pe DN 2 E 85, în localitatea buzoiană Mihăileşti, din cauza viscolului, nu vor să îşi părăsească maşinile, prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, anunţând că autorităţile au pus la dispoziţie 90 de locuri de cazare.

Porumbei într-un parc din Bucureşti

UPDATE 23.35 Traficul rutier este închis, miercuri seară, pe A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Lehliu şi pe 18 drumuri naţionale, din cauza ninsorii şi a viscolului, anunţă CNADNR.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că la ora 22.00, traficul era închis, din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze, pe A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Lehliu, DN 2 Voluntari - Buzău, DN 3 Bucureşti - Fundulea, DN 5B Giurgiu - Ghimpaţi, DN 1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23A Milcovul - Ciorăşti, DN 23B Măicăneşti - Codreşti, DN 2A Slobozia - Urziceni, DN 2B Buzău - Făurei, DN 2C Buzău - Slobozia, DN 2M Odobeşti - Andreiaşu de Jos, DN 2N Bogza -Dumbrăveni, DN 4 Bucureşti - Budeşti, DN 71 Bâldana - Ulmi, DN 73 Câmpulung - Râşnov, DN 61 Ghimpaţi - Găeşti, DN 1 Centura Bucureşti - Tâncăbeşti şi DN 5 Bucureşti - Giurgiu

UPDATE 23.00 - Primarul general, Sorin Oprescu, a convocat un nou comandament de iarnă, joi dimineaţă, la ora 7.00, la sediul municipalităţii.

UPDATE 22. 50 Ninsoarea din ultimele ore a blocat 14 drumuri naţionale şi 13 drumuri judeţene, dar autorităţile menţin situaţia sub control şi asigură asistenţă persoanelor afectate, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc. El a participat la şedinţa comitetului pentru situaţii de urgenţă, organizată la sediul Ministerului Administraţei şi Internelor, pentru a se interesa de problemele cauzate de condiţiile meteorologice din ultimele ore.

UPDATE 22.40. Traficul rutier pe DN 71 Târgovişte - Bâldana a fost închis, miercuri seară, după ce, între localităţile dâmboviţene Mircea Vodă şi Cuza Vodă, un tir a derapat din cauza vizibilităţii reduse.

UPDATE 22.28. Traficul rutier pe DN 5 între Giurgiu şi Bucureşti a fost închis, miercuri seară, din cauza zăpezii şi a viscolului, iar camioanele care intră în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu sunt dirijate în parcări adiacente, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, începând cu ora 19.00, din ordinul prefectului judeţului Giurgiu şi în urma deciziei Comitetului de Urgenţă, s-a luat măsura întreruperii circulaţiei între Giurgiu şi Bucureşti din cauza zăpezii şi a viscolului. Astfel, toate camioanele care intră în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier sunt dirijate în parcări adiacente acestuia. Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a dispus în teren echipaje care asigură intervenţia în caz de urgenţă pe DN 5C şi DJ 41.

UPDATE 22.23 VREMEA ÎN URMĂTOARELE ZILE. COD PORTOCALIU DE NINSORI ŞI VISCOL ÎN BUCUREŞTI ŞI 17 JUDEŢE. Harta temperaturilor şi a stratului de zăpadă

UPDATE 22.10. Echipajele ISU şi ale Jandarmeriei salvează copiii din comunele Afumaţi şi Voluntari. Mai multe maşini sunt blocate în această zonă, din cauza viscolului şi a zăpezii.

UPDATE 22.05. Traficul rutier pe DN 7, între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, închis, miercuri seară, de autorităţi, pentru a permite drumarilor să acţioneze pentru îndepărtarea zăpezii, a fost reluat după aproximativ două ore, potrivit Mediafax. Traficul rutier a fost redeschis după ce drumarii au îndepărtat zăpada de pe carosabil. Pe parcursul intervenţiei acestora, în zonă s-au format coloane de maşini pe mai mulţi kilometri, spre nemulţumirea şoferilor.

UPDATE 21.46. Circulaţia rutieră pe DN 1, între localităţile Otopeni şi Tâncăbeşti, a fost închisă, miercuri seară, din cauza viscolului, fiind redirecţionată pe DN 1 A.

UPDATE 21.38.. Patru localităţi din judeţul Ilfov şi 69 de localităţi din judeţul Girugiu au rămas fără energie electrică, din cauza ninsorii abundente şi a vântului puternic, potrivit unei situaţii a Enel Distribuţie Muntenia, valabilă la ora 20.00. În Bucureşti, la ora 20.00 erau înregistrate 17 deranjamente colective şi peste 1.100 de sesizări.

UPDATE 21.24. Zece curse aeriene au fost anulate, iar alte trei au fost redirecţionate din cauza viscolului şi a vântului puternic de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Potrivit Companiei Naţională Aeroporturi Bucureşti, cursele anulate sunt Air France 2488 şi 1088 Paris - Bucureşti, Air France 2489 Bucureşti - Paris, Malev 854 Budapesta - Bucureşti, Malev 853 şi 855 Bucureşti - Budapesta, KLM 1379 Amsterdam - Bucureşti, KLM 1372 Bucureşti - Amsterdam, Lufthansa 1655 Bucureşti - Munchen şi Niki 8776 Viena - Bucureşti.

De asemenea, au fost redirecţionate cursele Lufthansa 1654 Munchen - Bucureşti (redirecţionată pe aeroportul din Timişoara), Air Bucharest 302 Dubai - Bucureşti (redirecţionat pe aeroportul din Constanţa) şi El Al 571 Tel Aviv - Bucureşti (redirecţionat către aeroportul din Sofia).

Pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu a fost suspendată restricţia de operare pe timpul nopţii, pentru a permite companiilor aeriene, al căror program a fost perturbat, să opereze toate cursele programate miercuri.

UPDATE 21.03. Armata iese la deszăpezit, 30 de militari participă la deblocarea a 100 de autovehicule înzăpezite pe Drumul European 85. "Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a ordonat ca efective şi tehnică militară de pe întreg teritoriul ţării să fie pregătite să participe la acţiuni de deszăpezire şi ajutorare a populaţiei din zonele afectate de viscol şi căderile de zăpadă abundente, la solicitarea autorităţilor administraţiei centrale şi locale", se arată într-un comunicat al MApN. Şi cum prefectura Buzău a cerut ajutorul pentru deblocarea a aproximativ 100 de maşini înzăpezite, 30 de de militari aparţinând Diviziei 2 Infanterie "Getica" s-au deplasat în zona localităţii Mihăileşti din judeţul Buzău.

Traficul rutier a fost închisă, miercuri seară, pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi pe 12 drumuri naţionale, din cauza viscolului şi a vizibilităţii foarte scăzute, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Traficul rutier pe A1 a fost închis de la 19,30, potrivit sursei citate.

Totodată, din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze, traficul este închis pe DN 2 Bucureşti - Urziceni - Buzău, DN 3 Bucureşti - Fundulea, DN 5B Giugiu - Ghimpaţi, DN 7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea, DN 1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2C Buzău - Slobozia, DN 2N Bogza - Căiata - Dumbrăveni - Jitia, DN 4 Bucureşti - Budeşti, DN 2A Slobozia - Urziceni şi DN 71 Bâldana - Ulmi.

Pe DN 73 între Câmpulung şi Braşov circulaţia a fost restricţionată pentru traficul greu mai mare de 3,5 tone.

Traficul va fi redeschis în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice.

Circulaţia se desfăşoară în toată ţara în condiţii de iarnă, iar Compania acţionează pe întreaga reţea rutieră. CNADNR roagă participanţii la trafic ca, în perioada următoare, să evite tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată).

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din Romania S.A., a numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pagina de internet www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

Citește și: