2093 vizualizări 9 mai 2011

Intrarea în vigoare a noului Cod al muncii şi controalelecomplexe, dispuse pentru depistarea muncii la negru, au determinatcreşterea numărului de contracte de muncă cu 102.870 într-o singurăsăptămână, bătălia cu munca la negru şi cu evaziunea fiscalăcontinuă şi în iunie, afirmă Emil Boc.

Primul-ministru Emil Boc, ministrul interimar al Muncii, aprecizat că în perioada 2 - 9 mai au fost realizate 3.065 decontroale pentru identificarea muncii la negru şi au fost aplicateamenzi în valoare totală de 3.742.000 de lei, adică aproximativ unmilion de euro.

"Au fost încheiate 102.870 de noi contracte de muncă. Deci, avemo eficienţă a noii legislaţii, dar şi o eficienţă a controalelordispuse. Peste 102.000 de persoane din România au un salariu şisunt asigurate la sănătate, pensii şi şomaj. (…) Este importantpentru stat că 102.000 de persoane nu mai sunt dependente deasistenţa socială", a declarat Emil Boc.

În opinia sa, scopul noii legislaţii de a crea noi locuri demuncă a fost atins, iar acest lucru nu poate fi făcut în lipsa unor"controale încrucişate şi complexe".

Principalele domenii în care au fost încheiate noi contracte demuncă sunt: construcţiile (aproximativ 22.000), comerţ şi ridicatacu amănuntul şi industria prelucrătoare (câte 20.000), hoteluri şirestaurante (7.000), tranzacţii imobiliare (6.000), transport(5.000) agricultură (4.100) sau activităţi administrative(aproximativ 3.500).

"Aceste controale vor continua în toată luna mai, dar şi îniunie. Doar prin verificarea riguroasă putem să ne asigurăm călegea se respectă. Această bătălie cu munca la negru şi cuevaziunea fiscală va fi continuată în fiecare zi. Am dispus să secontinue această activitate", a mai declarat ministrul intermar alMuncii.

Emil Boc le-a transmis angajatorilor că, odată cu intrarea învigoare a noii legislaţii a muncii, nu mai merită să foloseascămunca la negru.

"Mai sănătos este să-i faci carte de muncă şi să dormi liniştit.Este mai mare amenda decât dacă îi faci carte de muncă", a mai spusBoc.

Pe de altă parte, premierul a precizat că scopul noului Cod almuncii nu este să trimită angajatorii la închisoare, dar că aceştiatrebuie să ştie că dacă merg până la extreme pot ajunge şiacolo.

Demnitarul a mai spus că încă nu au fost centralizate cazurilepenale, dar că o situaţie de acest gen va fi gata la sfârşitulsăptămânii viitoare.

"Prima parte a acţiunii s-a dovedit a fi un succes. Sunt convinscă vom putea echilibra numărul de contributori la bugetul de statcu cel al beneficiarilor. Principala noastră preocupare este săcreştem numărul de angajaţi pentru că orice contract de muncăînseamnă un salariu", a mai spus Emil Boc.

Şeful Executivului a adăugat că cele 102.870 de noi contracte demuncă nu sunt acte adiţionale.

Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro

Citește și: