68 vizualizări 5 nov 2010

Toate obiectivele ce ţin de Ministerul Transporturilor şi pecare România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la spaţiulSchengen sunt în grafic, a declarat, vineri, ministrul de resort,Anca Boagiu, cu prilejul unei inspecţii, alături de premierul Boc,la noul terminal de la Aeroportul Otopeni.

"Noul terminal este gata în proporţie de 99 la sută în ceea cepriveşte îndeplinirea condiţiilor de intrare în spaţiul Schengen înperspectiva comisiei de monitorizare, care va veni pe 15 noiembrie.Şi celelalte două obiective aflate în monitorizare, AeroportulTimişoara şi staţia CFR Stamora-Moraviţa, sunt în grafic şi vor fifinalizate la timp", a dat asigurări Anca Boagiu, informaţii careau fost întărite de şeful Executivului,
Boc a explicat că s-a finalizat separarea fluxurilor Schengen/nonSchengen şi că va fi inaugurat în martie 2011 pentru pasageri.Terminalul a presupus investiţii de 60 milioane euro, din fondurileCompaniei Aeroporturi Bucureşti.

Autostrăzile, motiv de iritare

Tot ieri, Boagiu a dat şi o altă veste bună: MinisterulTransporturilor va organiza, până la sfârşitul lunii, licitaţiipentru construirea a 270 Km de autostradă, care vor fi finanţaţiprin Programul Operaţional Sectorial Transporturi. "Înfebruarie-martie 2011 ar urma să fie semnate contractele", adeclarat ea. "Până la sfârşitul lunii vom începe licitaţiile pentruconstruirea a 270 de km de autostradă, cu finanţare prin POS-T.Este vorba despre tronsoanele Nădlac-Arad (vest), Orăştie-Sibiu(centru), Timişoara-Lugoj (vest) şi Lugoj-Deva (vest). Trei dintreaceste obiective vor fi finanţate prin POS-T 2007-2013, iarlucrările la tronsonul Timişoara-Lugoj vor începe cu finanţare prinacest program şi se vor finaliza în programul 2014-2020", aexplicat oficialul.

Subiectul kilometrilor de autostradă care vor fi făcuţi de acestGuvern şi cei care au fost deja făcuţi l-au iritat însă pe şefulExecutivului, care a acuzat presa că nu cunoaşte realizările totaleale Cabinetului în materie de infrastructură. El a ţinut să"corecteze" afirmaţia unui jurnalist, potrivit căreia Guvernul areuşit, în acest an, să finalizeze doar 10 km de autostradă.

"Şi în săptămânile viitoare ne veţi vedea şi la lucrările deinfrastructură, pe care - aşa cum am anunţat - le vom finaliza şinu e vorba aici doar de 12 km de autostradă de la Cluj. V-aş rugasă aveţi în calcul că mai sunt 14 km de autostradă la Sibiu, carese integrează în coridorul IV de la Nădlac la Constanţa şi care vorfi finalizaţi anul acesta, la care mai adăugăm cei 20 km tot înregim de autostradă, de patru benzi, de la Bucureşti, de la centuraocolitoare pe care o avem în lucru în momentul de faţă,Chitila-Voluntari", a spus Boc.

El a mai adăugat că Guvernul caută o soluţie pentru finanţareaşi în anul 2011 a lucrărilor realizate de compania Bechtel laAutostrada Transilvania.

Citește și: