Gandul.info
Cătălina Mănoiu
1251 vizualizări 7 feb 2018

„Doamna ministru face confuzia că scăderea salariilor este la 3% numai pentru persoanele cu funcţii superioare. Este fals. Cel mai banal exemplu sunt asistenţii sociali, care datorită colaborării a trei acte normative - 153/2017, HG legată de sporuri şi transferul de taxe sociale de la angajator a angajat fac ca aceştia să aibă venitul salarial în 2018 mai mic decât în 2017", a declarat Bogdan Hossu, la o dezbatere organizată de PNL.

Bogdan Hossu a afirmat că va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR, afirmând că în prezent se lucrează pentru ca sesizarea să fie depusă în această săptămână.

„În Codul Fiscal şi Avocatul Poporului să vedem dacă se va sesiza la sesizarea noastră şi va înainta CCR se creează o discriminare, salariatul care are contract de muncă cu durată parţială faţă de cel cu durată completă plăteşte mai mult fiscal decât cel cu durată completă”, a mai spus Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a susţinut că ministrul Muncii dezinformează şi promovează „o politică de ocupare proastă”.

„Este o politică anormală. Doamna ministru face o dezinformare. E adevărat că în urma Ordonanţei numărul de contracte cu timp parţial au scăzut, dar numărul de contracte individuale de muncă în total nu sunt egale cu numărul de contracte de muncă cu timp parţial, diferenţa este de 70.000 de contracte, ceea ce arată că piaţa muncii din România a pierdut prin acest mecanism. Astăzi, dacă se va insista cu această aberaţie nu înseamnă decât o politică de ocupare proastă. (...) Acest lucru nu face altceva decât să prejudicieze piaţa muncii şi politica de ocupare pe care Ministerul Muncii o are”, a spus preşedintele Cartel Alfa.

Hossu a criticat lipsa de colaborare dintre Guvern şi sindicate.

„Ordonanţa cea vestită, de fapt, în continuare în afară că nu respectă procedura, nu a trecut prin Comisia de dialog social, a fost introdusă în CES fără semnătura nici măcar a Ministerului Muncii, dar trebuia a Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Justiţiei, încerca încă o discriminare realizată, ea se aplica numai personalului cu timp parţial din sectorul bugetar, neaplicându-se uniform sistemul pentru toţi lucrătorii care lucrează cu timp parţial. Ceea ce partea sindicală a cerut este tocmai uniformizarea, universalitatea acestei măsuri pentru toţi salariaţii aflaţi în această situaţie”, a adăugat acesta.

La rândul său, Dumitru Coarnă a precizat că plata „facturilor mincinoase” va fi făcută în februarie.

"O să vină plata acestor facturi mincinoase în februarie. Nu este admisibil să ai oameni care vin cu bani de acasă. (...) Categoric minte (n.r. ministrul Muncii). Sunt 8.000 de oameni care vor lua salarii mai mici", a spus Coarnă.

Citește și: