Andreea Traicu
54995 vizualizări 12 aug 2016

Măsura preventivă a fost dispusă pentru 16 zile. Instanţa supremă a admis cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dispunând arestarea pentru 16 zile, Bogdan Olteanu fiind deja încarcerat la arestul Poliţiei Capitalei. Fostul viceguvernator BNR a fost iniţial plasat în arest la domiciliu, timp de 14 zile, acesta solicitând o măsura mai uşoară.

"Toate zilele până la finalizarea acestui dosar vor fi apăsătoare şi grele şi aştept ca acest dosar să se finalizeze. Eu îmi pledez nevinovăţia şi voi aduce argumente în favoarea nevinovăţiei pentru toate întrebările care îmi vor fi puse", a declarat Bogdan Olteanu, joi, la finalul şedinţei de judecată.

Fostul viceguvernator BNR a fost audiat miercuri de procurorii anticorupţie, în aceeaşi cauză fiind citat şi fostul ministru al Mediului, Attila Korodi.

Pe 29 iulie instanţa supremă decisese plasarea lui Olteanu în arest la domiciliu, decizie contestată de DNA.

Potrivit procurorilor DNA, Olteanu ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, precum şi sprijin electoral.

Procurorii DNA aratau, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, consultat de gândul, că Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile de a-l numi pe apropiatul său, Liviu Mihaiu, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, în vara anului 2008. 

„Interesul lui în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă, şi, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-şi intenţia de a transforma Delta într-o destinaţie de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor (...) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervaţia şi autoriza unele categorii de activităţi economice care puteau fi desfăşurate”, arată DNA în referat.

Pentru a-şi pune în aplicare planul, Vîntu a apelat la preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu. Pe 31 iulie 2008, cei doi s-ar fi întâlnit în Delta Dunării, la baza Lebăda, din localitatea Crişan, pe o ambarcaţiune pe care Vîntu o folosea ca locuinţă de vară, fiind adus la întâlnire cu un elicopter pus la dispoziţie de Vîntu, împreună cu intermediarul relaţiei dintre Vîntu şi Olteanu, mai arată procurorii.

Într-o convorbire din iulie 2008, apropiatul lui Vîntu arată că „Bogdan Olteanu vine dintr-o parte, îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din BUCUREŞTI, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles”, arată procurorii DNA. Discuţia continuă cu propunerea lui Vântu de a-i pune la dispoziţie un elicopter lui Olteanu, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, conform procurorilor.

Din documentul DNA nu reiese dacă această convorbire este o interceptare a SRI realizată în 2008 cu mandat sau o înregistrare depusă la dosar de denunţător.

DNA arată că cel care a cerut milionul de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţie a fost Bogdan Olteanu.

Pe 16 septembrie 2008, Bogdan Olteanu a fost primul care a anunţat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării, la o emisiune televizată. „În condiţiile în care inculpatul nu avea nicio atribuţie în acest sens şi nu au fost identificate alte declaraţii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către (...) că şi-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informaţii ar fi putut obţinute doar în urma discuţiilor cu decidenţii guvernamentali”, arată procurorii DNA.

În 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fost numit în funcţie. Anterior, Mihaiu a renunţat la acţiunile pe care le deţinea, la cererea lui Vîntu, „pentru a elimina orice situaţie de incompatibilitate în vederea numirii pe această poziţie. Deşi iniţial (...) nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (...) a acceptat vânzarea acţiunilor şi renunţarea la poziţiile deţinute în grupul (...)”, arată procurorii DNA.

Procurorii DNA mai arată că suma de 1 milion de euro a fost transferată de Sorin Ovidiu Vîntu dintr-un cont bancar din Cipru în contul altei firme, indicată de intermediarul mitei. Banii au ajuns într-un offshore înregistrat în Delaware, SUA, care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. De aici, milionul de euro a fost retras în numerar pe datele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008, arată procurorii DNA, banii anjungând prin intermediar la biroul unde Bogdan Olteanu îşi desfăşura activitatea, la sediul PNL.

Când Bogdan Olteanu a candidat pentru un nou mandat de deputat, în toamna anului 2008, el ar fi beneficiat de consultanţă pentru campania electorală, gratuit, din dispoziţia lui Vîntu, prin intermediul unei firme pe care o controla (institutul de sondaje INSOMAR).

„O echipă din cadrul (...) a realizat mai multe lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziţie lui Bogdan Olteanu. Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condiţiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esenţială pentru desemnarea câştigătorului unui mandat parlamentar. Preţul serviciilor prestate de echipa lui (...) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. În condiţiile în care (...) era acţionarul real al (...), aceste servicii reprezintă la rândul lor un folos material furnizat în schimbul influenţei exercitate de Bogdan Olteanu”, mai arată referatul DNA.

Cine i-a denunţat pe Olteanu şi Vîntu. Offshore-ul, folosit şi la delapidarea Petromservice

Cel care ar fi făcut denunţul întregii afaceri la DNA ar fi Ionuţ Adrian Eftime, fost director în cadrul Petromservice, condamnat în 2015 la 6 ani şi patru luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani.

Împreună cu omul de afaceri Kiss Laszlo, cunoscut ca un mare specialist în circuite financiare offshore, cei doi controlau offshore-ul IT&Media, folosit şi în delapidarea Petromservice, după cum arătau procurorii DIICOT în ancheta respectivă, conform Mediafax.

Acelaşi offshore, cu sediul în Delaware, SUA, a fost folosit şi pentru a rula banii pentru Bogdan Olteanu, reiese din referatul DNA privind arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR. 

Ionuţ Adrian Eftime este fiul unuia dintre foştii angajaţi de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, sindicalistul Petromsergice Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, a fost la rândul lui anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei, conform Mediafax.

Eftime junior controla de asemenea fosta televiziune Alpha TV din Piteşti, fiind, conform presei locale, ginerele actualului primar al Piteştiului, Cornel Ionică.

Ştire în curs de actualizare

Citește și: