Oana Despa
1093 vizualizări 29 sep 2017

"O problemă cu care ne confruntăm este cea a actualizării listei de tratament, care, în UE din care şi noi facem parte, sunt accesibile 13 terapii, ori în România sunt accesibile de abia şapte. Nădăjduim că la începutul anului viitor vom avea încă trei terapii aşadar reducând acest handicap de accesibilitate la tratament aşa cum este în UE, numărând peste 10 terapii în programul naţional de tratament. În momentul de faţă, sunt 3.930 de pacienţi incluşi în programul naţional de tratament dintr-un total de peste 10.000 de pacienţi estimaţi în România", a declarat directorul executiv al Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România, Laurenţiu Lazăr.

Potrivit Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România, în România există doar 13 centre specializate pentru tratarea sclerozei multiple, menţionând că este necesară construcţia unor noi centre.

"Sute de pacienţi, care fac sute de kilometri la clinicile cuprinse acum în programul naţional de tratament, 13 în ţară, la Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Oradea sau Bucureşti. Pacienţii, care sunt în alte judeţe care ar putea să beneficieze acolo de tratament se deplasează sute de km având în vedere că majoritatea sunt cu un buget social. A doua problemă este cea legată de transferurile la noile centre pentru că după desfinţarea comisiilor de autorizare a dosarului de intrare pe tratament, care au fost la MS până în iarnă, acum clinicile au avut o oarecare rezervă să facă un transfer către alte centre dintr-o temere administrativă pentru că programul era foarte stufos, foarte centralizat, dar încetul cu încetul vor încerca să facă această problemă mai simplă", a adăuga Laurenţiu Lazăr.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că vor fi acreditate şi alte centre.

"De la începutul acestui an am ridicat gradul de acces al pacienţilor la tratament prin desfiinţarea comisiilor. În mod specific pentru pacienţii cu scleroză multiplă am reglementat modul în care aceştia pot să fie transferaţi de la un centru la altul în aşa fel încât să poată fi trataţi în centrele cele mai apropiate de domiciliu, (...) vom acredita şi alte centre, iar dacă este nevoie vom modifica şi reglementarea cu privire la acreditarea acestor centre. Programul acesta de tratament pentru scleroză multiplă nu este un program derulat de MS, însă ceea ce pot să vă spun este că anul trecut au fost trataţi în jur de 3.000-3.500 de pacienţi, iar în acest an din estimările pe care le avem noi, numărul de pacienţi trataţi ajunge la 4.000. Se vede că a crescut accesul pacienţilor la aceste tipuri de tratament. Terapia costă în jur de 32.000 lei pentru un pacient", a explicat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special măduva spinării, nervii optici şi creier. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în controlul muscular, în echilibru, tulburări de vedere şi ale functiilor mentale.

Citește și: