Gandul.info
Mihaela STOICA
14525 vizualizări 25 ian 2013

Lipsa locurilor de veci în cimitirele publice reprezintă o mare problemă pentru mulţi români. În acest context, în ultimii ani au apărut o serie de cimitire private. Totuşi, cine alege să fie înmormântat într-un cimitir privat ar putea să fie privat de oficierea serviciului religios, deoarece biserica consideră ilegale astfel de cimitire. O astfel de situaţie se întâmplă la Botoşani.

În Bucureşti sunt câteva cimitire private, în Cluj sunt două, în Iaşi nu e niciunul, la fel şi în Timişoara, în schimb există unul în Hunedoara. În toate acestea, locurile de veci pot fi închiriate între şapte şi 100 de ani pentru sume care încep de la câteva sute de lei şi ajung până la 4.000 de euro.

În întreaga Moldovă există un singur cimitir privat, la Botoşani, care, deşi nu are încă toate avizele, a început să funcţioneze pentru că în oraş "există o reală problemă a lipsei locurilor de veci", după cum susţin edilii. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei afirmă că acest cimitir nu există şi a interzis preoţilor să oficieze slujbe religioase pentru cei care sunt înmormântaţi acolo. Totodată, cere retragerea Planului Urbanistic (PUZ) pentru acest proiect.

Totul se face, potrivit reprezentanţilor Mitropoliei, în baza unei hotărâri a Sântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nr.943/ 2012 în care se specifică, printre altele că: "centrele eparhiale vor continua demersurile la autorităţile locale în drept pentru anularea certificatelor de urbanism eliberate pentru amenajarea cimitirelor private". Un alt document invocat este Hotărârea Guvernului nr. 955/2004, unde, la titlul "Organizarea şi funcţionarea cimitirelor", se specifică că unităţile parohiale sunt singurele care asigură "serviciile necesare colectivităţii locale în sistem privat". În plus, prin art. 4 al Ordinului nr. 261/1982 al Ministrului Sănătăţii, aflat încă în vigoare, se stabileşte că înhumările şi reînhumările se fac numai în cimitirele administraţiilor publice şi ale unităţilor de cult.

Cu morţii sub zidul clădirii care găzduieşte copii orfani

În Botoşani sunt două cimitire publice ce ţin de municipalitate. Unul dintre acestea este blocat, nemaiexistând niciun loc de îngropăciune, în celălalt locurile de veci libere sunt foarte puţine. "În acest cimitir s-a ajuns cu locurile de veci până sub zidul unei clădiri în care funcţionează o fundaţie pentru ajutorarea copiilor fără părinţi", a declarat pentru gândul Viorel Iliuţă, viceprimarul municipiului.

Precizând că nu este "un apărător al cimitirului privat", viceprimarul admite că municipalitatea are o problemă în privinţa locurilor de veci şi salută iniţiativa privată. "Durează până când Primăria Botoşani reuşeşte să facă demersuri prin ministere, prin Guvern, să obţinem o suprafaţă de teren adiacentă în apropierea unuia dintre cimitire, pentru că celălalt rămâne blocat".

Un cimitir în curs de autorizare

Cimitirul aflat acum la marginea municipiului Botoşani, în care un loc de veci costă pentru o sută de ani 2.500 de lei, este "aproape autorizat", deşi acolo au avut loc câteva înmormântări.

"Avem un cimitir privat care, să spunem, că se autorizează. Investitorul respectiv spune că vrea să colaboreze cu Biserica Ortodoxă Română fără să îi ştirbească din autoritate. În noiembrie, Mitropolia ne-a rugat să anulăm certificatul de urbanism emis în 2011. Iar momentul în care ne-au trimis scrisoarea asta era la o lună după ce se emisese o altă hotărâre de Consiliului Local la care se mai avansase un pas, şi anume Planul Urbanistic de Detaliu. Cu alte cuvinte, reacţia lor a fost întârziată", afirmă Viorel Iliuţă.

Viceprimarul spune că "deocamdată" acolo nu există o capelă şi deja unii dintre locuitorii municipiului au ales să îşi îngroape morţii. "În scrisoarea pe care ne-au trimis-o au adus în discuţie o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Deocamdată, eu în legislaţia civilă, să o numesc aşa, nu am găsit contrargumente. Există cimitire private în România, de ce să nu fie şi la Botoşani?", mai spune viceprimarul.

Întrebat de existenţa unor cazuri în care preoţii din Botoşani au refuzat să oficieze slujba de înmormântare pentru trupurile neînsufleţite care urmau să fie îngropate în cimitirul privat, viceprimarul spune că "Biserica Ortodoxă Română refuză să facă slujbă în zona cimitirului privat".

La rândul său, patronul cimitirului, Bebi Anghelache, a declarat pentru Ştirile Pro TV că a obţinut toată documentaţia şi toate avizele pentru funcţionarea cimitirului. "Nu înţelegem ce au împotriva noastră, nu cred că sunt ei în măsură să ceară aşa ceva (interzicerea slujbelor religioase n.r.)".

Contactat de gândul, părintele Lucian Leonte, protopopul de Botoşani, afirmă că "nu este o situaţie specială în judeţ. "Întrebaţi la Patriarhia Română şi o să vedeţi că este o situaţie pe toată ţara", afirmă el despre hotărârea luată de Sfântul Sinod.

"Cimitirile private sunt înfiinţate ilegal"

Reprezentanţii Patriarhiei spun că hotârârea Sfântului Sinod al BOR nr.943 din februarie anul trecut, reluată apoi prin alte două hotărâri - nr. 2794 din 19 iulie şi 8004 din 31 octombrie -, trebuie aplicată de fiecare Mitropolie "cum crede de cuvinţă", precizând că nu se referă în niciun fel la interzicerea serviciului religios pentru cimitirele private. "Nu am auzit de aşa ceva în Bucureşti", a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Partriarhiei.

Cimitirele private sunt înfiinţate ilegal, reafirmă însă părintele Stoica. "În România numai autoritatea publică locală are dreptul să înfiinţeze cimitire. Ce se întâmplă cu cei care dau faliment? Ce se întâmplă cu morţii ăia? Ce se întâmplă dacă patronii nu respectă o legislaţie şi nu vor să înmormânteze decât pe unii de o anumită confesiune, nu şi pe alţii de o altă confesiune, cum prevede legea cultelor? Toate acestea trebuie reglementate printr-o lege care din păcate nu există în acest moment", explică reprezentantul Patriarhiei.

"Preoţii nu pot fi obligaţi să facă înmormântări şi slujbe"

Contactaţi de gândul, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în subordinea căreia se află şi Botoşaniul, afirmă despre scrisoarea trimisă către primăria municipiului prin care se solicita retragerea PUZ-ului pentru cimitirul privat că nu au făcut decât că aducă la cunoştinţa autorităţilor locale opinia bisericii referitoare la cimitirele private.

"Noi nu ne luptăm cu niciun patron. Domnule, el să facă, să investească, dar nu îi pot obliga pe preoţi să săvârşească înmormântări şi slujbe într-un loc pe care noi nu-l recunoaştem. Îşi asumă un risc ca în oricare altă afacere. Să iasă sau să nu iasă. Ce se întâmplă dacă un cimitir privat are un preot caterisit să facă slujbe sub preţul pieţei? Sperăm ca preoţii să aducă la cunoştinţa credincioşilor să evite cimitirele private. Nu avem nicio luptă cu nimeni. Respectăm Hotărârea din iulie 2012 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a adus la cunoştinţă tuturor eparhiilor aceste aspecte", a declarat pentru gândul Marian Timofte, părintele consilier al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Acesta afirmă că în Botoşani nu există niciun cimitir privat şi nici la nivelul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Todotată, "în toată România nu sunt decât câteva cimitire private numărate pe degete". "Există o iniţiativă din partea unui om de afaceri la Botoşani. Nu există o autorizaţie pentru acel cimitir", adaugă părintele Marian Timofte.

În legătură cu atitudinea faţă de cimitirele private, "Mitropolia Moldovei şi Bucovinei respectă hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi îndeamnă preoţii de la protopopiate şi de la parohii să fie cu multă băgare de seamă la această nouă problemă care apare în societatea noastră: cimitirul privat".

Cuza a interzis înmormântarea în curtea bisericii

În prezent, în România funcţionează cimitire aflate în administrarea statului, cimitire episcopale şi mânăstireşti şi un număr foarte mic de cimitire private, ultimele nefiind recunoscute în statutul BOR.

Părintele Marian Timofte vorbeşte despre tradiţia creştină în care cimitirele s-au dezvoltat în jurul bisericilor. "Abia prin epoca modernă, începând cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în oraşe s-a interzis înmormântarea în curţile bisericilor şi s-au creat cimitire la marginea satelor şi oraşelor administrate de stat. BOR a acceptat şi cimitirele la acest nivel. Cimitirele private nu se fac la ţară, se fac în oraş. În mediile urbane nu există cimitire administrate de biserică, încât concurenţa nu este făcută bisericii, ci ar fi în concurenţă cu statul. La ţară, şi vă spun din experienţă, Biserica nu vinde locurile de veci enoriaşilor. Nu există aşa ceva", menţionează consilierul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

"Un om de afaceri nu are nimic sacru"

În continuare, oficialul Mitropoliei aduce şi argumente în legătură cu reţinerea pe care o are Biserica faţă de cimitirele private.

"Cimitirul a fost considerat în tradiţia şi în învăţăturile bisericii de spiritualitatea creştină drept un loc sacru. Acolo se săvârşesc slujbe, acolo este un loc sfânt, acolo oamenii îi plâng pe cei dragi, acolo crucea se sinţeşte, mormintele sunt stropite cu aghiasmă. Când discutăm de un cimitir privat, vorbim de un om de afaceri care nu are nimic sacru şi îl vede doar ca pe o sursă de bani.

Un alt argument este că un cimitir trebuie automat să aibă şi o capelă în care să fie ţinute slujbele de înmormântare. O capelă trebuie să aibă funcţiunea unei biserici. În ce măsură este dispus un patron să construiască o biserică în condiţiile în care în statutul BOR care este recunoscut prin Hotărârea de Guvern nr. 53/ 2008 spune că orice capelă, paraclis sau biserică după sfinţirea ei trece sub ascultarea chiriarhului locului, al episcopului sau al mitropolitului locului?! Practic, el trebuie să renunţe la dreptul lui de proprietate care trebuie să treacă în dreptul Arhiepiscopiei sau Episcopiei respective. În cazul de la Botoşani, acolo este vorba de un teren sub un hectar. În ce măsură ar fi fost dispus acel patron să construiască o biserică să o pună la dispoziţia Bisericii?", se întreabă părintele Marian Timofte.

Acesta transmite Primăriei din Botoşani că "autoritatea publică locală să nu aştepte un ajutor de la un privat, să nu aibă somn noaptea şi să stea să se gândească la soluţii pentru a rezolva problema locurilor de veci". "Fie să îşi facă primăria un nou cimitir, fie să concesioneze de la alţii", este propunerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Îndemnul Patriarhiei: Eparhiile să înfiinţeze cimitire

Prin Ordonanţa Sfântului Sinod, din februarie anul trecut, a fost creat Sectorul (Departamentul) cimitire, monumente şi servicii funerare în cadrul Administraţiilor eparhiale al cărui scop este, printre altele, de a veni cu strategii privind "înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cimitirelor parohiale şi mânăstireşti, şi a extinderii celor actuale, în conformitate cu prevederile statutare şi regulamentare bisericeşti şi ale legislaţiei în vigoare".

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Partriarhiei, a declarat pentru gândulamenajarea de cimitire private aflate în subordinea Bisericii "este o intenţie care nu se ştie când se va concretiza".

Între timp, în timpul redactării acestui material Patriarhia a trimis un comunicat de presă în care afirmă că administrarea cimitirelor este "o datorie morală a Bisericii". Reprezentanţii Patriarhiei Române mai spun că unii întreprinzători privaţi (asociaţii, fundaţii sau operatori economici), cu scopul unui câştig material imediat, au înfiinţat cimitire particulare, fără a se adresa însă autorităţilor celor 18 culte recunoscute din România, pentru o eventuală cooperare. Totodată, înfiinţarea şi administrarea cimitirelor în sistem privat provoacă consecinţe grave: "tulburarea păcii confesionale în perimetrul lor". Vezi aici argumentele Patriarhiei!

Şi preoţii cumpără locuri de veci de la privat

Proprietarii de cimitire chestionaţi de gândul afirmă că nu au existat probleme în oficierea serviciilor religioase pentru cei care au achiziţionat locuri de veci la privat.

"Deocamdată nu au fost probleme cu înmormântarea persoanelor care au achiziţionat locuri de veci la noi. Avem o capelă şi lucrăm cu patru cinci preoţi arondaţi fiecărei părţi a oraşului. Ei vin de la biserica lor şi oficiază aici întreaga slujbă de înmormântare", a declarat Cosmin Bodrean, proprietarul unui cimitir privat din Hunedoara, unde locurile de veci costă între 1.500 şi 3.000 de lei, pe o perioadă de concesionare între 10 şi 30 de ani.

Proprietarii de cimitire private sunt însă nemulţumiţi de atitudinea pe care o are Biserica Ortodoxă faţă de activitatea pe care ei o desfăşoară legal.

"După ce Consiliul Local mi-a dat PUZ-ul pentru cimitir, a trebuit să mai obţin alte 15 avize, inclusiv de la Administraţia Cimitirelor. Atunci când mi-a dat mie Consiliul Local certificatul de urbanism mi-a trecut acolo să am şi avizul Secretarului de Stat pentru Culte. Am depus documentaţia, iar dânşii mi-au dat răspuns că nu este de competenţa lor. Patriarhia vrea acum să ia tot. Au monopolizat lumânările, acum vor şi locurile de veci şi pompele funebre. În lume, firmele de pompe funebre sunt de când lumea şi Pământul, acum vrea să le facă Patriarhia. Pentru care motiv, că nu înţeleg?", afirmă Ştefan Panţuru, patronul cimitirului "Pace vouă" situat în Ilfov.

Acesta susţine că a vândut inclusiv preoţilor locuri de veci, al căror preţ este cuprins între 2.400 şi 2.600 de lei (cu serviciile de îngropăciune incluse).

"Deocamdată nu am avut nici-o problemă, mulţumesc lui Dumnezeu. Însă oamenii îşi fac păreri. Oamenii în vârstă se gândesc că dacă nu mă îngroapă dacă merg la privat. Noi plătim taxe la stat. Am angajaţi cu salariul real, nu cu cel minim. Eu nu ţin cont, înmormântez de orice religie, nu fac diferenţă", mai spune el.

La rândul ei, Mărioara Zăvoranu, proprietara unui cimitir privat în Bucureşti unde locurile de veci sunt vândute la preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.000 de euro "pe viaţă" afirmă că se simte profund discriminată. "În locul ăsta de veci nu cred că este ceva particular sau de stat. Probabil o să vrea şi la noi ăştia particulari să ne mai impună nişte taxe, nişte obligaţii. Ei (Biserica n.r.) nu sunt instituţii ale statului. Nu pot să zică un particular altui particular ce să facă. Eu nu fac o avere din asta. Nu fac decât să vând. Nu fac niciun fel de servicii funerare", susţine ea.

Preţ loc de veci în cimitirele publice din Bucureşti: între 20 de lei şi 280 de lei

Un loc de veci în cimitirele de stat din Capitală, potrivit insituţiei care le administrează, începe de la 20 de lei pentru concesionarea pe o perioadă de şapte ani şi ajunge până la 280 de lei pe "termen neliminat, în funcţie de categoria cimitirului. La acestea se mai adaugă o serie de taxe şi servicii, cum ar fi săparea gropii de înhumare costă între 230 şi 286 de lei, iar taxa de întreţinere anuală este între 8 şi 44 de lei. Cum în Bucureşti este o lipsă mare de locuri de veci în sistemul de stat, cele disponibile se vând pe piaţa neagră chiar şi cu zeci de mii de euro.

 

Citește și: