Maria MANOLIU
4289 vizualizări 31 oct 2011

Din 2013 sau cel mai târziu din 2015 românii vor fi obligaţi să plătescă o taxă de poluare pentru căldura din apartamente.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat luni, la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice, că "Uniunea Europeană va impune o taxă pentru centralele de apartament, centralele individuale, pentru că şi ele poluează. Şi din acel moment nu ştiu dacă ele vor rămâne o soluţie atât de atractivă".

La rândul său, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, a declarat pentru gândul, că de taxa de poluare nu vor scăpa nici cei care primesc căldură în sistem centralizat. "Marii poluatori sunt CET-urile. Se aplică principiul <poluatorul plăteşte>. CET-urile ori vor trebui să achite taxa de poluare ori să se retehnologizeze. Indiferent care va fi soluţia, tot consumatorul final va plăti. Că e vorba de investiţii pentru a elimina poluarea sau că e taxă de poluare consumatorul de energie termică va fi cel care va suporta. Atât taxa de poluare cât şi investiţiile se vor reflecta în preţul gigacaloriei. Din 2013 toată lumea va plăti pentru poluare direct sau indirect. Aşa a fost şi pentru gropile de gunoi. Uniunea Europeană ne-a iertat, a dat termene peste termene şi acum ne obligă să plătim", ne-a declarat Mereuţă. Nici ministrul Mediului şi nici preşedintele Ligii Asociaţiilor de proprietari Habitat n-au putut să precizeze cât va fi viitoarea taxa de poluare.

Soluţia Borbely : "Centrala de bloc pe combustibili tradiţionali"

Ministrul Mediului a dat exemplu secuii, "care au insistat să introducă gazul metan în zona lor şi acum luptă să se debranşeze pentru că au găsit alternative ecologice cum ar fi rumeguşul sau paiele". În opinia sa, pentru cei debranşaţi de la sistemul de termoficare soluţia o reprezintă montarea de centrale de bloc care să funcţioneze "pe combustibil tradiţional sau cu tehnologii care folosesc energii regenerabile. Este, Slavă Domnului, destul lemn în zonă".

Potrivit statisticilor, în anii 90, la nivel naţional existau 2.283.110 apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. La începutul acestei toamne doar 1,5 milioane de apartamente mai foloseau pentru încălzire agentul termic distribuit de regiile de termoficare.

Citește și: