Laura Cojocaru
1023 vizualizări 27 feb 2019

Poliţia de Frontieră Română a deschis focul asupra unei nave turceşti, ”Ostik Senol”, care pescuia ilegal în Marea Neagră, după ce braconierii nu au răspuns somaţiilor legale iniţiate de autorităţile române. La întoarcerea în Istambul, trei marinari au susţinut că au fost răniţi de gloanţele de cauciuc.

„Poliţia de Frontieră a acţionat pentru oprirea şi controlul pescadorului. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice şi optico-vizuale, poliţiştii  de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii”, transmite Poliţia de Frontieră.

Pentru a-i sancţiona pe pescari, autorităţile române au cooperat cu cele din Turcia.

„Garda de Coastă a Republicii Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autorităţile Republicii Turcia au informat Poliţia de Frontieră cu privire la faptul că au sancţionat administrativ echipajul navei OstikSenol pentru trecerea ilegală a frontierei şi au sesizat autorităţile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor şi a autorizaţiilor legale ale pescadorului”, se arată în comunicat.

La întoarcerea în Istambul, marinarii au declarat presei locale că se aflau în ape internaţionale şi că trei dintre ei au fost răniţi de gloanţele de cauciuc trase de autorităţile române. În replică, Poliţia de Frontieră a anunţat că a acţionat conform legii şi a acuzat pescuitul ilegal intensiv săvârşit de marinarii turci în ultimii 17 ani.

„Pescuitul ilegal săvârşit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acţiunilor comune desfăşurate de Poliţia de Frontieră cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, a fost reţinută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone peşte specia calcan şi au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri”, transmite Poliţia de Frontieră.

Nava “Ostik Senol” a fost implicată şi în anii anteriori în activităţi infracţionale, în prezent fiind în lucru trei cercetări penale.

 

 

 

 

 

Citește și: