287 vizualizări 16 mai 2010

Sublocotenentul post-mortem Valerică Leu, din Batalionul Logistic al Brigăzii 2 Vânători de Munte Braşov, ucis miercurea trecută în Afganistan, a fost condus pe ultimul drum, duminică după amiază, de aproape o mie de oameni - camarazi de arme, rude, prieteni, cunoscuţi. În vârstă de 31 de ani, căsătorit şi tată al unui băieţel de 5 ani, el era la a doua misiune în Afganistan, unde plecase voluntar pentru a putea strânge banii necesari cumpărării unui apartament. În timpul unei acţiuni de securizare a unor căi de acces rutier, Valerică Leu a fost grav rănit de explozia unei mine antipersonal, decedând câteva ore mai târziu la spitalul militar din Baza Lagman, unde medicii au încercat zadarnic să-i salveze viaţa.

Sicriul cu corpul său neînsufleţit a ajuns vineri le Aeroportul Otopeni, unde, în cadrul unui scurt ceremonial militar, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a anunţat ridicarea sergentului major Valerică Leu la gradul de sublocotenent post-mortem şi decorarea sa cu Ordinul Naţional "Steaua României" în rang de Cavaler, cu însemne de război pentru militari. De asemenea, familia sa va beneficia din partea MApN, conform legii, de un ajutor constând în asigurarea de viaţă de 80000 de euro, 100 de solde lunare brut, ajutor de înmormântare şi pensie de urmaş pentru copil, la care se adaugă un ajutor financiar de 5000 de lei din partea Consliului Judeţean Braşov, iar din partea Consiliului Local Braşov - titlul de "Cetăţean de Onoare" post-mortem al Braşovului şi un apartament de două camere.

La slujba de înmormântare desfăşurată la Biserica "Ioan Botezătorul" din cartierul braşovean Craiter au participat oficiali locali - prefectul Gonţea, subprefectul Băncilă şi viceprimarii Ganz şi Gabor, ajunşi la 10 minute după începerea slujbei - cărora li s-au alăturat, după alte zece minute, ministrul Oprea, şeful SMG, amiralul Marin, şi câţiva generali din conducerea MapN, plus, alte 40 de minute mai târziu, primarul Scripcaru. După terminarea slujbei, cortegiul funerar a străbătut întreg Braşovul până la Cimitirul Municipal, unde sublocotenentul post-mortem Valerică Leu a fost înmormântat, cu onoruri militare, pe Aleea Eroilor din sectorul militar.

Citește și: