Gilda Popa
1033 vizualizări 20 sep 2018

Institutul Francez din Bucureşti prefaţează Bucharest Science Festival (BSF) 2018 cu expoziţia "Traducerea automată: revoluţia inteligenţei artificiale" deschisă luni, 24 septembrie, de la ora 18.30.

"Nu ne mai putem lipsi de ea. Institutul Francez din Bucureşti şi Bucharest Science Festival explorează bucuriile, avantajele, dar şi fricile pe care le presupune coexistenţa noastră cu inteligenţa artificială”, spun cei de la Institut. Subiectul va fi dezvoltat în acelaşi spaţiu miercuri seara, pe 26 septembrie, cu o conferinţă despre "Cum să trăim în armonie cu inteligenţa artificială ", susţinută de profesorul Yves Demazeau, director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică) la Laboratorul de informatică de la Grenoble şi preşedinte al Asociaţiei Franceze pentru Inteligenţă Artificială. Demazeau va susţine şi  conferinţa "Practical User-Centered Multi-Agent Systems", pe 27 septembre, de la ora 14.00, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Ce se întâmplă în partea întunecată a Universului

Conferinţa despre ”Undele gravitaţionale şi partea întunecată a Universului” va avea loc joi, 27 septembrie la Libraria Humanitas de la Cişmigiu, unde dr.Paul McNamara va vorbi despre ştiinţa undelor gravitaţionale şi despre tehnologiile necesare construirii celor mai sensibile instrumente pe care omenirea le-a avut vreodată la dispoziţie. ”În anii ce urmează acestea ne vor permite – atât de pe Pământ, cât şi din spaţiu – să studiem cele mai violente evenimente din Univers”, susţine Mcnamara, Project Scientist în cadrul ESA.

”În urmă cu un secol, Albert Einstein ajungea la concluzia că există deformări ale curburii spaţiu-timpului care se propagă cu viteza luminii; astăzi le denumim unde gravitaţionale” se arată în descrierea evenimentului. ”Până în prezent, au fost confirmate şase detecţii de unde gravitaţionale. Aceste observaţii au deschis omenirii o nouă fereastră către partea întunecată a Universului”, mai spun ei, iar restul vom afla la conferinţă.

Materia, anti-materia şi energia întunecată

Steven Goldfarb, fizician australian care în prezent lucrează la Experimentul ATLAS în cadrul CERN, ne va povesti despre minunatele descoperiri care se petrec în zilele noastre”, anunţă organizatorii. Vineri, 28 septembrie la Promenada Mall, Goldfarb va vorbi despre materia întunecată, antimateria şi energia întunecată. ”Împreună, vom merge în dimensiuni suplimentare şi vom analiza acele 95% din Univers despre care încă nu ştim nimic. Veniţi şi voi în călătoria spaţială alături de noi!”, spun cei de la BSF.

Cum ne ferim de manipulare?

”Trăim într-o lume în care calitatea pare să fie garantată prin numărul de like-uri şi nu prin valoarea intrinsecă a mesajului transmis, în care pe toţi ne depăşesc puţin evoluţiile tehnologice şi în care efortul de a găşi nişte ştiri reale pare să fie atât de mult mai mare decât accesul facil la informaţii eronate”, transmit Oana Popescu şi Rufin Zamfir, analişti în domeniul relaţiilor internaţionale, care vin sâmbătă, 29 septembrie, la Librăria Humanitas din Cişmigiu să vorbească despre manipulările din mass media şi despre cum le facem faţă.

”Este o lume în care nu numai indivizii, dar şi statele cad pradă propagandei. Pare că este aproape o obligaţie civică să avem nişte noţiuni fundamentale, fie că este vorba despre democraţie, vaccinare sau surse credibile ale ştirilor,” mai spun cei doi analişti care vor vorbi în cadrul conferinţei.

Bucureştiul, capitala ştiinţei vreme de o săptămână

Bucharest Science Festival este organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România, având printre obiective atât explicarea fenomenului ştiinţific, o activitate pe care organizatorii o anunţă ca "importantă şi necesară în contextul actual", ca şi informarea publicului larg despre ultimele descoperiri şi progrese tehnologice, pe de altă parte. Partener al manifestării, Institutul Francez din România susţine acest demers remarcabil şi în acest an, invitând două figuri importante ale cercetării franceze, profesorii Michèle Kail şi Yves Demazeau.

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest Science Festival (BSF) programează sute de evenimente în diferite spaţii din Capitală, în perioada 26 - 30 septembrie, pregătind şi o serie de manifestări care vizează alte trei localităţi din ţară, Râşnov, Adjud şi Timişoara, arată organizatorii pe site-ul oficial. Fondat în 2013, festivalul se desfăşoară anual, la sfârşit de septembrie şi include zeci de evenimente (expoziţii temporare, ateliere interactive, conferinţe, dezbateri, proiecţii de documentare etc, programul complet fiind disponibil pe site-ul bucharestsciencefestival.ro.

 

Citește și: