Maria MANOLIU
765 vizualizări 22 nov 2011

Bucureştenii vor putea plăti parcarea prin SMS. Deocamdată, este vorba de un proiect experimental pe care Primăria vrea să-l aplice de la 1 ianuarie 2012, noua modalitate de plată fiind aplicată, pentru început, doar pentru locurile de parcare din faţa restaurantului Cina, din centrul Capitalei (Piaţa George Enescu).

Directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman, a declarat că "experimentul cu plata parcărilor prin SMS va începe la 1 ianuarie şi va dura 30 de zile. Şoferii vor trebui să dea doar un SMS cu numărul maşinii la una din companiile de telefonie mobilă care va fi aleasă în urma unei licitaţii. Tariful pentru un loc de parcare va fi 1,5 lei pentru o oră la care se va adăuga comisionul companiei de telefonie. Pe benzile care delimitează locurile de parcare şoferii vor fi informaţi care este modalitatea de a achita parcarea, numărul la care trebuie să dea SMS şi costurile".

La rândul său, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că "plata locurilor de parcare va fi controlată printr-un smartphone echipat cu o cartelă SIM de date. "Controlorul va introduce numărul de înmatriculare al maşinii, iar teminalul îi va spune dacă în baza de date există plata efectuată. Dacă după o lună vom constata că sistemul funcţionează îl vom extinde şi pentru restul parcărilor administrate de municipalitate. Dacă nu, ne vom asuma eşecul", a spus el.

O oră de parcare la Cina costă 0,5 euro

Demonstraţia plăţii locului de parcare prin SMS a fost făcută de o reprezentantă a companiei Vodafone. Aceasta a explicat că înainte cu 5 minute de a expira ora plătită pentru parcarea automobilului şoferul primeşte un mesaj prin care este atenţionat că expiră timpul.

Pentru o altă oră de parcare trebuie trimis un nou SMS. Mesajul de confirmare îi apare clientului în cel mult trei secunde. Validarea parcării se face doar în intervalul de funcţionare al acesteia, de luni până vineri, între orele 8-17, iar sâmbăta între orele 8 şi 14. Dacă parcarea este plătită în afara orelor de program, şoferul va primi un mesaj cu un cod pe care îl va putea activa oricând va mai dori să-şi lase maşina în parcarea din faţa restaurantului Cina.

Pentru un SMS şoferul plăteşte 0,5 euro. "Compania Vodafone are exclusivitate din partea Primăriei Capitalei trei luni, din ianuarie şi până în martie. SMS -urile nu se pot da decât de pe un număr al companiei Vodafone", a mai precizat reprezentanta Vodafone în cadrul prezentării noii medalităţi de plată a parcării.

Administraţia Străzilor neagă exclusivitatea şi susţine că va face licitaţie

Contactat de gândul, directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman neagă că Primăria Capitalei ar fi oferit exclusivitate unei anumite reţele de telefonie mobilă.

"Este adevărat, cu acest proiect au venit la noi cei de la Vodafone. Este proiectul lor, dar nu există nicio exclusivitate. Până la sfârşitul anului vom organiza licitaţie şi compania de telefonie care va avea cele mai mici comisioane va încheia contract cu noi. Proiectul se defăşoară doar în luna ianuarie şi dacă va da rezultate va fi introdus şi în celelalte parcări", ne-a precizat Alina Roman.

Din tariful de 0,5 euro pe ora de parcare, la Administraţia Străzilor va ajunge doar 1,5 lei, restul fiind comisioanele firmei de telefonie mobilă. Sistemul de plată a parcării prin SMS funcţionează la Târgu Mureş, Bistriţa-Năsăud, Timişoara, Oradea şi Satul Mare.

Citește și: