Nicolae Oprea
2405 vizualizări 14 dec 2018

”Înregistrăm azi o premieră, chiar dacă este una timidă, este una importantă, pentru aplicarea atât a Planului de Mobilitate Urbană din Capitală, cât şi a Planului Integrat de Calitate a Aerului, şi inaugurăm şapte staţii de încărcare a maşinilor elecrice, în trei parcări de pe raza Sectorului 4. Timp de doi ani, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, va amplasa 300 de astfel de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, programul valorând în total 15 milioane de euro”, a declarat primarul general Gabriela Firea, care a participat la inaugurarea staţiilor de la Palatul Copiilor.

”Sunt două tipuri diferite de staţii, unele mai rapide, de mari dimensiuni, altele mai mici. Cele mici costă 4.000 de euro, iar staţiile mari costă între 30.000 - 31.000 de euro,” a declarat primarul general al Capitalei, care a precizat că în Bucureşti există doar 900 de maşini electrice.

Până la jumătatea anului viitor, Primăria intenţionează să monteze alte 40 de staţii în puncte centrale din oraş, în Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii, Obor, Ateneu, Alba Iulia şi Piaţa Operei.

”În România nu sunt foarte multe, din păcate, maşini electrice, în jur de 1.600, dintre care 900 sunt în Capitală, dar cred că acest început, timid, trebuie să fie unul simbolic şi trebuie să fie de durată pentru că este o necesitate.(...) Treptat, trebuie să renunţăm la toate tipurile de autovehicule care sunt poluante”, a adăugat Firea.

Încărcarea se face printr-o aplicaţie

"Modalitatea de încărcare se face printr-o aplicaţie, iar costul este de 1,25 lei cu TVA pe fiecare unitate de încărcare", a mai spus Firea. Întrebată de ce alte primării din ţară oferă acest serviciu gratuit, iar la Bucureşti costă, Firea a spus "pentru că trebuie acoperite nişte costuri şi ne gândim şi la această variantă".

Unde sunt amplasate staţiile şi cât costă o încărcare

Cele şapte staţii au fost deschise în următoarele zone: 4 staţii în parcarea din Str.Pridvorului, intersecţie cu Str.Secerei, 2 staţii în parcarea din str.Izvorul Rece şi o staţie în parcarea din str.Racoviţă (lângă depoul Societăţii de Transport Bucureşti).

O încărcare durează, la o staţie cu încărcare rapidă, între 40 de minute şi 2 ore, în funcţie de maşină, iar la staţia normală, între trei şi 6 ore. Costul pentru o încărcare completă este de 30 de lei.

Foto: Hepta

Citește și: