Mihaela STOICA
48893 vizualizări 19 dec 2013

În încercarea de a obţine fonduri suplimentare pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia a trimis o scrisoare Consiliilor Judeţene prin care le-a solicitat fiecăruia o finanţare de 300.000 de lei pentru lucrările la lăcaşul de cult. Scrisori au fost trimise şi către primari.

„Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important şantier bisericesc. În aceste condiţii, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române – Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări”, se arată în scrisoarea trimisă în 11 noiembrie şi semnată însuşi de Patriarhul Daniel.

Patriarhia a solicitat banii în baza legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. La art. 1, alin. 2, se menţionează că “fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale".

De asemenea, conform legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor din România, „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor conform ultimului recensământ şi cu nevoile reale” (art. 10, alin. 6).

S-au strâns 25 de milioane de euro pentru Catedrala Neamului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, explică solicitarea prin faptul că viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului "nu este numai a bucureştenilor, ci a tuturor românilor din ţară şi străinătate".

"În paralel cu acest  sprijin de la bugetul de stat, în toate bisericile şi mânăstirile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române este în desfăşurare de peste doi ani de zile colecta naţională. La aceste două surse se adaugă sponsorizările din partea unor firme, a unor persoane juridice. În acest context au fost trimise acele scrisori către Consiliile Judeţene", a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica.

Acesta mai spune că Primăria Capitalei şi toate primăriile din de sector, cu excepţia sectorului 4, au contribuit la lucrările de construcţie

Potrivit datelor Patriarhiei Române, până în prezent au fost donaţi şi cheltuiţi 25 de milioane de euro. Părintele Constantin Stoica susţine că mai este nevoie de 75 de milioane de euro pentru finalizarea construcţiei la roşu - gri.

"În primavară s-au terminat lucrările la infrastructură, până la nivelul zero. Acum se desfăşoară lucrările la suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului care ar trebui finalizate, potrivit estimărilor, până în anul 2016. Asta este Catedrala la roşu-gri. Restul este o altă discuţie după finalizarea acestui proiect, mă refer la finisaje, pictură, mozaicuri şi toate celelalte. Cei 25 de milioane de euro adunaţi până acum provin jumătate de la stat, jumătate din colecta naţională", mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

În luna martie, gândul a scris că autorităţile locale şi centrale au finanţat lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, în 2012, cu peste 37 milioane de lei (circa 8,4 milioane de euro). De la Buget şi prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte s-a alocat, în anul 2012, suma de 19 milioane de lei. Vezi aici cine şi câţi bani a dat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Iaşiul răspunde prompt solicitării Bisericii

Consiliul Judeţean Iaşi a răspuns prompt la solicitarea BOR, astfel că anul viitor va acorda 300.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, bani ce provin din "sprijinul pe care CJ îl acorda constant şi anual bisericilor din judeţ"

"Vom da cât au cerut, 300.000 de lei, anul viitor. Pentru anul ăsta nu am dat bani pentru Catedrala Mântuirii, ci pentru cea Metropolitană, de la Iaşi, şi pentru bisericile din judeţ. Anul viitor, bisericile din judeţ şi Catedrala Metropolitană vor primi cu 300.000 mai puţin decât primeau până acum. Banii ăia vor merge la Bucureşti, la construcţia nouă", a declarat pentru gândul penelistul Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi.

Dacă iniţial Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud hotărâse să dea 100.000 de lei  din buget pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ca urmare a opoziţiei puternice din partea consilierilor, în special PDL, s-a revenit asupra deciziei. "A fost o propunere de 100.000 de lei în baza acelei solicitări din partea Patriarhiei Române. Ea a fost discutată şi în comisiile de specialitate şi a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei care va avea loc joi, 19 decembrie", a declarat pentru gândul Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al CJ Bistriţa-Năsăud. Până în prezent, instituţia în cauză a acordat finanţare în bani către Mitropolia Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Suceava nu a sosit încă scrisoarea Patriarhiei Române, însă preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, afirmă că a primit una în februarie prin care i se cereau bani.

"Am avut o astfel de solicitare pentru anul în curs, undeva prin februarie, dacă nu mă înşel, prin care eram înştiinţaţi de dorirnţa lor de a  primi finanţare din partea Consiliului Judeţean Suceava. Din păcate, nu am putut ajuta la vremea respectivă cu nimic. Consiliul Judeţean nu are fonduri foarte multe pentru că legea 350 se referă la alocări din venituri proprii, ori banii sunt extrem de puţini", a declarat Cătălin Nechifor pentru gândul.

Preşedintele CJ Galaţi: Noi am avut inundaţii anul acesta

Şi Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea, afirmă că nu i s-au cerut bani anul acesta pentru catedrală şi se bucură pentru că oricum nu ar fi avut bani. "Eu nu am bani nici pentru plata salariilor la CJ. Poate din bugetul anului viitor dacă solicită. Eu sunt un om credincios şi încerc să rezolv dacă o să am bani în anii următori. Până acum, nu am dat niciodată bani la Catedrala Mântuirii Neamului, la ce să vă mint", ne-a spus preşedintele CJ Vâlcea.

Scrisoarea Patriarhiei a ajuns, însă, la Consiliile Judeţene din Bacău, Arad sau Caraş-Severin. Reprezentanţii lor au transmis gândul că nu vor răspunde favorabil la solicitarea Bisericii Ortodoxe Române.

"Nu s-au alocat bani în acest an, dar se va lua în considerare pentru proiecţia de buget din anul 2014", a precizat Camelia Şuşco, purtătorul de cuvânt al CJ Caraş-Severin.

La rândul său, preşedintele CJ Galaţi, medicul Nicolae Bacalbaşa, a declarat că, în prezent, priorităţile instituţiei sale sunt altele, în niciun caz de a da bani pentru lăcaşele de cult. "Noi, deocamdată, nu putem contribui la finanţarea Catedralei dat fiindcă după inundaţii avem alte priorităţi în raport cu cerinţele judeţului nostru", a declarat pentru gândul Nicolae Bacalbaşa, precizând însă că înainte de inundaţii a acordat sprijin pentru refacerea unor biserici din judeţul Galaţi.

"De unde, Doamne, iartă-mă, să le dăm bani"

Scrisoarea Patriarhiei i-a luat prin surprindere pe şefii de la CJ Braşov. "De unde, Doamne, iartă-mă, să îi dăm 300.000 de lei, când tot bugetul nostru pentru anul ăsta pentru instituţiile de cult şi culturale a fost de 150.000 de lei, iar pe anul 2014, dacă vom avea de unde să suplimentăm, o să îl ducem până în 200.000 de lei", a declarat pentru gândul Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

ŞI primăriei Cluj-Napoca i s-au cerut bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Edilul Emil Boc a răspuns, pentru gândul, că "solicitarea va fi analizată  anul viitor în cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, potrivit legii". În privinţa sumei cerute, fostul premier, care în 2011 a alocat de la bugetul statului 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, afirmă că Patriarhia "a lăsat la latitudinea autorităţii locale contribuţia".

Catedrala Mântuirii Neamului, mai tare decât Casa Poporului

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârşitul lui 2010. Catedrala va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căruia se află.

Edificiul de cult va avea o capacitate de 5.000 de persoane, urmând a fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Construcţia va avea 14 lifturi şi peste 700 de locuri de parcare. Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din faţă-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei", unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din faţă-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel", unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel", pentru românii din ţară şi din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa „Sf. Apostol Luca", pentru pelerinii bolnavi şi pentru bătrâni.

A contribuit Adrian Popescu.

Citește și: