Iuliana Barbu
46 vizualizări 6 aug 2019

”Cer Ministerului şi CNAS să demareze urgent proiectele cu finanţare europeană pentru modernizarea PIAS, dar şi digitalizarea biletelor de trimitere şi a concediilor medicale. Sunt bani europeni care pot moderniza informatizarea sistemului nostru de sănătate, fără să cheltuim aproape niciun leu din banii asiguraţilor şi ai bugetului naţional. De asemenea, solicit demararea imediată a procedurilor pentru asigurarea mentenanţei pentru acele sisteme care nu sunt acoperite de acest serviciu, multe dintre ele proiecte finanţate cu bani europeni, pentru care am muncit la implementare în perioada în care am condus CNAS: dosarul electronic, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate”, transmite Cristian Buşoi într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Buşoi a mai spus că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate din România, iar nefuncţionarea sau funcţionarea defectuoasă dă mari bătăi de cap pacienţilor, medicilor de familie, spitalelor, laboratoarelor şi tuturor celorlalţi furnizori de sănătate.

Buşoi a transmis că pacienţii şi medicii nu trebuie să suporte consecinţele faptului că platforma PIAS nu funcţionează aşa cum ar trebui.

”Pacienţii au probleme privind verificarea calităţii lor de asigurat, esenţială pentru a-şi primi serviciile medicale gratuit, în timp ce medicii nu pot raporta către CNAS serviciile medicale oferite, pentru a-şi putea deconta cheltuielile. Pacienţii şi medicii nu trebuie să suporte consecinţele faptului că PIAS nu funcţionează aşa cum ar trebui. Medicii trebuie să primească o soluţie prin care problema lor să fie rezolvată. Această soluţie trebuie să fie cât mai simplă, să nu îi încarce din punct de vedere birocratic şi administrativ”, potrivit sursei citate.

El a adăugat că, până la rezolvarea problemelor, furnizorii de servicii de sănătate trebuie să fie informaţi pentru a-şi profesa meseria iar pacienţii să nu aibă de suferit.

”În acelaşi timp, până la rezolvarea acestor probleme, CNAS şi Ministerul Sănătăţii trebuie să comunice mai bine şi să ofere medicilor răspunsuri la problemele pe care aceştia le semnalează. Furnizorii de servicii de sănătate trebuie să fie informaţi, să primească răspunsuri la întrebările pe care le au, ca să îşi poată exercita aşa cum trebuie profesia şi pentru ca, în final, să nu aibă de suferit nici pacienţii, care au nevoie de servicii medicale prompte şi de calitate”, a conchis Cristian Buşoi.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat pentru MEDIAFAX, că sistemul nu e funcţional de pe 1 iulie.

Citește și: