Liviu Dadacus - Mediafax
8488 vizualizări 10 mar 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat, luni, că a semnat contractul de livrare a 600 de microbuze şcolare, după ce Ministerul Dezvoltării a câştigat în instanţă contestaţiile la licitaţie, premierul Victor Ponta precizând că va aloca fondurile necesare pentru achiziţia a încă 400.

Gândul a scris că firma care a câştigat acest contract este o asociere între Union Motors Car Sales, dealer Opel în România, şi IAC Management, o firmă de consultanţă deţinută de omul de afaceri Daniel Ciolan. Licitaţia a fost contestată de Rădăcini Motors, însă plângerea a fost respinsă de Consiliul Naţional al Contestaţiilor.

Fost reprezentant al unui producător polonez de autobuze, dar şi dealer al unui producător de incineratoare, Daniel Ciolan conduce o firmă de familie al cărei domeniu de activitate îl reprezintă consultanţa pentru afaceri şi management şi care figurează în evidenţele Finanţelor din 2012 cu 8 angajaţi şi o cifră de afaceri de 940.000 de lei.

Asociatul său, Union Motors, face comerţ cu autovehicule şi autoturisme uşoare, are 78 de angajaţi şi alte trei firme în spate. Compania a fost acuzată de principalul concurent în afacerea "Microbuzul", Rădăcini Motors, că şi-a arogat "prin fraudă" statutul de IMM, plătind astfel doar jumătate din garanţia de participare la licitaţie.

"Azi am semnat contractul de livrare pentru 600 de mincrobuze şcolare. Procedura a fost demarată în septembrie 2013, au fost contestaţii la CNSC, am câştigat, au fost contestaţii şi la instanţă, am câştigat definitv şi irevocabil. Azi am semnat contractul", a precizat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu premierul Victor Ponta la sediul MDRAP.

El a precizat că din iunie va începe livrarea de microbuze, minimum 40 pe zi.

Dragnea a precizat că microbuzele vor fi repartizate în judeţe prin ordin comun semnat de ministrul Dezvoltării şi de ministrul Educaţiei.

Vicepremierul a spus că necesarul estimat anul trecut pentru a acoperi toate solicitările din teritoriu este de 1.000 de microbuze şi i-a solicitat premierului să aloce fonduri pentru achiziţia a încă 400.

Dragnea a precizat că microbuzele vor trece la primării şi primăriile, care vor angaja şi şoferi, le vor pune la dispoziţia şcolilor.

Ponta: O parte din bani provin din certificate verzi de emisii de carbon

"Din fondurile care revin bugetului de stat din valorificarea cerificatelor de emisie de carbon aveam dreptul să le folosim pentru achiziţia de microbuze nepoluante. 600 sunt achiziţionate acum, şi, da, sunt sensibil la solicitările celor doi miniştri (Dragnea şi Costoiu, n.r.) şi evident că putem să alocăm în perioada imediat următoare din aceeaşi reusursă fondurile pentru încă 400 de microbuze în aşa fel încât să rezolvăm în mare parte solicitările venite din teritoriu", a spus Victor Ponta.

Premierul a apreciat că această achiziţie va strica "afacerile" transportatorilor care solicitau statului, ca decont, acoperirea unor tarife foarte ridicate pentru transportul elevilor.

"Nu doar că aveam problema transportului copiilor, dar aveam şi problema băieţilor deştepţi din transporturi, cei care puneau preţuri pe kilometru mai mari decât taximetriştii din Paris şi, după aceea, constatam că nu avem bani să decontăm copiilor abonamentele", a spus Ponta.

În septembrie 2013, MDRAP a demarat procedura de achiziţie a 600 de microbuze şcolare pentru unităţile de învăţământ preşcolar. Licitaţia electronică a fost finalizată pe 10 ianuarie 2014, iar contestaţiile la CNSC şi Curtea de Apel au fost finalizate pe 6 martie 2014, ambele instanţe decizând în favoarea MDRAP.

Valoarea contractului este de 72.316.800 de lei cu TVA, iar valoarea unui microbuz este de 120.528 lei cu TVA (26.784 Euro).

Citește și: