Lucian Vasilescu
1229 vizualizări 2 dec 2016

Tradiţia ţesutului covoarelor populare a fost inclusă de UNESCO pe lista de patrimoniu cultural chiar de Ziua Naţională a României. Vestea a fost salutată de preşedintele Klaus Iohannis, care a transmis că acest obicei trebuie păstrat cu onoare şi devotament. 

„Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Naţională, la propunerea României şi Republicii Moldova, tradiţia românească a ţesutului covoarelor (scoarţelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii. A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc. Perpetuarea acestei tradiţii este o datorie şi o onoare pentru păstrătorii ei, de o parte şi de cealaltă a Prutului, o bucurie şi o mândrie pentru noi toţi", a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Pe lista Patrimoniului Natural, România are înscrisă pe lista UNESCO Delta Dunării, iar în lista Patrimoniului Material figurează: 7 Biserici fortificate săseşti din Transilvania, Mănăstirea Hurezi, 9 Biserici pictate din nordul Moldovei, Centrul istoric al oraşului Sighişoara, 8 Biserici de lemn din Maramureş, 6 Fortăreţe dacice din munţii Orăştie.

Pe lista patrimoniului imaterial, România are înscrise în Patrimoniul UNESCO: Doina, Ritualul Căluşului, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată (dosar comun cu Republica Moldova).

 

Citește și: